Ανάλυση του Τelegraph: Το 24ωρο που οδηγεί τη Μέση Ανατολή στο χείλος του γκρεμού

Η ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο, το μπαράζ ρουκετών του Ιράν στο Ισραήλ και η απάντηση που ετοιμάζει το Τελ Αβίβ

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν λίγο μετά τις δύο το πρωί της Τρίτης, τοπική ώρα ότι είχαν ξεκινήσει οι χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο. Ήταν η πρώτη μεγάλη εισβολή στη χώρα από το 2006.

Έπειτα από ημέρες καταστροφικών αεροπορικών επιδρομών με επίκεντρο το σιιτικό νότιο τμήμα του Λιβάνου, καθώς και τη Βηρυτό, που οδήγησε στον θάνατο του Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ, οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια σειρά από διασυνοριακές επιδρομές το Σαββατοκύριακο, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια «περιορισμένη, τοπική και στοχευμένη επίθεση εδάφους».

Μέχρι την ώρα του πρωινού, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι συμμετείχε σε «σκληρές μάχες» με τη Χεζμπολάχ.

Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ήταν μία υπενθύμιση ότι είτε κάνοντας αεροπορικές επιδρομές ή όχι, η λιβανέζικη σιιτική ομάδα είναι μακράν καλύτερα εκπαιδευμένη και προετοιμασμένη από τη Χαμάς, τον εχθρό του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απόηχος της εκστρατείας στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους πολίτες του Λιβάνου να μην οδηγήσουν με κατεύθυνση νότια του ποταμού Λιτάνι, που εκτείνεται παράλληλα με τα σύνορα.

Την ίδια ώρα, στο νότιο άκρο της περιοχής, οι αντάρτες Χούθι με έδρα την Υεμένη, άρχισαν να στοχεύουν το Τελ Αβίβ και το Εϊλάτ με drones.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ προσπάθησε να αντεπιτεθεί εκτοξεύοντας πυραύλους Fadi-4 στα κεντρικά γραφεία της βάσης Glilot, όπου εδρεύουν τα γραφεία των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ, βόρεια του Τελ Αβίβ. Η προσπάθειά της απέτυχε ωστόσο κατάφερε να τραυματίσει δύο άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα οδηγό λεωφορείου που χτυπήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι.

Τέσσερις επιπλέον εφεδρικές ταξιαρχίες κινητοποιήθηκαν για τη βόρεια επιχείρηση του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

Χθες νωρίς το απόγευμα, ανέβηκαν πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζοντας Ισραηλινούς καταδρομείς να εισέρχονται στο τεράστιο δίκτυο υπόγειων σηράγγων της Χεζμπολάχ κάποια στιγμή του περασμένου έτους, ενισχύοντας την ανάλυση ότι η «Επιχείρηση Βόρεια Βέλη» ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη επί μήνες.

Μόλις η ισραηλινή κοινωνία άρχισε να συνειδητοποιεί τα όσα μετέδιδαν τα ΜΜΕ, άρχισαν οι προειδοποιήσεις για πιθανά αντίποινα από τον αιώνιο εχθρό της, το Ιράν.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη προετοιμάζεται να εξαπολύσει μία επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» εάν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο.

Το Ιράν πέρασε στην αντεπίθεση εκτοξεύοντας μπαράζ ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών τον Απρίλιο, αλλά με τρόπο που κρίθηκε ότι διευκόλυνε το Ισραήλ και τους συμμάχους του να καταρρίψουν τα περισσότερα από αυτά, βάζοντας με τον τρόπο αυτό φρένο σ΄έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Δυνητικά, αυτό θα λειτουργούσε διαφορετικά. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση της Τεχεράνης ήταν έτοιμη να ρίξει κι άλλο λάδι στην ήδη τεταμένη κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενος στις «μεγάλες προκλήσεις» του μέλλοντος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, απευθύνθηκε στο έθνος και του ζήτησε να υπακούσει αυστηρά τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου γιατί σώζει ζωές» αλλά και να στέκονται μαζί, ενωμένοι».

Στο βορρά, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε όπως πριν τις εχθροπραξίες εξαπολύοντας ένα επιπλέον «πλήγμα ακριβείας » στη Βηρυτό κοντά στους λόφους.

Μέχρι τώρα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ιράν.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί.

Τις τελευταίες ώρες, οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή άρχισαν να ηχούν σε όλο το Ισραήλ.

Προς όφελος των ισραηλινών αμάχων να σκέφτονται όχι μια αλλά δύο φορές να πάνε σε καταφύγιο, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, προειδοποίησε τους πολίτες ότι ο «Σιδερένιος Θόλος» της χώρας όπως και άλλες αεροπορικές άμυνες «δεν επαρκούσαν για την προστασία τους».

Μέχρι τις 20:00 τοπική ώρα Ισραήλ, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ. Άρχισαν να ανεβαίνουν πλάνα στα social media που έδειχναν δεκάδες βλήματα να διασχίζουν τον ουρανό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση περιλάμβανε σχεδόν 200 πυραύλους.

Πλάνα που τραβήχτηκαν από ταράτσα στο Τελ Αβίβ δείχνoυν έναν πύραυλο ή θραύσματά του να χτυπούν βόρεια της πόλης.

Επίσης, εμφανίστηκαν πλάνα από πολίτες στη Γάζα, που δέχονται βομβαρδισμούς πάνω από ένα χρόνο από το Ισραήλ να πανηγυρίζουν καθώς οι πύραυλοι πετούσαν από πάνω τους. Ωστόσο, στη Δυτική Όχθη, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κοντά στην Ιεριχώ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύτηκαν πλάνα που σοκάρουν από μια τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ, με επτά νεκρούς, όταν δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών σε σιδηροδρομικό σταθμό.

Στην Ουάσιγκτον, ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τόνισε η ιρανική επίθεση με πυραύλους «ήταν αναποτελεσματική». «Αυτό ήταν πάνω απ΄όλα το αποτέλεσμα του επαγγελματισμού του Ισραηλινού Στρατού, αλλά σε μεγάλο βαθμό, του επιδέξιου ελιγμού του αμερικανικού στρατού όπως επίσης και του σχολαστικού κοινού σχεδιασμού ενόψει της επίθεσης».

Το Ισραήλ, όπως συνηθίζεται, ορκίστηκε εκδίκηση, αλλά με τους δικούς του όρους. «Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες. Έχουμε σχέδια και λειτουργούμε στον τόπο και την ώρα που αποφασίζουμε», είπε ο αντιναύαρχος Χαγκάρι.


Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση New York Times: Πόλεμος επιβίωσης με τέσσερις εχθρούς για το Ισραήλ - Γιατί επιτέθηκε με 200 πυραύλους το Ιράν

Το συγκινητικό μήνυμα της συντρόφου του 26χρονου Ιωνά που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ - «Φύλακα άγγελέ μου»


Θεωρίες συνωμοσίας για το ναυάγιο του «Bayesian» που ξεπερνούν τη λογική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr