Νορβηγία: Από βακτηριακή λοίμωξη πέθανε η Χβαλντίμιρ, η «φάλαινα κατάσκοπος» από τη Ρωσία

Νορβηγία: Από βακτηριακή λοίμωξη πέθανε η Χβαλντίμιρ, η «φάλαινα κατάσκοπος» από τη Ρωσία

Διαψεύδει και το Ινστιτούτο τους ισχυρισμούς ότι των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίες ισχυρίζονταν ότι η φάλαινα είχε σκοτωθεί από πυροβολισμούς

falaina-kataskopos
Το τελικό πόρισμα για την αιτία θανάτου της φάλαινας Χβαλντίμιρ - της αποκαλούμενης «φάλαινας κατασκόπου» από τη Ρωσία - εξέδωσε το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο στη Νορβηγία.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος CBS News, το Ινστιτούτο αναφέρει ότι «δεν πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου, όπως ισχυρίστηκαν οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων, αλλά πέθανε από βακτηριακή λοίμωξη», ανακοίνωσε την Παρασκευή η νορβηγική αστυνομία, παραθέτοντας τα αποτελέσματα.

Η τελική αυτοψία του Κτηνιατρικού Ινστιτούτου της Νορβηγίας «καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιθανή αιτία θανάτου ήταν βακτηριακή λοίμωξη - πιθανώς ως αποτέλεσμα τραύματος στο στόμα από ραβδί», δήλωσε ο Άμουντ Πρίντε Ρεβχάιμ, επικεφαλής του τμήματος Βόρειας Θάλασσας και Περιβάλλοντος της αστυνομίας στη νοτιοδυτική Νορβηγία.

«Δεν υπήρξαν ευρήματα από τη νεκροψία που να δείχνουν ότι η φάλαινα πυροβολήθηκε», τόνισε, προσθέτοντας ότι η νεκροψία “έγινε δύσκολη από το γεγονός ότι πολλά από τα όργανα της φάλαινας ήταν πολύ σάπια”. Καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια, δεν υπήρχε λόγος να ξεκινήσει ποινική έρευνα για τον θάνατό της, δήλωσε ο Πρίντε Ρεβχάιμ.

Κλείσιμο
Οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων, η NOAH και One Whale, ανακοίνωσαν λίγο μετά το θάνατό της - 31 Αυγούστου - ότι κατέθεσαν καταγγελία στη νορβηγική αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι η Χβάλντιμιρ σκοτώθηκε από πυρά, δήλωση που η αστυνομία φάνηκε να αντικρούει από την πρώτη στιγμή. 

Από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της νορβηγικής Αρκτικής το 2019, η φάλαινα συγκέντρωσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Αιτία; Μια περίεργη ζώνη που φορούσε, όταν εντοπίστηκε αρχικά, εξοπλισμένη με μια βάση για μια μικρή κάμερα, και ένα κείμενο στα αγγλικά «Εξοπλισμός Αγίας Πετρούπολης» στους πλαστικούς ιμάντες της ζώνης, γέννησε τις υποψίες ότι το κήτος χρησιμοποιείτο από το ρωσικό Ναυτικό για κατασκοπεία. Εξ' ου και το όνομα «Χβάλντιμιρ», που δόθηκε σε αυτή τη λευκή φάλαινα, [που προέκυψε από ένα λογοπαίγνιο που συνδέει τη λέξη φάλαινα (χβαλ, στα νορβηγικά) και το συνηθισμένο ρωσικό μικρό όνομα (Βλαντίμιρ).

Η Μόσχα δεν σχολίασε ποτέ επίσημα αυτές τις εικασίες.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για Καραμανλή και Σαμαρά: Εκανα το καθήκον μου και τους κάλεσα προσωπικά στα γενέθλια της ΝΔ

Γάζα: Ο Εβραίος «Σίντλερ» - Πώς ο Στιβ Μάμαν κατάφερε να απελευθερώσει εκατοντάδες παιδιά που απήγαγε το ISIS

Βρετανία: Ποια είναι η Εστέλ Όγκιλβι, που μπλέχτηκε σε ερωτικό τρίγωνο με δύο αντιπάλους της Formula 1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης