Νέα Υόρκη: Σε διαρκή επιφυλακή οι αρχές υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων σε εβραϊκές συναγωγές

«Έχουμε ήδη αναπτύξει αντιτρομοκρατικά μέτρα γύρω από την πόλη», λέει η αστυνομία της πόλης

Σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας βρίσκονται οι αστυνομικές αρχές στη Νέα Υόρκη, υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων σε εβραικές συναγωγές μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ.

Σε δηλώσεις τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η ισχυρή ανάπτυξη της αστυνομικής παρουσίας, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή εδώ και εβδομάδες, πρόκειται να επεκταθεί τις επόμενες ημέρες, κυρίως την 7η Οκτωβρίου, που θα είναι η πρώτη επέτειος από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, γεγονός που πυροδότησε την σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης Νετανιάχου και της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Ήμασταν ήδη σε κατάσταση συναγερμού», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης (NYPD) προσθέτοντας ότι «έχουμε ήδη αναπτύξει αντιτρομοκρατικά μέτρα γύρω από την πόλη».

Οι δρόμοι της Νέας Υόρκης θα γεμίσουν με ένστολους

Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης αναμένεται να δουν πιο βαριά οπλισμένους άνδρες που ανήκουν στην Hercules, τη Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης της NYPD και ένστολους σε αστυνομικά οχήματα, έξω σε εβραϊκά ιδρύματα, συναγωγές, ξένα προξενεία και δημόσια μέρη, όπως η Times Square και το Central Park, υποστήριξε ο εκπρόσωπος.

Παράλληλα, αγωνιούν οι Ισραηλινοί που θέλουν να μάθουν για την κατάσταση των συγγενών τους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Τσάβα Λίντερ, ο οποίος διαμένει στο Ισραήλ, αλλά ταξίδεψε αυτή την εβδομάδα στο Μπρούκλιν για να προσκυνήσει στο Παγκόσμιο Κεντρικό Γραφείο Chabad Lubavitch στο Eastern Parkway στο Crown Heights και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο ή το διαδίκτυο για να επικοινωνήσει με την οικογένειά του που έχει μείνει στην πατρίδα του για 4 ολόκληρες μέρες.

Ο Λίντερ ανυπομονεί να μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί τους το Σάββατο το απόγευμα. «Προσευχόμαστε όλα να πάνε καλά... Είναι πολύ άσχημο συναίσθημα να ζεις έναν πόλεμο. Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη της αστυνομίας της Νέας Υόρκης....«Είδα δύο άτομα από την αστυνομική υπηρεσία της NYPD και είπα: "Ο Θεός να σας ευλογεί. Είναι σημαντικό για εμάς να νιώθουμε ασφαλείς"».

«Είναι ευχάριστο συναίσθημα να ξέρεις ότι οι αστυνομικές αρχές κάνουν αυτή την προσπάθεια»,, δήλωσε το μέλος του Chabad, ο 80χρονος Μπρους Χόφινγκερ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη δυσαρέσκεια του γι' αυτό που που συμβαίνει στο Ισραήλ.

Ο ίδιος πάντως δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο εγχώριων επιθέσεων σε βάρος Εβραίων στη Νέα Υόρκη. «Τελείωσα εδώ το δημόσιο σχολείο και πήγα στο κολέγιο στο Μανχάταν...Δεν ανησυχώ πολύ.»

Σε επιφυλακή η αστυνομία της Νέας Υόρκης - Παρακολουθεί στενά τις επιθέσεις 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αστυνομικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης υπογράμμισε ότι το Γραφείο Πληροφοριών της πόλης βρίσκεται επίσης σε συνεχή επαφή με τους συνδέσμους του στο εξωτερικό, λαμβάνοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις επιθέσεις μέσω των social media.

Σύμφωνα με την Daily News, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, επιβεβαίωσε την κινητοποίηση των αρχών κατά την χθεσινή εβδομαδιαία ομιλία του στους δημοσιογράφους. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», είπε ο Άνταμς. «Λαμβάνουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι θα μείνουν σώοι και αβλαβείς στην πόλη τις Άγιες Ημέρες που ακολουθούν , ανακοίνωσε από τη πλευρά της η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Οι στρατιώτες - πάντως - που επιστρατεύτηκαν, βρίσκονται στις θέσεις τους πολύ πριν από την χθεσινή πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης, δήλωσαν αξιωματούχοι της NYPD.
Επιπλέον, ο κυβερνήτης Χότσουλ ανάρτησε χθες στο «Χ» τη δήλωση ότι η αστυνομία κινητοποιείται κυρίως στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. «Έχω ενημερωθεί για αυτή τη συνεχιζόμενη κατάσταση και ζήτησα από το @NYSPolice να αυξήσει τις περιπολίες σε τοποθεσίες που βρίσκονται σε κίνδυνο σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη», ανέφερε σε μήνυμά.  «Δεν έχουν αναφερθεί προς το παρόν απειλές προς τους Νεοϋορκέζους. Συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για ειρήνη και τέλος στη βία».

Από την πλευρά του ο ραβίνος Τζόσουα Μ. Ντέιβιντσον του ναού Temple Emanu-El στο Upper East Side υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Είμαστε προετοιμασμένοι όσο ποτέ άλλοτε. Οι αρχές είναι συνεχώς στο υψηλότερο επίπεδο», δήλωσε προσθέτοντας: «Αυτή είναι ακριβώς η φύση της ζωής μας στις συναγωγές σήμερα, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες»,

Ένας υπάλληλος σε εβραική συναγωγή υπογράμμισε ότι θα υπάρξει ασφάλεια στην είσοδο στο ναό για να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό και τα μέτρα που έχει λάβει η Νέα Υόρκη, ο ραβίνος δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι οι πολίτες παραμένουν ανήσυχοι. «Οι άνθρωποι νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά (τα μέτρα ασφαλείας), παρά τις συνεχείς επαφές της εβραικής κοινότητας με την αστυνομία», τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση: Τι περιμένει το Ισραήλ για να απαντήσει στο Ιράν - Κλειδί η διάλυση της Χεζμπολάχ

Συγκλονιστικό βίντεο: 4χρονος εκλιπαρεί τον πατέρα του «μπορείς να μου δώσεις ψωμί;» λίγο πριν πεθάνει από ασιτία

Αρχίζει η δίκη για τον φόνο της Φαίης - Στο εδώλιο μητέρα, αδελφή και σπιτονοικοκυρά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr