Ιράν - Ανάλυση BBC: Ο Χαμενεΐ έδειξε ότι δεν φοβάται το Ισραήλ, εμφανίστηκε κρατώντας τουφέκι

Ο Χαμενεΐ υπερασπίστηκε την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κάτι που λίγοι άλλοι ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών της περιοχής τόλμησαν να κάνουν

Τα μηνύματα πίσω από την πρώτη δημόσια ομιλία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μετά από μήνες, στην σκιά της επίθεσης με ρουκέτες προς το Ισραήλ, επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει η διεθνής κοινότητα.

Σε ανάλυσή του το BBC κάνει μία ανασκόπηση των όσων είπε στην προσευχή της Παρασκευής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως ήταν μία προσπάθεια να φανεί ότι δεν φοβάται να βγει δημόσια και να μιλήσει για την θέση του Ιράν στον μουσουλμανικό κόσμο.

Την ίδια ώρα, όπως παρατηρούν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Χαμενεΐ βγήκε κρατώντας δίπλα του ένα τουφέκι το οποίο πολλές φορές κράδαινε.

Ο Χαμενεΐ προσπάθησε να δείξει την ιρανική ισχύ προς τη διεθνή κοινότητα αλλά και ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας του, παρά τις πρόσφατες δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, και της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Η δημόσια παρουσία του στην καρδιά της Τεχεράνης ήταν μια απόπειρα να διαψεύσει τις φήμες ότι φοβάται να εμφανιστεί δημόσια μετά από τα γεγονότα αυτά, αναφέρει το BBC.


«Οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει ο εχθρός μας θέλουν να ρίξουν τον σπόρο της διχόνοιας ανάμεσα στους Μουσουλμάνους. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους Παλαιστίνιους, του Λιβανέζους, τους Αιγύπτους και του Ιρακινούς. Ο ίδιος εχθρός είναι για τους λαούς της Υεμένης και της Συρίας» είπε ο Χαμενεΐ μπροστά στο μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο τζαμί στο οποίο έκανε το κήρυγμά του. Όπως είπε «ο εχθρός λειτουργεί παντού με μια συγκεκριμένη μέθοδο. Αν τελειώσει από μια χώρα, θα προχωρήσει στην επόμενη».

Η ομιλία στόχευε επίσης στην ενότητα, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του ιρανικού καθεστώτος ήταν παρόντα. Ο Πεζεσκιάν είχε δεχθεί πρόσφατα επικρίσεις από σκληροπυρηνικούς για την πρότασή του ότι οι εχθροπραξίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ ίσως λήξουν κάποια στιγμή στο μέλλον.

Στην ομιλία του, ο Χαμενεΐ απέρριψε οποιαδήποτε υπόνοια ότι η στήριξη του Ιράν στους συμμάχους του στην περιοχή -τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, που αποτελούν τον λεγόμενο «Άξονα Αντίστασης»- θα επηρεαστεί από τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ. Παρά τις απώλειες των ηγετών αυτών των οργανώσεων, ο Χαμενεΐ τόνισε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση μέσω των έμμεσων συμμάχων του.



Ακόμη, ο Χαμενεΐ υπερασπίστηκε την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κάτι που λίγοι άλλοι ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών της περιοχής τόλμησαν να κάνουν. Ο ίδιος χαρακτήρισε νόμιμη πράξη την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023 ενώ το ίδιο υποστήριξε και για το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ την Τρίτη. Χαρακτήρισε «ελάχιστη τιμωρία« το χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ για τα «ακραία εγκλήματά» του. Όσον αφορά την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ τη χαρακτήρισε «βαμπίρ» και την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον «λυσσασμένο σκυλί».

Επανέλαβε ότι το Ιράν θα συνεχίσει να αγωνίζεται κατά του Ισραήλ μέσω των οργανώσεων που υποστηρίζει, παρά τις στοχευμένες δολοφονίες των ηγετών τους από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η ομιλία αυτή έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τους φόβους για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή να εντείνονται.

Ειδήσεις σήμερα:

Βοιωτία: Βρέθηκε μία από τις μεγαλύτερες χασισοφυτείες στη χώρα με 8.000 δενδρύλλια και εκτιμώμενη αξία 15. εκατ. ευρώ

Αθηνά Ωνάση: Αγνώριστη σε νέα φωτογραφία που κυκλοφόρησε τρία χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση

Αλέξης Κούγιας στην «Πρώτη Λέξη»: Πισπιρίγκου και Κορκονέας οι μεγαλύτερες ήττες στην καριέρα μου - Έκανα χημειοθεραπείες και πήγαινα στο δικαστήριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr