Αυστρία: Συγκέντρωση κατά του κόμματος της Ελευθερίας - «Ας υπερασπιστούμε τη δημοκρατία», λένε οι διαδηλωτές

Αυστρία: Συγκέντρωση κατά του κόμματος της Ελευθερίας - «Ας υπερασπιστούμε τη δημοκρατία», λένε οι διαδηλωτές

Στο κέντρο της Βιέννης υπήρχαν 15.000 έως 17.000 διαδηλωτές, οι οποίοι σκοπεύουν να κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του FPO κάθε Τρίτη - Συνάντηση Κίκλ με τον πρόεδρο της Αυστρίας - Βίντεο και φωτογραφίες

vienna-m
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη, κατά της πιθανής επιστροφής στην εξουσία του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPOe, το οποίο κέρδισε τις εθνικές εκλογές της Κυριακής.

Το FPO κατάφερε στις 29 Σεπτεμβρίου να αποσπάσει σχεδόν το 29% των ψήφων, ξεπερνώντας το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) - με λίγο πάνω από 26%.

«Το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας αποτελεί κίνδυνο, διότι έχει ήδη δηλώσει ότι θέλει να κυβερνήσει κατ' εικόνα και ομοίωση του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας», δήλωσε ο Rihab Toumi, φοιτητής 26 ετών, μιλώντας στο ειδησεογραφικό μέσο voanews.com, αναφερόμενος στον εθνικιστή ηγέτη της γειτονικής χώρας της Αυστρίας.

Κλείσιμο


Αν και το FPO έβγαινε πρώτο στις δημοσκοπήσεις, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο αμφιλεγόμενος ηγέτης του, Χέρμπερτ Κίκλ, θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς κανένα άλλο κόμμα δεν είναι πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί του.

«Αυτό το αποτέλεσμα ήταν ένα σοκ και δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κόμμα που παρασύρεται τόσο πολύ προς τα δεξιά να συγκεντρώσει τόσο μεγάλη υποστήριξη χωρίς να πούμε τίποτα», δήλωσε η 53χρονη κοινωνική λειτουργός Μαριάν, στο ίδιο ειδησεογραφικό μέσο.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι στο κέντρο της Βιέννης υπήρχαν 15.000 έως 17.000 διαδηλωτές που διαδήλωσαν προς το κοινοβούλιο.



Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Ας υπερασπιστούμε τη δημοκρατία», «Όχι συμμαχίες με τους φίλους του Πούτιν» και άλλα συνθήματα κατά του κόμματος FPO.

Ο Κικλ έχει επικρίνει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι διαδηλωτές σκοπεύουν να διαδηλώνουν κάθε Πέμπτη κατά του ακροδεξιού κόμματος, κίνηση που έχει συμβεί αρκετές φορές στη χώρα, σε περιόδους που η ακροδεξιά αποτέλεσε μέρος βραχύβιων κυβερνήσεων συνασπισμού - το 2000 και το 2017.

Συνάντηση του προέδρου της Αυστρίας με τον Χέρμπερτ Κίκλ

Νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, δέχθηκε τον Χέρμπερτ Κικλ, στο πλαίσιο των συναντήσεων με όλα τα κόμματα που εξήγγειλε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Την ίδια ώρα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν στην Βιέννη εναντίον του FPÖ και του ενδεχομένου να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση.

Οι δύο πολιτικοί δεν έκαναν δηλώσεις μετά την συνάντηση, ενώ από το προεδρικό γραφείο έγινε λόγος για «τυπικά ευγενική» ατμόσφαιρα. Ο Κικλ έχει προαναγγείλει ότι θα αναφερθεί αύριο στην συνομιλία του με τον κ. Φαν ντερ Μπέλεν, τον οποίο έχει κατά το παρελθόν χαρακτηρίσει «γέρικη μούμια».

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος έχει τονίσει ότι θα κάνει δηλώσεις μόνο αφού θα έχει συναντηθεί και με τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα. Επίσης μόνο τότε θα αναθέσει και την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σύμφωνα με το αυστριακό Σύνταγμα, είναι στην διακριτική ευχέρεια του προέδρου να αποφασίσει ποιος θεωρεί ότι διαθέτει το ρεαλιστικότερο σχέδιο για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ δεν είναι υποχρεωτική ή «αυτόματη» η ανάθεση εντολής στο κόμμα που κέρδισε τις εκλογές.

Την προσεχή Δευτέρα ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν θα συναντηθεί με τον αρχηγό του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ και με τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPÖ) Αντρέας Μπάμπλερ και την επομένη με τους αρχηγούς των NEOS Μπεάτε Μάινλ-Ράιζινγκερ και των Πρασίνων Βέρνερ Κόγκλερ. Όλα τα κόμματα εκτός από το ÖVP έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ακροδεξιά, ενώ το Λαϊκό Κόμμα έχει θέσει ως όρο την μη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα του γνωστού για την ακραία ρητορική Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος ωστόσο διεκδικεί για τον εαυτό του την καγκελαρία.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για Καραμανλή και Σαμαρά: Εκανα το καθήκον μου και τους κάλεσα προσωπικά στα γενέθλια της ΝΔ

Γάζα: Ο Εβραίος «Σίντλερ» - Πώς ο Στιβ Μάμαν κατάφερε να απελευθερώσει εκατοντάδες παιδιά που απήγαγε το ISIS

Βρετανία: Ποια είναι η Εστέλ Όγκιλβι, που μπλέχτηκε σε ερωτικό τρίγωνο με δύο αντιπάλους της Formula 1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης