Σουηδία: Παλαιστίνιος αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τιμήθηκε με το βραβείο Ορθής Διαβίωσης

Σουηδία: Παλαιστίνιος αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τιμήθηκε με το βραβείο Ορθής Διαβίωσης

Το συγκεκριμένο βραβείο θεωρείται ένα εναλλακτικό Νόμπελ

issa_amro
Ο παλαιστίνιος αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ίσα Άμρο τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Ορθής Διαβίωσης, το οποίο θεωρείται ένα εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ, για την ειρηνική αντίστασή του στην ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης, που έχει κριθεί παράνομη από τον ΟΗΕ.

Το αρμόδιο σουηδικό ίδρυμα τίμησε επίσης την Τζόαν Κάρλινγκ, η οποία αγωνίζεται στις Φιλιππίνες για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων, την Αναμπέλα Λέμος, μαχητική οικολόγο στη Μοζαμβίκη, και το ερευνητικό εργαστήριο Forensic Architecture (Δικανική Αρχιτεκτονική) για τη δουλειά του σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Οι τέσσερις βραβευθέντες επέδειξαν «ακλόνητη δέσμευση να υψώσουν το ανάστημά τους κόντρα στις δυνάμεις καταπίεσης και εκμετάλλευσης, παραμένοντας αυστηρά προσκολλημένοι στις μη βίαιες μεθόδους», εξήγησε σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα.

Ο Ίσα Άμρο, ο οποίος γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1980 στη Χεβρώνα, αφιέρωσε τη ζωή του στη μάχη εναντίον της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, η οποία έχει κριθεί παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου από τον ΟΗΕ. Το κλείσιμο, το 2003, του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου της Παλαιστίνης, στο οποίο σπούδαζε, ήταν ένα σημείο καμπής στη ζωή του.

Κλείσιμο
Επί έξι μήνες, πραγματοποίησε δράση πολιτικής ανυπακοής η οποία είχε αποτέλεσμα: «κατάφερα με τους άλλους φοιτητές να ανοίξει και πάλι το πανεπιστήμιο», είπε. «Πήρα το πτυχίο μου, μηχανικού και ακτιβιστή: έγινε μέρος του χαρακτήρα μου».

Ο Παλαιστίνιος -ο οποίος έχει συλληφθεί επανειλημμένα και έχει υποβληθεί σε βασανιστήρια τόσο από την Παλαιστινιακή Αρχή όσο και από το Ισραήλ, όπως επισημαίνει το ίδρυμα που απονέμει το βραβείο Ορθής Διαβίωσης- πέρασε στη συνέχεια τη ζωή του τεκμηριώνοντας τον ισραηλινό εποικισμό μέσω της μη κυβερνητικής οργάνωσής του με την ονομασία «Η νεολαία εναντίον του εποικισμού».

«Είναι ένα θαύμα το ότι είμαι ακόμα στη ζωή», παραδέχεται.

Η Φιλιππινέζα Τζόαν Κάρλινγκ βραβεύθηκε από την πλευρά της επειδή επί τριάντα χρόνια υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αυτόχθονων κοινοτήτων, ιδιαίτερα στη μάχη τους εναντίον των σχεδίων για εξόρυξη μεταλλευμάτων, και επειδή είχε επιρροή στις πολιτικές που εφαρμόζονται για τις κοινότητες αυτές από τον ΟΗΕ.

Το ίδρυμα βράβευσε επίσης τη μαχητική οικολόγο Αναμπέλα Λέμος, διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Justiça Ambiental! (JA!), κυρίως για το ρόλο της στην εκστρατεία εναντίον των σχεδίων εξόρυξης και υγροποίησης φυσικού αερίου στη βόρεια Μοζαμβίκη.

Το Forensic Architecture, ένα ερευνητικό εργαστήριο του Λονδίνου γνωστό για την τρισδιάστατη μοντελοποίηση ζωνών συγκρούσεων, τιμήθηκε με το βραβείο για τις ανακαλύψεις που έκανε εφαρμόζοντας «ερευνητικές τεχνικές με τεχνολογία αιχμής» για να ερευνήσει παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Χάρη στην αναπαράσταση, μαζί με τον ουκρανό εταίρο του, το Center for Spatial Technologies, της καταστροφής του θεάτρου της Μαριούπολης, κατάφεραν να αναδείξουν «τις στρατηγικές του τρόμου» που αναπτύσσονται από τη Ρωσία «στην προσπάθειά της για να αποκρύψει τις αποδείξεις των εγκλημάτων της», διευκρίνισε το σουηδικό ίδρυμα στην ανακοίνωσή του.

Το βραβείο Ορθής Διαβίωσης δημιουργήθηκε το 1980 από τον Γερμανοσουηδό Γιάκομπ φον Ούξκουλ αφού το Ίδρυμα Νόμπελ αρνήθηκε την πρότασή του να δημιουργήσει δύο νέα βραβεία για το περιβάλλον και για την ανάπτυξη.




Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση Guardian: Ίσως η σύγκρουση Ιράν με Ισραήλ να «βολεύει» μερικά κράτη του Κόλπου - Τι στάση θα κρατήσουν;

Η πρωταγωνίστρια του ξυλοδαρμού της 14χρονης στη Γλυφάδα φωτογραφήθηκε να σημαδεύει με όπλο στα χέρια

Χωρίς τέλος ο διχασμός των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών: Τι υποστηρίζει η Καρυστιανού στο εξώδικο κατά των αδελφών Πλακιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης