Υπόθεση Μενέντεζ: Επανεξετάζεται μετά από 30 χρόνια - Προσκόμισαν νέα στοιχεία για βιασμούς από τον πατέρα τους

Η υπόθεση είχε σοκάρει την κοινή γνώμη των ΗΠΑ - Απέκτησε παγκόσμια προβολή προσφάτως λόγω της σειράς του Netflix - Υποστηρίζουν πως τους βίαζε ο πατέρας τους επί χρόνια

Μετά από σχεδόν 30 χρόνια και νέα στοιχεία, η σοκαριστική υπόθεση των Erik και Lyle Menendez, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια για την εν ψυχρώ δολοφονία των γονέων τους, υποστηρίζοντας πως κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πατέρα τους, αναμένεται να επανεξεταστεί από το δικαστήριο.

Συγκεκριμένα η υπόθεση, όπως μεταδίδει το BBC, αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου όπως ανακοίνωσε ο Εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες.

Οι αδελφοί Menendez σκότωσαν τον Jose και την Kitty Menendez στη βίλα τους στο Beverly Hills το 1989, με τους εισαγγελείς να υποστηρίζουν ότι η πράξη αυτή ήταν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα για να κληρονομήσουν την περιουσία του πατέρα τους.

Δείτε βίντεο, η κατάθεση του Έρικ Μενέντεζ το 1993



Την Πέμπτη, ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες, George Gascon, δήλωσε ότι υπάρχει «ηθική και δεοντολογική υποχρέωση» να εξεταστεί εκ νέου το αποδεικτικό υλικό που παρουσίασαν οι αδελφοί Menendez πέρυσι, ισχυριζόμενοι ότι υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα τους και ότι ενήργησαν σε αυτοάμυνα.

Δείτε βίντεο, η κατάθεση του Λάιλ Μενέντεζ



Η υπόθεση των Menendez έχει προκαλέσει ανανεωμένο ενδιαφέρον στο κοινό μετά την κυκλοφορία της σειράς "Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story" στο Netflix τον Σεπτέμβριο.

Δείτε βίντεο, το τρέιλερ της σειράς:


Κατά τη διάρκεια της αρχικής δίκης, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι το κίνητρο των φόνων ήταν η απληστία, καθώς οι αδελφοί ξόδεψαν μεγάλο μέρος της περιουσίας που κληρονόμησαν σε Rolex, αυτοκίνητα και πολυτελή ακίνητα πριν θεωρηθούν ύποπτοι.

Οι ισχυρισμοί για υπερβολική κατανάλωση χρημάτων και η τηλεοπτική μετάδοση της πρώτης δίκης έκαναν την υπόθεση πασίγνωστη στις ΗΠΑ, προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρον από το κοινό. Ωστόσο, η πρώτη δίκη ολοκληρώθηκε χωρίς ετυμηγορία λόγω ισοψηφίας των ενόρκων.

Στη δεύτερη δίκη, οι ισχυρισμοί για κακοποίηση περιορίστηκαν, και οι αδελφοί κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν το 1996 σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης. Ο Lyle Menendez ήταν 21 ετών και ο Erik Menendez 18 τη στιγμή των φόνων.

Νέα στοιχεία που εξετάζονται περιλαμβάνουν μια επιστολή του Erik Menendez από το 1988 προς τον ξάδερφό του, η οποία, σύμφωνα με τις αναφορές, περιέχει αναφορές σε κακοποίηση από τον πατέρα του.

Ο Gascon δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να πούμε αν πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά έχουμε ηθική και δεοντολογική υποχρέωση να εξετάσουμε όσα μας παρουσιάζονται».



Πρόσθεσε ότι το γραφείο του δεν υποστηρίζει ότι υπήρξε σφάλμα στη διαδικασία της αρχικής δίκης, αλλά μια επανεξέταση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει είτε σε επανακαταδίκη, είτε σε νέα δίκη. Η υπόθεση θα εξεταστεί σε ακροαματική διαδικασία στις 26 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το CBS News.

Η ανανέωση του ενδιαφέροντος για την υπόθεση προκλήθηκε από την κυκλοφορία της σειράς στο Netflix, με τον δημιουργό της, Ryan Murphy, να υπερασπίζεται την ιστορία παρά τις αντιδράσεις από συγγενείς, οι οποίοι κατηγορούν τη σειρά για «αποτρόπαιο δράμα».

Την Πέμπτη, η διάσημη τηλεοπτική σταρ Kim Kardashian εξέφρασε την υποστήριξή της στους αδελφούς, προκαλώντας ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον γύρω από την υπόθεση. «Δεν είναι τέρατα. Είναι ευγενικοί, έξυπνοι και έντιμοι άνδρες», ανέφερε σε άρθρο της στο NBC News, ενισχύοντας τη συζήτηση για επανεξέταση της καταδίκης τους.

H πολύκροτη υπόθεση

Εκείνο το ζεστό βράδυ στις 20 Αυγούστου του 1989 τίποτα δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν στην πολυτελή βίλα της οικογένειας Μενέντεζ, χτισμένη σε περίοπτη θέση του Μπέβερλι Χιλς, στα περίχωρα του Λος Αντζελες.

Ενα αυτοκίνητο που παρκάρει στην είσοδο του σπιτιού αργά το βράδυ δεν κινεί υποψίες, καθώς επιβάτες του είναι τα δύο αγόρια της οικογένειας, ο Ερικ και ο Λάιλ Μενέντεζ. Κινούμενοι αθόρυβα και με γρήγορες κινήσεις ανασύρουν δύο σάκους από το πορτμπαγκάζ. Στη συνέχεια μπαίνουν στο σπίτι και φτάνουν στο καθιστικό όπου συναντούν τους γονείς τους οι οποίοι βλέπουν τηλεόραση στον καναπέ.

Οι αδελφοί Λάιλ και Ερικ Μενέντεζ υπήρξαν δράστες μίας από τις πλέον στυγερές δολοφονίες στις ΗΠΑ εκτελώντας εν ψυχρώ και τους δύο γονείς τους. Η ιστορία της διπλής γονεοκτονίας τροφοδοτεί τη νέα σειρά εννέα επεισοδίων του Netflix με τίτλο «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story»

Βγάζουν από τους σάκους δύο καραμπίνες και χωρίς να προλάβει κανείς να αντιδράσει ξεκινούν το μακελειό. Πυροβολούν με μανία τόσο τον πατέρα τους Χοσέ όσο και τη μητέρα τους Κίτι. Τους πυροβολούν αδιακρίτως σε όλο το σώμα, με τις σφαίρες να διαλύουν το κρανίο του πατέρα και τη μητέρα να πέφτει αιμόφυρτη στο δάπεδο. Για να μην αφήσουν κανένα ίχνος, γεμίζουν και πάλι τα όπλα και αφού ρίξουν τη χαριστική βολή στη μητέρα, μαζεύουν τους κάλυκες, αλλάζουν ρούχα και αναχωρούν προς κάποια πολυσύχναστα σημεία της πόλης ώστε να εξασφαλίσουν το άλλοθι που χρειάζονται. Λίγο αργότερα επιστρέφουν στο σπίτι και στις 11.47 τηλεφωνούν στην Αστυνομία κλαίγοντας και γεμάτοι απόγνωση. Οταν καταφτάνουν οι αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά σε ένα σοκαριστικό θέαμα. Η πρώτη εκτίμηση, λόγω και της οικονομικής επιφάνειας της οικογένειας αλλά και των πυροβολισμών στα γόνατα, οδηγούν τις τοπικές αρχές προς κάποιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τη Μαφία. Οι δύο νεαροί μιλούν στα ΜΜΕ και εκφράζουν με διάφορους τρόπους -κάποιους όχι και τόσο εύσχημους- τη λύπη τους για τον χαμό των γονιών τους. Και δείχνουν τη Μαφία ως υπεύθυνη για το φριχτό έγκλημα. Η υπόθεση της δολοφονίας του ζεύγους Μενέντεζ έχει μόλις ξεκινήσει ξεσηκώνοντας πρωτοφανές ενδιαφέρον απ’ άκρη σ’ άκρη των ΗΠΑ.

Ο πατέρας Χοσέ Μενέντεζ είχε έρθει πολύ μικρός από την Κούβα ως ένας από τους πρώτους που δραπέτευσαν από το καθεστώς του Κάστρο. Γνωρίστηκε με τη Μαίρη-Λουίζ Αντερσον ή Κίτι, όπως ήθελε να την αποκαλούν, στο κολέγιο και αρκετά νεαροί παντρεύτηκαν. Ο Χοσέ ασχολήθηκε με τον κόσμο του θεάματος, κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα και τη χρηματοδότηση παραγωγών. Σύντομα η οικονομική του επιφάνεια έγινε ιδιαίτερα μεγάλη, κάτι που τον έφερε στο Χόλιγουντ όπου απολάμβανε μια υψηλού προφίλ ζωή. Μέσα σε αυτό τον πλούτο μεγάλωσαν τα δύο αγόρια της οικογένειας, ο Ερικ και ο Λάιλ, με τον πρώτο να ασχολείται επαγγελματικά με το τένις και τον δεύτερο να φοιτά στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Πίσω όμως από τη γυαλιστερή βιτρίνα μιας αγαπημένης και επιτυχημένης οικογένειας κρυβόταν ένα ασύλληπτο δράμα.

Ο Χοσέ ήταν απίστευτα χειριστικός και τυραννικός χρησιμοποιώντας κάθε είδους βία, σωματική και ψυχική, στους γιους του και τη σύζυγό του. Η κατάσταση μερικές φορές ξέφευγε από κάθε έλεγχο, με τα δύο παιδιά να ζουν μονίμως κάτω από ένα καθεστώς φόβου και τη μαμά Κίτι να έχει αποστασιοποιηθεί από όλα αυτά, βυθισμένη στα χάπια και το αλκοόλ. Ζώντας σε αυτή την απάνθρωπη κατάσταση και έχοντας αναπτύξει διάφορα συμπλέγματα, τα δύο αγόρια είχαν μπει για τα καλά στην επικράτεια του «συνδρόμου του κακοποιημένου ατόμου». Και για να ξεφύγουν από αυτό έφτασαν στην έσχατη απόφαση: να βγάλουν από τη μέση την αιτία του κακού και να απελευθερωθούν.

Η αποκάλυψη

Από την επόμενη κιόλας ημέρα του φονικού ξεκίνησαν να ζουν κανονικά τη ζωή τους παίζοντας θέατρο όταν βρίσκονταν μπροστά σε κοινό, ενώ παράλληλα έκαναν όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να σφετεριστούν την περιουσία του πατέρα τους. Μάλιστα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν ήταν να αλλάξουν τα αυτοκίνητά τους με άλλα πιο πολυτελή. Ολα έδειχναν ότι τα δύο αδέλφια είχαν κάνει το τέλειο έγκλημα. Ωστόσο, οι Ερινύες που ως άλλον Ορέστη βασάνιζαν τον Ερικ τον οδήγησαν να επισκεφτεί τον ψυχολόγο του Ζερόμ Οζιελ. Ο γιατρός έμεινε έκπληκτος με όσα άκουσε, ενώ είχε προνοήσει να καταγράψει σε κασετόφωνο τις αποκαλύψεις.

Στις 8 Μαρτίου του 1990 ο Ερικ συνελήφθη ύστερα από πληροφορία που έφτασε στην Αστυνομία από την Τζούνταλον Σμιθ, η οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τον γιατρό. Οι κασέτες χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία, αφού το απόρρητο μεταξύ ασθενούς και γιατρού είχε πάψει να ισχύει, καθώς ο ψυχολόγος είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του από τον Λάιλ. Ο τελευταίος συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα. Η δίκη ξεκίνησε το 1993 με δύο χωριστά σώματα ενόρκων. Τα δύο αδέλφια κατέθεσαν ότι ήταν θύματα σεξουαλικής, σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Τον Ιανουάριο του 1994 ολοκληρώθηκε η πρώτη δίκη χωρίς να παρθεί απόφαση. Η δίκη επαναλήφθηκε το 1995, με κοινό πλέον κατηγορητήριο, χωρίς κάμερες αυτή τη φορά, και τους δύο κατηγορούμενους να καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Η ανάδειξη της υπόθεσης από το Netflix στη σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται στις 19 Σεπτεμβρίου και από την πρώτη μέρα ανέβηκε στο Νο 1 της πλατφόρμας επαναφέρει στη δημοσιότητα την υπόθεση υπό μια διαφορετική οπτική στα πρόσωπα και τις καταστάσεις. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της σειράς «Monsters», μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η πρώτη ιστορία για τον serial killer Τζέφρι Ντάμερ. Στα 9 επεισόδια της μιας ώρας εκτυλίσσεται το δράμα της οικογένειας Μενέντεζ μέσα από μια αφήγηση που, πέρα από την τεχνική της αρτιότητα, δείχνει να πλατιάζει και να επαναλαμβάνεται.

Εχει όμως και εξαιρετικές κορυφώσεις, όπως ο συγκλονιστικός μονόλογος του Ερικ στο 5ο επεισόδιο (σίγουρη υποψηφιότητα για Emmy ο Κούπερ Κοχ) και οι σκληρές αναφορές του στη σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα του. Το casting είναι εξαιρετικό, με τον Χαβιέ Μπαρδέμ στον ρόλο του πατέρα να είναι για άλλη μία φορά καθηλωτικός και τους δύο νεαρούς ηθοποιούς στον ρόλο των αδελφών να αποδίδουν πιστά την ταραγμένη τους ψυχοσύνθεση.

Το προφίλ των δραστών

Η γονεοκτονία είναι μια ειδική περίπτωση δολοφονιών που συχνά συνδυάζεται με μια δραματική πράξη λύτρωσης από την πλευρά των τέκνων απέναντι στους γεννήτορές τους. Η πατροκτονία και η μητροκτονία δεν συγκαταλέγονται στις κυρίαρχες εγκληματικές δραστηριότητες, γι’ αυτό και σοκάρουν έντονα όταν έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Η στατιστική στις ΗΠΑ δείχνει ότι τέτοια περιστατικά αντιπροσωπεύουν μόλις το 2% της εγκληματικής δραστηριότητας, όταν οι υπόλοιπες ανθρωποκτονίες εντός της οικογένειας φτάνουν στο 15%.

Η στατιστική ανάλυσή τους δείχνει επίσης ακόμα μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως ότι οι δράστες στη μεγάλη πλειονότητά τους (άνω του 85%) είναι άνδρες, με θύμα κατά κύριο λόγο τον πατέρα. Πολύ μικρό είναι το ποσοστό των γυναικών που προχωρούν σε τέτοιες πράξεις και από αυτές ελάχιστες έχουν στόχο τη μητέρα τους. Η συνήθης ηλικία των δραστών είναι μεταξύ 18-30 ετών και ένα μεγάλο ποσοστό έχει ιστορικό ψυχικής ασθένειας.


Ειδήσεις σήμερα:

Βοιωτία: Βρέθηκε μία από τις μεγαλύτερες χασισοφυτείες στη χώρα με 8.000 δενδρύλλια και εκτιμώμενη αξία 15. εκατ. ευρώ

Αθηνά Ωνάση: Αγνώριστη σε νέα φωτογραφία που κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση

Αλέξης Κούγιας στην «Πρώτη Λέξη»: Πισπιρίγκου και Κορκονέας οι μεγαλύτερες ήττες στην καριέρα μου - Έκανα χημειοθεραπείες και πήγαινα στο δικαστήριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr