ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο προετοιμάζεται στις στρατιωτικές βάσεις για μάχες μεταξύ drone

Το Πεντάγωνο επιστρατεύει επιθετικά drones για να θωρακίσει τις στρατιωτικές του βάσεις στη Μέση Ανατολή – Φόβοι για επιθέσεις από οργανώσεις που σχετίζονται με το Ιράν

Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις θα προστατεύονται από επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με σχέδιο που καταρτίζει το Πεντάγωνο, με στόχο την απώθηση των τρομοκρατικών ομάδων που συνδέονται με το Ιράν.

Χθες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα επεκτείνει το πρόγραμμα Replicator, το οποίο αναπτύσσει αμερικανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Κίνας.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, μια νέα φάση του προγράμματος θα επικεντρωθεί σε αμυντικά drones που θα αναπτυχθούν σε αμερικανικές εγκαταστάσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Μετά από μήνες επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή από οργανώσεις που συνδέονται με το καθεστώς της Τεχεράνης, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην Ιορδανία τον περασμένο Ιανουάριο.

Την Κυριακή, σημειώθηκε η πιο πρόσφατη επίθεση σε βάση στο Ντέιρ Εζζόρ, στην ανατολική Συρία. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όπως σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις διαθέτουν ποικιλία αμυντικών μέσων ενάντια στα λεγόμενα «drones καμικάζι», τα οποία είναι γεμάτα με ισχυρά εκρηκτικά και στοχεύουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Τα υφιστάμενα αμυντικά μέσα των ΗΠΑ περιλαμβάνουν συσκευές ηλεκτρονικών παρεμβολών και αντιαεροπορικά πολυβόλα, σύμφωνα με την The Telegraph.

Πού σκοπεύουν να αναπτύξουν αμυντικά drone

Η χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας υποδηλώνει ότι το Πεντάγωνο αναμένει πως οι μάχες με μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα γίνουν σύνηθες φαινόμενο γύρω από τις αμερικανικές βάσεις τα επόμενα χρόνια.

Τα αμυντικά drones θα μπορούσαν επίσης να αναπτυχθούν γύρω από ομάδες αερομεταφορέων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αλλά μια λίστα με πιθανές τοποθεσίες δεν έχει ακόμη καταρτιστεί, όπως δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας στην The Telegraph.

Σε χθεσινό υπόμνημα, ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, τόνισε ότι «το επόμενο στάδιο του Replicator θα ανταποκριθεί στην ανάγκη των στρατιωτών για την αντιμετώπιση της απειλής που θέτουν τα μικρά εναέρια συστήματα χωρίς πλήρωμα στις πιο κρίσιμες εγκαταστάσεις μας».

«Η προσδοκία είναι ότι το Replicator 2 θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στους τομείς της παραγωγικής ικανότητας, της τεχνολογικής καινοτομίας, των αρχών, των πολιτικών, της αρχιτεκτονικής ανοιχτού συστήματος και της ολοκλήρωσης του συστήματος και της δομής των δυνάμεων», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Σε δύο φάσεις το Replicator

Ο Όστιν εξήγησε ότι η πρώτη φάση του Replicator, που στοχεύει στην παραγωγή σμηνών drones για χρήση κατά της Κίνας σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν, είναι «σε καλό δρόμο» και αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2025.

Η δεύτερη φάση θα ξεκινήσει αφότου το Κογκρέσο εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου στο επόμενο αίτημα προϋπολογισμού του Πενταγώνου, τον Μάρτιο.

Τα πρώτα drones θα μπορούσαν να αναπτυχθούν δύο χρόνια αργότερα, πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Σημειώνεται ότι η προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή από επιθετικά drones έχει καταστεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Πενταγώνου, μετά από έναν χρόνο εχθροπραξιών που ακολούθησαν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Έκτοτε, διάφορες ισλαμιστικές ομάδες που συνδέονται με το Ιράν έχουν βάλει στο στόχαστρο τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, το Ιράκ και την Ιορδανία, θεωρώντας ότι μία σύγκρουση θα ήταν μια ευκαιρία για να απωθήσουν τις δυτικές δυνάμεις από αυτές τις χώρες.

Μετά τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών, ύστερα από επίθεση τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αντίποινα κατά πολλών ισλαμιστικών οργανώσεων, ρίχνοντας συνολικά 125 βόμβες ακριβείας στο Ιράκ και τη Συρία.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τον αμερικανικό λαό και να θεωρήσει υπεύθυνους όσους βλάψουν πολίτες, στον χρόνο και τόπο της επιλογής μας».



Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί «ξέφυγε» η φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Μάχη με διάσπαρτες εστίες, ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα

Με τους επίλεκτους της Division 98 η εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο - Απαντήσαμε με πυροβολικό, έχουν απώλειες, υποστηρίζει η Χεζμπολάχ

Το φαινόμενο La Niña φέρνει δύσκολο χειμώνα στην Ευρώπη - Η πρόβλεψη για την Αθήνα δείχνει 30άρια στις αρχές Οκτωβρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr