Σκωτία: Συνελήφθη ο «Τόνι Σοπράνο» της χώρας για ναρκωτικά - Είχε φυλακιστεί ξανά για ξέπλυμα χρήματος - Φωτογραφίες

Σκωτία: Συνελήφθη ο «Τόνι Σοπράνο» της χώρας για ναρκωτικά - Είχε φυλακιστεί ξανά για ξέπλυμα χρήματος - Φωτογραφίες

Ο Τζέιμι Στίβενσον συνελήφθη το 2020 ως αρχηγός επιχείρησης διακίνησης κοκαΐνης μέσα σε κιβώτια με μπανάνες - Συνελήφθησαν και άλλα 5 άτομα για την επιχείρηση - Ο Στίβενσον είχε καταδικαστεί για ξέπλυμα χρήματος και το 2007

sopranos
Είκοσι χρόνια φυλάκισης επιβλήθηκαν σε έναν από τους πιο καταζητούμενους άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής ενός σχεδίου διακίνησης κοκαΐνης - σχεδόν ενός τόνου - από τη Νότια Αμερική στη Σκωτία, εντός κιβωτίων με μπανάνες. 

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος skynews.gr, πρόκειται για τον Τζέιμι Στίβενσον, γνωστό και ως «Iceman» (ο άνδρας του πάγου), ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στη δίκη του, ως επικεφαλής του σχεδίου διακίνησης κοκαΐνης, το οποίο κατασχέθηκε από ομάδες της Συνοριακής Δύναμης στο Ντόβερ τον 2020. 

Το φορτίο από τον Ισημερινό - το οποίο περιείχε 952 τεμάχια κοκαΐνης μέσα σε 119 συσκευασίες από αλουμινόχαρτο - προοριζόταν για παραλαβή από έναν έμπορο φρούτων στη Γλασκώβη.

boxes__2_
Κλείσιμο


Της έρευνας, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Pepperoni», ηγήθηκαν η Αστυνομία της Σκωτίας και η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA) στο πλαίσιο της Σύμπραξης για το Οργανωμένο Έγκλημα (Σκωτία).

boxes__3_


Ναρκωτικά αξίας σχεδόν 100 εκατομμυρίων λιρών - Ο επικεφαλής παρήγαγε επίσης «το βάλιουμ του δρόμου»

Η έρευνα ήταν στενά συνδεδεμένη με την επιχείρηση Venetic, η οποία είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες συλλήψεις, σφού οι αρχές απέκτησαν πρόσβαση στην πλατφόρμα κρυπτογραφημένης επικοινωνίας, EncroChat, η οποία χρησιμοποιείται από πολλούς εγκληματίες.

Οι αρχές υπολόγισαν την αξία της κοκαΐνης σε 100 εκατομμύρια λίρες (περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ). Ωστόσο, ένας δικηγόρος ενός από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση δήλωσε ότι τα ναρκωτικά θα μπορούσαν να έχουν επιτύχει «αξία 76 εκατομμυρίων λιρών».

Ο 59χρονος Τζέιμι Στίβενσον, εκτός από την παραδοχή του για το ρόλο του ως «αρχηγός» της επιχείρησης, δήλωσε επίσης ένοχος για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα μέσω της παραγωγής και προμήθειας ετιζολάμης, συχνά γνωστής ως «βάλιουμ του δρόμου».

boxes__4_


Ο «Τόνι Σοπράνο» της Σκωτίας

Ο Στίβενσον είχε  ήδη φυλακιστεί το 2007 για ξέπλυμα χρήματος, σε μια επιχείρηση που θυμίζει την επιτυχημένη αμερικανική τηλεοπτική σειρά The Sopranos - η οποία αφορά στις περιπέτειες του ηγέτη της μαφίας, Τόνι Σοπράνο.

stevenson
O Τζέιμι Στίβενσον, ένας από τους πιο καταζητούμενους άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο



Η φυλάκισή του το 2007 ήταν αποτέλεσμα της επιχείρησης Folklore, της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Εγκλήματος και Ναρκωτικών της Σκωτίας, η οποία χρησιμοποίησε ηλεκτρονική παρακολούθηση, μυστικούς αστυνομικούς και εγκληματολογική λογιστική για να διερευνήσει τις εγκληματικές του δραστηριότητες.


boxes__5_

Ο τότε γενικός διευθυντής του οργανισμού, Γκρέιμι Πίρσον, δήλωσε στο BBC ότι ο Στίβενσον «εδώ και πολλές δεκαετίες είναι πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανωμένου εγκλήματος», προσθέτοντας: «Διηύθυνε την επιχείρησή του με τον ίδιο τρόπο που οι Sopranos διηύθυναν τη δική τους στη σειρά».

Μετά την ανακάλυψη ενός ύποπτου εργοστασίου παραγωγής χαπιών ετιζολάμης στο Κεντ  τον Ιούνιο του 2020, ο Στίβενσον διέφυγε από τη χώρα.

Η κατάσχεση του φορτίου μπανάνας και οι εγκαταστάσεις παραγωγής ετιζολάμης σε πληθώρα τοποθεσιών

Το φορτίο με μπανάνες - το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη διακίνηση κοκαΐνης -  τρεις μήνες αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2020, ενώ ο ίδιος προσπαθούσε να κρυφτεί από τις αρχές.

Η αστυνομία τον περιέγραψε ως «επικίνδυνο άτομο» όταν εμφανίστηκε σε κατάλογο των πλέον καταζητούμενων του Ηνωμένου Βασιλείου το 2022. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έκκληση, συνελήφθη ενώ έκανε τζόκινγκ στην Ολλανδία και εκδόθηκε πίσω στη Βρετανία για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γλασκώβης τον Αύγουστο, ο Στίβενσον δήλωσε ένοχος για τις δύο κατηγορίες στα μέσα της δίκης και επέστρεψε για την καταδίκη του την Τετάρτη.

Ο συγκατηγορούμενος του, Πολ Μπόους, 53 ετών, παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στο οργανωμένο έγκλημα, συμμετέχοντας στην παραγωγή και προμήθεια του ναρκωτικού της κατηγορίας C ετιζολάμης σε πολλές διαφορετικές εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων στο Αμπού Ντάμπι, στο Λονδίνο και στο Ρότσεστερ του Κεντ.

Ο έμπορος φρούτων Ντέιβιντ Μπίλσαμ, 68 ετών, ο Τζέραρντ Κάρμπιν, 45 ετών, ο Ράιαν ΜακΦι, 34 ετών και ο Λόιντ Κρος, 32 ετών, παραδέχθηκαν επίσης την ενοχή τους σε σοβαρά αδικήματα που αφορούν σε οργανωμένο έγκλημα και διακίνηση ναρκωτικών. Στους καταδικασθέντες ανήκει και ο 27χρονος Λούις Κόνορ, ο οποίος θα εκτίσει 3 χρόνια ποινή φυλάκισης για την προσπάθειά του να καλύψει τα ίχνη της συμμορίας.

boxes__6_

boxes__1_

Ειδήσεις σήμερα:

Κεντάκι: Η στιγμή που σερίφης πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή - Είχε βρει τον αριθμό της κόρης του στο κινητό του

Σοφία Βόσσου για Στέφανο Κασσελάκη: «Πολύτιμη ψυχή σε αγαπώ»

Ανδρέας Μικρούτσικος για Ματούλα Ζαμάνη: Σαν κίνηση δεν μου αρέσει και όχι για το αν είναι υπέρβαρη ή όχι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης