Βραζιλία: Το αεροσκάφος του προέδρου Λούλα έκανε κύκλους επί ώρες πάνω από το Μεξικό λόγω τεχνικού προβλήματος

Οι πιλότοι έπρεπε «να καταναλώσουν την απαραίτητη ποσότητα καυσίμου» προτού το αεροπλάνο μπορέσει να προσγειωθεί με ασφάλεια

Το αεροσκάφος του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έκανε κύκλους για ατελείωτες ώρες στους αιθέρες γύρω από τη μεξικανική πρωτεύουσα, εξαιτίας «τεχνικού προβλήματος» που ενέσκηψε, προτού τελικά επιστρέψει και προσγειωθεί στο αεροδρόμιο από είχε αναχωρήσει, ανακοίνωσαν οι βραζιλιάνικες αρχές.

Το αεροσκάφος απογειώθηκε χθες μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα) από το ένα από τα δύο διεθνή αεροδρόμια της πρωτεύουσας του Μεξικού. Θα μετέφερε πίσω στη Βραζιλία τον πρόεδρο Λούλα, που ήταν παρών στην τελετή ορκωμοσίας της μεξικανής νέας προέδρου, και τα άλλα μέλη της βραζιλιάνικης κυβερνητικής αντιπροσωπείας. Η Κλαούδια Σέινμπαουμ έγινε νωρίτερα, χθες το πρωί (τοπική ώρα), η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε την προεδρία του Μεξικού.

Όμως το πλήρωμα του βραζιλιάνικου αεροσκάφους διαπίστωσε πως υπήρχε πρόβλημα κι «εφάρμοσε επιτυχώς διαδικασίες ασφαλείας για να το επιλύσει», γνωστοποίησε στον Τύπο ο ταξίαρχος της βραζιλιάνικης πολεμικής αεροπορίας Μαρσέλου Κάνιτς. Κατόπιν, κατευθύνθηκε πίσω στο αεροδρόμιο Φελίπε Άνχελες, προκειμένου το πλήρωμα και οι επιβαίνοντες «να αλλάξουν αεροσκάφος και να επιστρέψουν στην Μπραζίλια», κατά την ίδια πηγή.
 

Όμως οι πιλότοι έπρεπε «να καταναλώσουν την απαραίτητη ποσότητα καυσίμου» προτού το αεροπλάνο μπορέσει να προσγειωθεί με ασφάλεια, εξήγησε ο ταξίαρχος Κάνιτς.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο ο αρχηγός του κράτους εικονίζεται καθώς αποβιβάζεται από το αεροπλάνο. «Ο πρόεδρος Λούλα και η αντιπροσωπεία προσγειώθηκαν με κάθε ασφάλεια έπειτα από το τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος», σημείωσε, χωρίς να εξηγήσει πόσο σοβαρό ήταν, ή ποιο ακριβώς ήταν, το «πρόβλημα» αυτό.  

Το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 14:19 (τοπική ώρα· 23:19 ώρα Ελλάδας) και προσγειώθηκε στις 19:17 (04:17), σύμφωνα με δεδομένα του εξειδικευμένου ιστότοπου FlightAware, που παρακολουθεί την αεροπορική κίνηση σε πραγματικό χρόνο.

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης κάνοντας κύκλους σε ύψος 3.540 μέτρων, με ταχύτητα 467 χιλιομέτρων ανά ώρα.  

Το δικινητήριο Airbus A319 υπηρετεί 20 χρόνια, είχε αγοραστεί κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Λούλα το 2004 κι είχε αποκτήσει τότε το χαϊδευτικό «Aerolula». Χρησιμοποιήθηκε επίσης από τους διαδόχους του στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας (Τζίλμα Χουσέφ, Μισέλ Τέμερ, Ζαΐχ Μπολσονάρου).



Ειδήσεις σήμερα:

Το δίλημμα Νετανιάχου μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν και η απάντηση που οφείλει η Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή

Βίντεο: Η στιγμή που σερίφης πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή στο Κεντάκι - Είχε βρει τον αριθμό της κόρης του στο κινητό του

«Κάνει χραπ και μου βγάζει το σουτιέν» - Η Κάτια Δανδουλάκη θυμήθηκε το γυμνό που έκανε σε ταινία του Ζυλ Ντασσέν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr