Το ναυάγιο του «Bayesian»: Θεωρίες συνωμοσίας που ξεπερνούν τη λογική

Το ναυάγιο του «Bayesian»: Θεωρίες συνωμοσίας που ξεπερνούν τη λογική

Πυκνώνει το μυστήριο με το ναυάγιο του «Τιτανικού των mega yachts», τον θάνατο του μεγιστάνα Μάικ Λιντς και άλλων ηχηρών ονομάτων που επέβαιναν σε αυτό - Θρίλερ με μυστικά κατασκοπείας και κρυμμένους θησαυρούς που έψαχναν η CIA και οι μυστικές βρετανικές υπηρεσίες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
nayagio-xr
Εν αρχή ην ο μύθος. Αυτός που περιέβαλε τον Μάικ Λιντς, έναν από τους εμβληματικότερους επιχειρηματίες της Βρετανίας. Τον αποκάλεσαν «Μπιλ Γκέιτς του Ηνωμένου Βασιλείου» και δεν υπήρχε υπερβολή. Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος από τον κλάδο τεχνολογίας. Με τρομακτικές επιτυχίες. Αλλά και από τους πλέον αμφιλεγόμενους.

Και ο υπό μυθιστορηματικές συνθήκες οδυνηρός θάνατός του τον περασμένο Αύγουστο στο απίστευτο ναυάγιο του «Τιτανικού των mega yachts», του «Bayesian», με το υψηλότερο στον κόσμο αλουμινένιο κατάρτι των 76 μέτρων, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για ένα θρίλερ μακράς διαρκείας και πολλών επεισοδίων, που είναι βέβαιο ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα μεταφερθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες ή θα γίνει σειρά του Netflix.

Με πρωταγωνιστές ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής, νυν και πρώην συνεταίρους και αντιπάλους του επιχειρηματία, μυστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών, δικαστές, αστυνομικές αρχές, δημοσιογράφους, ερευνητές, ειδικούς και μη των ναυτικών ατυχημάτων.

Στο επίκεντρο, οι οικογένειες και οι φίλοι των επτά ανθρώπων που χάθηκαν. Γιατί δεν ήταν μόνο ο 59χρονος Λιντς και η μόλις 18χρονη κόρη του Χάνα. Θύματα «ξηρού πνιγμού», ασφυξίας δηλαδή λόγω έλλειψης οξυγόνου, στις ερμητικά κλειστές καμπίνες του «Bayesian» και ο μεγαλοτραπεζίτης, επικεφαλής της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, η σύζυγός του Τζούντι, ο κορυφαίος Αμερικανός δικηγόρος Κρις Μορβίγιο, η σύζυγός του Νέντα. Και ο σεφ του γιοτ Ρικάρντο Τόμας.
Κλείσιμο
nayagio-4
Το σκάφος παρέσυρε στον θάνατο τον επικεφαλής της Morgan Stanley Τζόναθαν Μπλούμερ
Τα μυστικά στο γιοτ-φέρετρο

Τώρα ακολουθεί το μυστήριο του «θησαυρού». Τι κρύβει στο εσωτερικό του το καθηλωμένο εδώ και 40 ημέρες γιοτ-φέρετρο, σε 50 μέτρα βάθος από την επιφάνεια, στο Πορτιτσέλο της Σικελίας, ανοιχτά του Παλέρμο; Υπάρχει πράγματι «θησαυρός» στο μακάβριο αυτό σκαρί των 42 εκατ. ευρώ και τι μυστικά θα μπορούσε να περιέχει; Ενα ναυάγιο ενός «αβύθιστου» σκάφους, κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στην οποία ο Λιντς είχε προσκαλέσει στενούς φίλους -και αρωγούς στον δικαστικό του αγώνα- για να γιορτάσουν τη δικαίωσή του σε μια υπόθεση που θα του στοίχιζε ίσως και 25 χρόνια φυλάκισης.

Και μόνο το ότι ο Λιντς είχε στο «παλμαρέ» του σφοδρή πολύχρονη αντιδικία, με διακύβευμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με έναν κολοσσό όπως τη Hewlett-Packard, συνεχές κυνηγητό από τις γνωστές εταιρείες που ξετρυπώνουν χρηματιστηριακές απάτες ανάλογων μεγεθών κατά επενδυτών, αλλά, το κυριότερο, και συνεχή πάρε-δώσε με την αφρόκρεμα των (δυτικών πάντως) μυστικών υπηρεσιών του πλανήτη αρκούσε, με την αναγγελία του απρόσμενου ναυαγίου, να πυροδοτήσει λογικοφανή όσο και ευφάνταστα σενάρια.
nayagio-3
Το superyacht «Bayesian» παρέσυρε στον θάνατο τον «Μπιλ Γκέιτς του Ηνωμένου Βασιλείου» Μάικ Λιντς
Οπως ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με ηθικούς αυτουργούς κάποιους που ζημιώθηκαν τα συμφέροντά τους από τις ενέργειές του. Είτε για το ότι ήταν ένας «εγκέφαλος» που ήξερε πολλά και επομένως το στόμα του ήταν ανά πάσα στιγμή επικίνδυνο, άρα έπρεπε να κλείσει. Κάτι που παραπέμπει σε καταχθόνιους σχεδιασμούς μυστικών υπηρεσιών και τα τοιαύτα.

Προστέθηκε δε και το υπό λίαν περίεργες συνθήκες θανατηφόρο δυστύχημα του πρώην στενού του συνεργάτη Στίβεν Τσαμπερλέιν στο Στρέθαμ του Κεϊμπριτζσάιρ στο Λονδίνο, μόλις ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, ενισχύοντας τις υποψίες. «Παραείναι πολλές οι συμπτώσεις για να είναι απλώς συμπτώσεις», ψιθύριζαν πολλοί τις πρώτες ημέρες μετά το ναυάγιο. Δεν δικαιώνονται όμως.

Οχι, πως δεν θα μπορούσαν κάποια από όλα αυτά να έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Αλλά από τη στιγμή που έχει αποκλειστεί επίσημα από τις Αρχές η εκδοχή της δολιοφθοράς, της έκρηξης ή ενός ανάλογου αιτίου και έχει κλειδώσει αυτή του ισοπεδωτικού και ακαριαίου πλήγματος του φονικού «μαύρου κύκνου», τα σενάρια συνωμοσίας διαλύονται.

Ακόμα κι αν κάποιος δόλιος νους ήθελε να βγάλει από τη μέση τον Λιντς, είτε ως τον απόλυτο κάτοχο των μυστικών του κυβερνοχώρου είτε ως «εγκέφαλο» επανειλημμένων απατών, δεν θα μπορούσε να συνθέσει το συγκεκριμένο σενάριο. Να προβλέψει την εκδήλωση ενός mega υδροστροβίλου και να έχει προηγουμένως προγραμματίσει πού και πότε θα χτυπήσει, ενώ το «Bayesian» θα ήταν κάπου αγκυροβολημένο. Ενδεχόμενο, παντελώς εκτός λογικής. Συνωμοσία με άξονα ένα τέτοιο και τόσο σπάνιο φυσικό φαινόμενο μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Τα χρηματοκιβώτια της καμπίνας-σουίτας

Τούτο δεν έχει να κάνει σε τίποτα όμως με το πόσο «πλούσιο» μπορεί να είναι το εσωτερικό του βυθισμένου γιοτ. Ιδίως η υπερπολυτελής καμπίνα-σουίτα του Λιντς, μέρος της συνολικής άριστης, ακριβής και εξαιρετικά λειτουργικής κατασκευής του «Bayesian», διά χειρός του Γάλλου σχεδιαστή πολυτελών σκαφών Ρεμί Τεζιέ, μετρ του είδους.

Από εδώ αρχίζουν πλέον τα πραγματικά γεγονότα. Μετά την ανάσυρση των εγκλωβισμένων πτωμάτων στο εσωτερικό του γιοτ, με εντολή των εισαγγελικών αρχών, συνεργεία από εξειδικευμένους δύτες του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησαν να χτενίζουν τα συντρίμμια του προτού ξεκινήσει αργότερα η προσπάθεια ανέλκυσής του στην επιφάνεια. Οι δύτες χρησιμοποιούν υπερβαρικό θάλαμο που τους επιτρέπει να κάνουν επαναλαμβανόμενες καταδύσεις έως και 40 λεπτών.

Την περασμένη Πέμπτη ανέσυραν από το σκάφος εξοπλισμό βιντεοεπιτήρησης, που ενδεχομένως θα μπορούσε να εξηγήσει και το πώς βυθίστηκε. Ανακάλυψαν μέρη του καταστρώματος, υλικό υπολογιστή, συστήματα παρακολούθησης βίντεο, σκληρούς δίσκους κ.ά. Οι ηλεκτρονικές συσκευές ήδη εστάλησαν σε εξειδικευμένα εργαστήρια προς έλεγχο και πιθανή ανάκτηση δεδομένων.
nayagio-2
Το σκάφος στον όρμο όπου είχε αγκυροβολήσει λίγες ώρες πριν από τη βύθισή του
Η έρευνα αυτή είναι κρίσιμη. Από τα ευρήματά της μπορεί να ανιχνευθούν πολλές σκοτεινές πτυχές των αιτίων του ναυαγίου και του τι συνέβη μετά. Για παράδειγμα, το βίντεο θα μπορούσε να δείξει αν το πλήρωμα άφησε τις πόρτες ανοιχτές, κάτι που θα συνέβαλε καθοριστικά στο να πλημμυρίσει το γιοτ.

Σχεδόν ταυτόχρονα όμως, με εισαγγελική παραγγελία, οι τοπικές Αρχές έσπευσαν να αυξήσουν αισθητά τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή γύρω από το ναυαγισμένο σκάφος. Μικρά σκάφη της Ακτοφυλακής περιπολούν έκτοτε διαρκώς στην επιφάνεια, ενώ δύτες εναλλάσσονται ακατάπαυστα στον βυθό όπου βρίσκεται το γιοτ.

Ο λόγος; Τα μυστικά που ενδέχεται να κρύβονται στην καμπίνα του Λιντς και δη στα απολύτως στεγανά και ανθεκτικά χρηματοκιβώτια του μεγιστάνα. Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι υπάρχουν εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα, σκληροί δίσκοι, στικάκια και έγγραφα, με περιεχόμενο συνδεόμενο με μυστικές και στρατιωτικές υπηρεσίες δυτικών χωρών, που σίγουρα θα ενδιέφεραν κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες αντίπαλων χωρών.

Αξιωματούχος που συμμετέχει στις έρευνες ανέφερε -ανωνύμως βέβαια- στο CNN ότι στα χρηματοκιβώτια βρίσκονται δύο υπερ-κρυπτογραφημένοι σκληροί δίσκοι που περιέχουν άκρως απόρρητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων κωδικών πρόσβασης σε συστήματα ασφαλείας και άλλων ευαίσθητων δεδομένων.

Ο Λιντς συνδεόταν με βρετανικές, αμερικανικές και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών και στρατιωτικές μέσω των διαφόρων εταιρειών του, κυρίως της εταιρείας κυβερνοασφάλειας που ίδρυσε, Darktrace. Ηταν επίσης σύμβουλος των Βρετανών πρωθυπουργών Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζας Μέι σε θέματα τεχνολογίας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Γιατί κινητοποιήθηκαν οι εισαγγελείς

Και γιατί ξαφνικά κινητοποιήθηκαν οι Αρχές; Πρώτος λόγος ότι κάτι τέτοιο φέρεται να έχει επιβεβαιώσει στις καταθέσεις της η χήρα του Λιντς, Αντζελα Μπακάρες. Μέτοχος στις επιχειρήσεις, καθώς και κληρονόμος της υπόλοιπης περιουσίας του. Διασώθηκε, θρηνεί τον άνδρα και τη μία κόρη της, αλλά συγχρόνως γνωρίζει μυστικά και πιέζεται και από αγωγές. Γνωρίζει ότι ο καθ’ όλα ανασφαλής σύζυγός της ανησυχούσε τόσο πολύ για την ασφάλεια των ντοκουμέντων που διατηρούσε ώστε τα μετέφερε πάντα μαζί του. Δεν εμπιστευόταν τις υπηρεσίες cloud (Διαδικτύου), κρατούσε τα δεδομένα μαζί του. Αυτό και μόνο θα αρκούσε στις Αρχές για να εγείρει υποψίες για απόπειρες ξένων υπηρεσιών να διεισδύσουν στα άδυτα του «Bayesian».

Δεύτερος λόγος ότι και οι Ιταλοί έχουν μυστικές υπηρεσίες και κάτι οσμίστηκαν για δραστηριότητες ξένων συναδέλφων τους. Η ίδια πηγή κατονόμασε χώρες: Ρωσία και Κίνα. Οντως, έχουν λόγους να ενδιαφέρονται για όσα παρείχε η Darktrace σε δυτικές υπηρεσίες. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες ενδιαφερόμενες. Γιατί σε πανάκριβα συμβόλαια της Darktrace είναι πελάτης και το Ισραήλ.

Οι Αρχές δεν αποκλείουν στα χρηματοκιβώτια να υπάρχουν και ντοκουμέντα των επιχειρηματικών κινήσεων του Λιντς. Κυρίως των σκοτεινών πλευρών των αντιδικιών του με τη HP ή άλλες εταιρείες. Ασφαλώς και θα είχαν λόγους πολλοί αντίδικοι να αποκτήσουν πρόσβαση στον (ενδεχόμενο) θησαυρό. Αλλά σχεδόν αδύνατο να το υλοποιήσουν - άλλο τι μπορούν να κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες.

Και μια τρίτη εκδοχή φέρει τις τοπικές Αρχές να φοβούνται μια υποβρύχια επιχείρηση επίδοξων κλεφτών, που θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν στο σκάφος ώστε να βρουν ακριβά κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας που βρίσκονται ακόμη σε αυτό. Απομακρυσμένο ενδεχόμενο, αλλά ποτέ μη λες ποτέ.

Ο εισαγγελέας Αμπρότζιο Καρτόζιο ανέφερε ότι κανένα προσωπικό αντικείμενο του Λιντς, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών, κοσμημάτων ή σκληρών δίσκων, δεν είχε ακόμη ανακτηθεί από το σκάφος. Μόνο ο εξοπλισμός που σχετίζεται με το σύστημα πλοήγησης αφαιρέθηκε για την έρευνα προσδιορισμού των αιτίων του ναυαγίου.
nayagio-6
Συγγενείς των θυμάτων θρηνούν στην προκυμαία
Η Darktrace και οι άλλες εταιρείες

Οι στενές διασυνδέσεις του Μάικ Λιντς με τις μυστικές υπηρεσίες έχουν αφετηρία την πρώτη του εταιρεία, την Cambridge Neurodynamics. Ειδικευόταν στην αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων μέσω υπολογιστών. Και σύναψε πολλά συμβόλαια με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το 1996 ο Λιντς δημιούργησε την εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού Autonomy Corporation, η οποία χρησιμοποιούσε τη μηχανική μάθηση για ανάλυση δεδομένων από υποκλαπείσες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κέρδισε διαγωνισμούς υψηλού (και ειδικού) ενδιαφέροντος από κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Ανάμεσά τους μια σύμβαση για την παροχή υποδομών στο Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για ανάλυση πληροφοριών στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Μετά την πώλησή της το 2011, ο Λιντς συνίδρυσε το 2013 την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace, με τον προαναφερθέντα Στίβεν Τσαμπερλέιν οικονομικό διευθυντή. Η εταιρεία με την τεχνολογία της AI «Self-learning» καταπολεμά τις κυβερνοεπιθέσεις χρησιμοποιώντας λογισμικό που εξοικειώνεται στα μοτίβα συμπεριφοράς κάθε παράγοντα σε έναν οργανισμό και ανιχνεύει ασυνήθιστες δραστηριότητες. Είναι ένας «προμηθευτής κυβερνοασφάλειας», με προηγμένα λογισμικά για δυνατότητα αυτοεκμάθησης που της επιτρέπει να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για την υποδομή μιας εταιρείας και επομένως κατά συνέπεια να την προστατεύει αυτόνομα από προηγμένες κυβερνοαπειλές, όποτε και όπου εκδηλωθούν.

Χρηματοδότηση

Ο Λιντς τη χρηματοδότησε μέσω του Invoke Capital, ενός VC fund που ο ίδιος είχε ιδρύσει με κεφάλαια 1 δισ. δολαρίων. Συνιδρυτές του ήταν πρώην σημαντικοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών. Οπως ο Στίβεν Χάξτερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας κυβερνοάμυνας της MI5, της Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας του Ηνωμένου Βασιλείου, που έγινε διευθύνων σύμβουλος, και ο πρώην επικεφαλής πληροφοριών της CIA, Αλαν Γουέιντ.

Αργότερα προσέλαβε τον επί 30 χρόνια βετεράνο της GCHQ (Υπηρεσία Πληροφοριών, Ασφάλειας και Κυβερνοχώρου της Βρετανίας), Αντριου Φρανς, που διαδέχτηκε τον Χάξτερ. Ακόμη, ο πρώην επικεφαλής της MI5 Τζόναθαν Εβανς συμμετείχε στο Δ.Σ. της Darktrace, ενώ ο Τζιμ Πένροουζ, με 17χρονη θητεία στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, ήταν επικεφαλής των αμερικανικών δραστηριοτήτων της. Ο διευθυντής Τεχνολογίας Ντέιβ Πάλμερ είχε θητεία στις MI5 και GCHQ. Και ο Ρίτσαρντ Περλ, επικεφαλής του Συμβουλίου Αμυνας του Πενταγώνου, διετέλεσε διευθυντής στην Darktrace. Ο Λιντς ήταν μέλος του Δ.Σ. μέχρι το 2018, όταν παραιτήθηκε μετά την απαγγελία κατηγοριών για απάτη. Παρέμεινε μέτοχος.

Παράλληλα, η εταιρεία είχε συνάψει και άλλα σημαντικά συμβόλαια με τη NASA, τις Ενοπλες Δυνάμεις και Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ. Αλλά και οι GCHQ και MI6 ήταν πελάτες της. Σύμφωνα εξάλλου με το ιταλικό Agenzia Νova, η Darktrace έχει στενές σχέσεις και με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποίησαν τα συστήματά της για να εντοπίσουν ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη της Χαμάς.

Το προηγούμενο καλοκαίρι η Darktrace είχε παρουσιάσει στην αγορά το Heal, εργαλείο που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να διευκολύνει τη λεγόμενη φάση «απόκρισης περιστατικού», δηλαδή την ικανότητα εντοπισμού και διαχείρισης επιθέσεων στον κυβερνοχώρο προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι ζημιές, οι χρόνοι ανάκτησης και το συνολικό κόστος.

Την 1η Μαρτίου ανακοίνωσε τη γέννηση του Darktrace Federal, νέου τμήματος που εξυπηρετεί το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, την κοινότητα πληροφοριών, ομοσπονδιακές πολιτικές υπηρεσίες και εθνικές κρίσιμες υποδομές για να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους για προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Τον Απρίλιο του 2021 η Darktrace εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με χρηματιστηριακή αξία περίπου 2,9 δισ. ευρώ. Παγκόσμιος ηγέτης πλέον στην Τεχνητή Νοημοσύνη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την εμπιστεύονται περίπου 7.500 οργανισμοί σε 100 χώρες. Εχει έδρες σε Σαν Φρανσίσκο και Κέμπριτζ, καθώς στις 26 Απριλίου εξαγοράστηκε από το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Thoma Bravo αντί 5,32 δισ. δολαρίων.

Ακόμη, διατηρεί 44 γραφεία παγκοσμίως με 1.300 υπαλλήλους. Στην εταιρεία συμμετέχουν μεγάλοι επενδυτές όπως οι KKR, Summit Partners, Vitruvian Partners, Samsung Ventures, TenEleven Ventures, Hoxton Ventures, Talis Capital, Invoke Capital, Insight Venture Partners.

«Μέχρι τέλους» διεκδικεί 4 δισ. η HP

Μεγάλος πονοκέφαλος της χήρας του Λιντς είναι ότι η Hewlett-Packard Enterprise δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις οικονομικές αξιώσεις της κατά του εκλιπόντος συζύγου της. Ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει τα νόμιμά της, που αντιστοιχούν σε έως και 4 δισ. δολάρια, «μέχρι τέλους».

Η HPE βρίσκεται σε πολύχρονη διαμάχη με τον Λιντς, από τον οποίο είχε εξαγοράσει την Autonomy το 2011 αντί 11,7 δισ. δολαρίων. Προστέθηκαν στην προσωπική περιουσία του Λιντς 700 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ο αμερικανικός κολοσσός κατηγόρησε τον Λιντς ότι μεθόδευσε την τεχνητή διόγκωση της αξίας της Autonomy, απομειώνοντας την πραγματική της αξία κατά 8 δισ. δολάρια. Κατέθεσε αγωγές εναντίον του τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ. Ζητώντας, στην πρώτη περίπτωση, αποζημίωση έως 4 δισ. δολάρια.

Στο αγγλικό ανώτατο δικαστήριο η HPE δικαιώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της αγωγής της το 2022. Η οριστική απόφαση για το ύψος της αποζημίωσης δεν έχει ακόμη εκδοθεί, όμως ο ανώτατος δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης, Τζάστις Χίλντγιαρντ, δήλωσε ότι αναμένει να είναι «ουσιαστικά μικρότερο απ’ ό,τι ζητείται».

Η αλήθεια είναι πως οι μέτοχοι της HPE πιέζουν τη διοίκηση να επιμείνει, καθώς ανησυχούν ότι το ποσό της αποζημίωσης ενδέχεται τελικά να μειωθεί πολύ, και οι ίδιοι να χάσουν πολλά χρήματα, για δύο λόγους. Πρώτον, διότι δεν είναι νομικά δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις του Λιντς θα δεσμεύσουν εξ ολοκλήρου τη σύζυγό του. Δεύτερον, διότι στην αντίστοιχη αγωγή της εταιρείας στις ΗΠΑ ο δικαστής του Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο Ιούνιο αθώωσε τον Λιντς από 14 κατηγορίες για απάτη και μία για συνωμοσία κόντρα σε όλες τις προβλέψεις.

Μετά από μια περιπετειώδη έκδοση στις ΗΠΑ, που προκάλεσε μίνι πολιτική κρίση στη Βρετανία εξαιτίας των ετεροβαρών κριτηρίων που ισχύουν για τις δύο χώρες σε ανάλογες περιπτώσεις εκατέρωθεν αιτημάτων έκδοσης. Και μετά από 14μηνο κατ’ οίκον περιορισμό στο Σαν Φρανσίσκο, έχοντας προηγουμένως καταβάλει εγγύηση 100 εκατ. δολαρίων για να μην προφυλακιστεί. Υπόψη ότι ο επικεφαλής των δικηγόρων του και ο βασικός μάρτυρας υπεράσπισης είναι μεταξύ των θυμάτων του ναυαγίου.
nayagio-1
Η αγωγή των Ιταλών κατασκευαστών

Ενας άλλος πονοκέφαλος της Μπακάρες είναι η αγωγή της κατασκευάστριας εταιρείας του «Bayesian», της Italian Sea Group (ISG), η οποία της ζητάει αποζημίωση 222 εκατ. ευρώ. Η αγωγή κατατέθηκε σε δικαστήριο της Σικελίας την Παρασκευή. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «La Nazione», υποστηρίζει ότι το ναυάγιο προκάλεσε τεράστια ζημιά στη φήμη και απώλεια κερδών στην ISG. Τρεις πελάτες διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις μαζί της για την αγορά σκάφους, ένας γνωστός ευρωπαϊκός οίκος μόδας σταμάτησε τη συνεργασία τους και ένα μεγάλο επενδυτικό ταμείο απέσυρε τη συμμετοχή του σε αυτήν. Η ISG προχώρησε ωστόσο σε μια δήλωση ότι ο δικηγόρος που κατέθεσε την αγωγή, Τομάζο Μπερτουτσέλι, δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να το πράξει και ως εκ τούτου απολύθηκε.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η αγωγή στρεφόταν κατά του καπετάνιου του σκάφους, Τζέιμς Κάτφιλντ, δύο άλλων μελών του πληρώματος, της Camper & Nicholsons, της εταιρείας διαχείρισης σκαφών αναψυχής που προσέλαβε το πλήρωμα, και της Revtom, εταιρείας ιδιοκτήτριας του «Bayesian», συμφερόντων της χήρας του Λιντς.

Πηγή προσκείμενη στην οικογένεια δήλωσε στους «Times» ότι «η ISG θα έπρεπε να ντρέπεται. Ο διευθύνων σύμβουλος της ISG Τζιοβάνο Κονσταντίνο θα έπρεπε να ντρέπεται, καθώς προσπαθεί απεγνωσμένα να μεταθέσει την ευθύνη. Εσπευσε να βγει στα μέσα ενημέρωσης πριν καν ανασυρθούν όλα τα πτώματα, δείχνοντας έλλειψη αξιοπρέπειας. Τώρα, όπως φαίνεται, θέλει να μηνύσει τους ίδιους τους πελάτες του».
nayagio-5
Στον καπετάνιο του πλοίου και το πλήρωμα ρίχνει τις ευθύνες για το ναυάγιο η κατασκευάστρια εταιρεία του superyacht
Πράγματι, μόλις τρεις ημέρες μετά το ναυάγιο, χωρίς ακόμα να έχουν ανασυρθεί οι σοροί, ο Κονσταντίνο είχε σπεύσει στην «Corriere della Sera» να επιρρίψει ολοκληρωτικά την ευθύνη στον καπετάνιο και το πλήρωμα του «Bayesian», καθώς μια σειρά από λάθη τους «οδήγησαν στην τραγωδία, συμπεριλαμβανομένων των καταπακτών που είχαν αφεθεί ανοιχτές και της καρίνας του πλοίου που δεν είχε χαμηλώσει πλήρως».
Η συνέχεια σε όλα τα μέτωπα προμηνύεται θυελλώδης...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AFP / Visual Hellas


Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση: Τι περιμένει το Ισραήλ για να απαντήσει στο Ιράν - Κλειδί η διάλυση της Χεζμπολάχ

Συγκλονιστικό βίντεο: 4χρονος εκλιπαρεί τον πατέρα του «μπορείς να μου δώσεις ψωμί;» λίγο πριν πεθάνει από ασιτία

Αρχίζει η δίκη για τον φόνο της Φαίης - Στο εδώλιο μητέρα, αδελφή και σπιτονοικοκυρά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης