Ηνωμένο Βασίλειο: Παραδίδει στον Μαυρίκο την κυριαρχία των νήσων Τσάγκος στον Ινδικό Ωκεανό

Ηνωμένο Βασίλειο: Παραδίδει στον Μαυρίκο την κυριαρχία των νήσων Τσάγκος στον Ινδικό Ωκεανό

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσουν υπό τη δικαιοδοσία τους τη στρατιωτική βάση που βρίσκεται εντός του συμπλέγματος

chagos_islands
Την κυριαρχία των νήσων Τσάγκος στον Μαυρίκιο ετοιμάζεται να παραδώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, βάζοντας έτσι ένα τέλος σε μια διαμάχη δεκαετιών.

Η συμφωνία για τη μεταβίβαση του αρχιπελάγους του Ινδικού Ωκεανού στον Μαυρίκιο περιλαμβάνει το τροπικό σύμπλεγμα κοραλλιογενών υφάλων Ντιέγκο Γκαρσία, όπου βρίσκεται μια σημαντική στρατιωτική βάση που χρησιμοποιείται από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και παίζει καθοριστικό ρόλο στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής.

Σύμφωνα με τους όρους της μεταβίβασης, η βάση θα παραμείνει υπό τη δικαιοδοσία του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για τουλάχιστον τα επόμενα 99 χρόνια.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη συνθήκη θα «αντιμετωπίσει τα λάθη του παρελθόντος και θα καταδείξει τη δέσμευση και των δύο μερών να στηρίξουν την ευημερία» των ιθαγενών των νησιών».

Κλείσιμο
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε για τη συμφωνία πως: «Αυτή η κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση όπου η μακροχρόνια, ασφαλής λειτουργία της στρατιωτικής βάσης Ντιέγκο Γκαρσία βρισκόταν υπό απειλή, με αμφισβητούμενη κυριαρχία και συνεχιζόμενες νομικές προκλήσεις. Η σημερινή συμφωνία διασφαλίζει την παρουσία της στρατιωτικής βάσης για το μέλλον. Θα ενισχύσει τον ρόλο μας στη διαφύλαξη της παγκόσμιας ασφάλειας, θα αποκλείσει κάθε πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ο Ινδικός Ωκεανός ως επικίνδυνη οδός παράνομης μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και θα εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη σχέση μας με τον Μαυρίκιο, έναν στενό εταίρο της Κοινοπολιτείας».


Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση Guardian: Ίσως η σύγκρουση Ιράν με Ισραήλ να «βολεύει» μερικά κράτη του Κόλπου - Τι στάση θα κρατήσουν;

Η πρωταγωνίστρια του ξυλοδαρμού της 14χρονης στη Γλυφάδα φωτογραφήθηκε να σημαδεύει με όπλο στα χέρια

Χωρίς τέλος ο διχασμός των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών: Τι υποστηρίζει η Καρυστιανού στο εξώδικο κατά των αδελφών Πλακιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης