Θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν το Ισραήλ;

Θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν το Ισραήλ;

Τον Απρίλιο η ιρανική απάντηση σε ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό ήταν «χλιαρή», αλλά αυτή τη φορά και οι πρώτες αντιδράσεις ήταν σε υψηλότερους τόνους - Το ερώτημα είναι το πού και πότε

natanz
Όλα τα βλέμματα στρέφονται ξανά στο Ισραήλ. Ποια θα είναι η απάντησή του στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του το Ιράν;

Μια γεύση από αυτά που έρχονται, δίνει η δήλωση του -φιλοισραηλινού- Δημοκρατικού Γερουσιαστή των ΗΠΑ, Τζάρεντ Μόσκοβιτς: «Το Ιράν έκανε λάθος, έβαλε τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στο παιχνίδι».

Παρά το γεγονός ότι η εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν δεν προκάλεσε θύματα στο Ισραήλ -τουλάχιστον με βάση τη μέχρι τώρα ενημέρωση- όμως το Ισραήλ μπαίνει στον «πειρασμό» να απαντήσει πολύ σκληρότερα απ’ ό,τι έκανε τον περασμένο Απρίλιο. Άλλωστε, τότε η επίθεση με drones είχε εκληφθεί ως «προσεγμένη» για να μην προκαλέσει θύματα.

Οι IDF μεταδίδοντας αυτή τη φορά εικόνες από τους πυραύλους να περνούν πάνω από την Ιερουσαλήμ, σχολιάζουν με νόημα: «Δείτε ιρανικούς πυραύλους να πέφτουν σαν βροχή πάνω από την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, έναν ιερό τόπο για μουσουλμάνους, χριστιανούς και εβραίους. Αυτός είναι ο στόχος του ιρανικού καθεστώτος: όλοι».

Κλείσιμο


Όπως τον Απρίλιο η ιρανική απάντηση με τα 300 drones και πυραύλους (ως απάντηση σε ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό) ήταν «χλιαρή», άλλο τόσο «χλιαρή» και «συμβολική» ήταν η απάντηση του Ισραήλ. Χτύπησε στόχο κοντά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, χωρίς μεγάλες ζημιές, αλλά με περισσότερο συμβολικό στόχο. Άλλωστε, τότε το Ισραήλ υπόκειτο σθεναρή διπλωματική πίεση ώστε να συγκρατηθεί και να μην απαντήσει δυναμικά.

Αυτή τη φορά και οι πρώτες αντιδράσεις στην ιρανική επίθεση δεν ήταν τόσο «χλιαρές».

Είδαμε μηνύματα «ισχυρής καταδίκης» από δυτικές δυνάμεις όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία. Και οι IDF ανακοίνωσαν: «Αυτό θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια. Θα δράσουμε, αποφασίζοντας πού και πότε».

Το ερώτημα λοιπόν είναι αυτό. Το πού και το πότε.

Προφανώς σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι οποίες και πιθανότατα θα αποτελέσουν στόχο της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Στους «hot» στόχους είναι επίσης το νησί Χαργκ στον Περσικό Κόλπο, από τον οποίο γίνεται το 95% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου. Αλλά και δεκάδες ακόμα.

Οι βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης, ή ακόμα και οι θέσεις εκτόξευσης και αποθήκευσης των υπερηχητικών πυραύλων του Ιράν, Φατάχ 1 και Φατάχ 2. Ιδιαίτερα εάν αποδειχθεί ότι η «εκδίκηση» του Ιράν για τις δολοφονίες του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο και του ηγέτη της Χεζμπολάχ τον Σεπτέμβριο, έγινε με χρήση -για πρώτη φορά- υπερηχητικών πυραύλων. 




Ειδήσεις σήμερα:

Live οι εξελίξεις στο Ισραήλ: Εκτόξευσε πυραύλους το Ιράν - Εκρήξεις σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ

Χαλκιδική: Βίντεο από τον ξυλοδαρμό του 12χρονου από συμμαθητές του - Άλλοι ανήλικοι παρακολουθούν αμέτοχοι

Κορινθία: Διάσπαρτες εστίες φωτιάς αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Ξυλόκαστρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης