Λίβανος: Η πρώτη σύγκρουση Ισραηλινών με Λιβανέζους στρατιώτες - Ένας νεκρός και 10 τραυματίες

Είναι η πρώτη φορά από την εισβολή που οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν τον εθνικό στρατό της χώρας και όχι τη Χεζμπολάχ - Σχεδόν 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Λίβανο από ισραηλινές επιθέσεις - Νέες επιδρομές νότια της Βηρυτού - Αναφορές για τουλάχιστον τρεις εκρήξεις, δείτε βίντεο

Για πρώτη φορά από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ πριν από τρεις ημέρες ο Εθνικός Στρατός του Λιβάνου επιβεβαιώνει πως δέχθηκε σήμερα πυρά από την πλευρά του IDF στα οποία και ανταπέδωσε.

Από τα Ισραηλινά πυρά ένας στρατιώτης του λιβανέζικου στρατού έχει χάσει τη ζωή του και περισσότεροι από 10 τραυματίστηκαν. Η συγκεκριμένη κίνηση αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα των μαχών αλλά και της εν εξελίξει επιχείρησης καθώς ο στρατός του Λιβάνου δεν είναι ενιαίο σώμα με τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

Αν το Ισραήλ βάλει από σήμερα στο στόχαστρό του και τον Εθνικό στρατό του Λιβάνου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως έχει κηρύξει τον πόλεμο και στην χώρα πέρα από την σιιτική οργάνωση.

Εάν το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στον σχεδιασμό του Ισραήλ να περιλαμβάνεται τελικώς μία μεγαλύτερη επιχείρηση από την «περιορισμένης κλίμακας» που ο Νετανιάχου έχει μεταφέρει στον Τζο Μπάιντεν.

Τα σημεία στα οποία έχουν χτυπήσει οι Ισραηλινοί στον Λίβανο - Πηγή: Getty Images


Ακόμη, επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει από τις ΗΠΑ ή τις κυβερνήσεις Ισραήλ και Λιβάνου αλλά εάν ο IDF έχει λάβει εντολές να προχωρήσει πέρα από το όριο του ποταμού Λιτάνι θα βρεθεί με βεβαιότητα στα προάστια της Βηρυτού την οποία έχει και στο παρελθόν πολιορκήσει ακόμη δύο φορές.
Η έκταση που θέλει να ελέγξει το Ισραήλ στα όρια του ποταμού Λιτάνι - Πηγή: Sky News

Σχεδόν 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον Λίβανο από ισραηλινές επιθέσεις

Εν τω μεταξύ, συνολικά 1.974 άνθρωποι, εκ των οποίων 127 παιδιά, σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο τον τελευταίο χρόνο, ενώ 9.384 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου.

Περίπου 9.384 έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε ο Φιράς Αμπιάντ. Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν επιθέσεις από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά η σύγκρουση εντάθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία εισβολή στον Λίβανο.

Νέες ισραηλινές επιδρομές στα νότια της Βηρυτού - Αναφορές για τουλάχιστον τρεις εκρήξεις, δείτε βίντεο


Υπενθυμίζεται πως νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, τη Νταχίγια, που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης στον Λίβανο. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τρεις εκρήξεις.

Σκηνές από το κέντρο της Βηρυτού

Το βίντεο που δημοσιοποίησε το Al Jazeera δείχνει τον τόπο της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στο κέντρο της Βηρυτού, περίπου 1 χλμ από το κοινοβούλιο, σε κέντρο υγείας που λέγεται ότι συνδέεται με τη Χεζμπολάχ.


Δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο από τις IDF για τα συγκεκριμένα χτυπήματα.





Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι πυροδότησε δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσει μια νέα απόπειρα ισραηλινών δυνάμεων να εισδύσουν στον νότιο Λίβανο.

Η φιλοϊρανική οργάνωση ενεργοποίησε τους μηχανισμούς ενώ «δύναμη πεζικού του ισραηλινού εχθρού προσπαθούσε να εισδύσει στην πόλη
 Μαρούν αλ Ρας στον Λίβανο, κοντά στη μεθόριο», σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε σήμερα «εχθρικούς» στόχους πάνω από ανοιχτή περιοχή δυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού.




Ειδήσεις σήμερα:

Ιταλία: Έγραψαν σε βράχο με αποτυπώματα δεινοσαύρων 200 εκατ. ετών, «τουρίστες γυρίστε σπίτια σας» - Δείτε βίντεο

Αττική Οδός: Φθηνότερα τα διόδια από 6 Οκτωβρίου - Αυτόματα η αλλαγή στα e-pass

Βόλος: Πρώτα κούρεψαν μαθητή Λυκείου και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν άγρια - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr