Η Μέση Ανατολή στις φλόγες - Γιαχία Σινουάρ: Πώς την έχει γλιτώσει μέχρι τώρα ο αρχηγός της Χαμάς

Μπορεί το Ισραήλ να ισοπέδωσε τη Γάζα και η ηγεσία της οργάνωσης να έχει εξοντωθεί, όπως και η ηγεσία της Χεζμπολάχ, αλλά ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 έχει μέχρι τώρα καταφέρει να ξεφεύγει, αφού έμαθε τα... κόλπα των Ισραηλινών στη φυλακή

Ο Γιαχία Σινουάρ, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και υλοποίησε την εισβολή της Χαμάς στα εδάφη του Ισραήλ αλλά και τη σφαγή αμάχων του «Μαύρου Σαββάτου», εξακολουθεί να παραμένει ζωντανός όταν ολόκληρη η ηγεσία του «Αξονα της Αντίστασης» έχει εξοντωθεί. Το Ισραήλ τους τελευταίους 12 μήνες έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα τόσο με τους όμορους όσο και με τους απομακρυσμένους -γεωγραφικά- εχθρούς του. Το «Μαύρο Σάββατο» πριν από έναν χρόνο στο οποίο οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ της Χαμάς εισέβαλαν στα ισραηλινά εδάφη και επί ώρες σκότωναν αμάχους, απήγαγαν γυναίκες και παιδιά και κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους σπέρνοντας τρόμο και θάνατο έχει σχεδόν μετατραπεί σε μακρινή κακή ανάμνηση.

Τα όσα έχουν ακολουθήσει είναι τόσο πυκνά και έντονα σε πολεμικό και διπλωματικό επίπεδο που ακόμη και η δραματική επέτειος του ενός έτους από τη χειρότερη στιγμή στην ιστορία του Ισραήλ φαντάζει «παράταιρη».

Το Ισραήλ έχει ισοπεδώσει τη Γάζα, έχει εξοντώσει τον de facto πολιτικό ηγέτη της Χαμάς με ένα χτύπημα ακριβείας στην Τεχεράνη και έχει επιφέρει την απόλυτη καταστροφή στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Τελ Αβίβ και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι μπροστά σε κάθε πίεση και μέσα σε ένα έτος μόλις μία ολιγοήμερη εκεχειρία τον περασμένο Νοέμβριο ήταν το παράγωγο των αμερικανικών και άλλων δυτικών πιέσεων προς το Ισραήλ.

Απανωτά χτυπήματα

Το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ έχει ανοίξει και το κεφάλαιο του Βορρά καταφέρνοντας απανωτά -ίσως και πιο εντυπωσιακά- χτυπήματα στη Χεζμπολάχ. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ο εντοπισμός και η εκτέλεση με χειρουργικό βομβαρδισμό του επί 32 χρόνια ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα. Ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ, όπως και ο εταίρος τους, το Ιράν, βρίσκονται στα «σχοινιά» και η μία νίκη διαδέχεται την άλλη για το Ισραήλ.

Η παραφωνία σε όλα τα παραπάνω είναι μόνο μία, ο Γιαχία Σινουάρ. Ο άνθρωπος που σχεδίαζε για χρόνια το «Μαύρο Σάββατο» και κατάφερε να συγκεντρώσει κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη του παντοδύναμου Ισραήλ και των μυστικών υπηρεσιών του τα όπλα και τους ανθρώπους που έφεραν αιφνιδιασμό και θάνατο στο Ισραήλ παραμένει άφαντος και κυρίως ζωντανός. Ο Σινουάρ έχει τη φήμη του ανθρώπου που έχει ξεγελάσει τον θάνατο αρκετές φορές και αυτό του έχει δώσει ηρωική υπόσταση στους κύκλους της Χαμάς αλλά και το παρατσούκλι «ποντικός της Γάζας» από τους Ισραηλινούς διώκτες του.

Οπως αναφέρουν πηγές των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ αλλά και των ΗΠΑ, ο ίδιος έχει επιλέξει να παραμείνει στην ισοπεδωμένη Γάζα και να μη διαφύγει μέσω Αιγύπτου στο Κατάρ, όπως είχε πράξει ο προκάτοχός του και από τον Ιούλιο μακαρίτης Ισμαήλ Χανίγιε. Με βάση τα όσα διαρρέουν το τελευταίο διάστημα πηγές των Αμερικανών, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τις πρακτικές που τον έκαναν να επιβιώσει επί 22 χρόνια στις φυλακές του Ισραήλ.

Ζώντας επί μακρόν σε περιβάλλον απομόνωσης και περνώντας ώρες ανακρίσεων από τους Ισραηλινούς επέλεξε να μάθει εβραϊκά και μελέτησε διεξοδικά κατά τον χρόνο που είχε στη διάθεσή του τις συνήθειες και τους τρόπους των υψηλόβαθμων αλλά και των χαμηλόβαθμων στελεχών των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ με τους οποίους κατά καιρούς ερχόταν σε επαφή.

Αντιλήφθηκε από κοντά τη δυναμική του Ισραήλ, τις τεράστιες υλικοτεχνικές του δυνατότητες και κυρίως μελέτησε τα νεκρά σημεία που έχει κάθε σύστημα. Μετά την αποφυλάκισή του το 2011, όταν το Ισραήλ τον άφησε ελεύθερο μαζί με ακόμη 1.025 Παλαιστίνιους κρατουμένους, προκειμένου να επιστρέψει από ομηρία ο στρατιώτης Χιλάντ Σαλίτ, ο Σινουάρ επέλεξε να επιστρέψει στη Γάζα και να μεταφέρει τη γνώση που είχε αποκομίσει στη Χαμάς.

Χωρίς κινητό

Από τη στιγμή της αποφυλάκισής του μέχρι και σήμερα, 13 χρόνια μετά, δεν χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα και δεν επιτρέπει ούτε στους πιο κοντινούς του ανθρώπους τη χρήση τους. Ο ίδιος μάλιστα είχε συστήσει σε όλη την οργάνωση της Χαμάς να πράξει το ίδιο γνωρίζοντας τον τρόπο εντοπισμού που χρησιμοποιεί το Ισραήλ. Επίσης, για να επικοινωνεί με προϊστάμενους και υφιστάμενους της Χαμάς έστησε ένα ολόκληρο δίκτυο διανομέων μηνυμάτων οι οποίοι μεταφέρουν κυριολεκτικά χαρτιά -χέρι με χέρι- σε αυτούς με τους οποίους θέλει να επικοινωνήσει, ακόμη και στα μέλη της ίδιας του της οικογένειας.

Φαίνεται ακόμη ότι εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια έχει «ασπαστεί» την πραγματικότητα πως θα πρέπει να ζει σε κάποιο από τα τούνελ της οργάνωσης που επέλεξε να υπηρετεί. Ακόμη και πριν από το «Μαύρο Σάββατο» ελάχιστες ήταν οι δημόσιες εμφανίσεις του εντός της Γάζας, οι οποίες ήταν και εξαιρετικά σύντομες.

Το πότε ο Σινουάρ θα έχει την έσχατη συνάντηση με τον θάνατο παραμένει άγνωστο, αυτό όμως που επιχειρεί να καλλιεργήσει στο παρασκήνιο το Ισραήλ είναι ότι σήμερα δεν καίγεται να τον εντοπίσει αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες πως ίσως να είναι αυτός ο άνθρωπος-κλειδί που έφερε τις κρίσιμες πληροφορίες που είχε ανάγκη το Ισραήλ για να εξολοθρεύσει τις ηγετικές μορφές των Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Φωτογραφία: AFP / Visual HELLAS

Ειδήσεις σήμερα:

Όλγα Γεροβασίλη: Έθεσε θέμα διαγραφής Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ για το εξώδικό του, ζητά σύγκληση της ΚΕ

Γιάννης Πλούταρχος: Μηνύει εμμονική θαυμάστρια - Είχε επηρεαστεί από το ερωτικό του ρεπερτόριο, απαντά η δικηγόρος της

Τι κερδίζουν οι ιδιοκτήτες με τις νέες ρυθμίσεις για τα ακίνητα - «Απεγκλωβίζονται χιλιάδες μεταβιβάσεις», λέει ο Κυρανάκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr