Μπάιντεν: Μήνυμα για την 7η Οκτωβρίου - Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση των ομήρων

«Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος πένθους για τους περισσότερους από 1.200 αθώους ανθρώπους όλων των ηλικιών... Και ένας χρόνος ενός καταστροφικού πολέμου με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς Παλαιστίνιους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος

Μήνυμα για την επέτειο ενός έτους από τις σφαγές της Χαμάς στο βόρειο Ισραήλ, έστειλε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να εργάζονται για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα.

«Πέρυσι, τέτοια μέρα, ξημέρωνε μια χαρούμενη εβραϊκή γιορτή. Μέχρι τη δύση του ηλίου, η 7η Οκτωβρίου είχε γίνει η πιο θανατηφόρα ημέρα για τον εβραϊκό λαό από το Ολοκαύτωμα. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος πένθους για τους περισσότερους από 1.200 αθώους ανθρώπους όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων 46 Αμερικανών, που σφαγιάστηκαν στο νότιο Ισραήλ από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Ένας χρόνος από τότε που η Χαμάς διέπραξε φρικτές πράξεις σεξουαλικής βίας. Ένας χρόνος από τότε που περισσότεροι από 250 αθώοι πιάστηκαν όμηροι, μεταξύ των οποίων 12 Αμερικανοί. Ένας χρόνος για τους επιζώντες που κουβαλούν πληγές, ορατές και αόρατες, οι οποίοι δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιοι. Και ένας χρόνος ενός καταστροφικού πολέμου» είπε αρχικά στο μήνυμά του ο Μπάιντεν.

«Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έφερε στην επιφάνεια οδυνηρές μνήμες που άφησαν πίσω τους χιλιετίες μίσους και βίας κατά του εβραϊκού λαού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αμέσως μετά την επίθεση, έγινα ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέφθηκε το Ισραήλ σε περίοδο πολέμου. Κατέστησα τότε σαφές στον λαό του Ισραήλ: δεν είστε μόνοι. Ένα χρόνο αργότερα, η Αντιπρόεδρος Χάρις και εγώ παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στην ασφάλεια του εβραϊκού λαού, στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο δικαίωμά του να υπάρχει. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, της Χαμάς, των Χούθι και του Ιράν. Την περασμένη εβδομάδα, υπό την καθοδήγησή μου, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών βοήθησε και πάλι ενεργά στην επιτυχή υπεράσπιση του Ισραήλ, συμβάλλοντας στην απόκρουση μιας ιρανικής επίθεσης με βαλλιστικούς πυραύλους» συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος για να προσθέσει: «Σήμερα και κάθε μέρα, σκέφτομαι τους ομήρους και τις οικογένειές τους. Συνάντησα τις οικογένειες των ομήρων και θρήνησα μαζί τους. Έζησαν μια κόλαση. Η κυβέρνησή μου διαπραγματεύτηκε την ασφαλή απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ μέχρι να φέρουμε όλους τους υπόλοιπους ομήρους στην πατρίδα τους με ασφάλεια. Καταδικάζω επίσης σθεναρά τη βίαιη έξαρση του αντισημιτισμού στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Είναι απαράδεκτο. Όλοι μας πρέπει να σταθούμε ενωμένοι ενάντια στον αντισημιτισμό και ενάντια στο μίσος σε όλες του τις μορφές».

«Πιστεύω ότι η ιστορία θα θυμάται επίσης την 7η Οκτωβρίου ως μια σκοτεινή ημέρα για τον παλαιστινιακό λαό λόγω της σύγκρουσης που εξαπέλυσε η Χαμάς εκείνη την ημέρα. Πάρα πολλοί πολίτες υπέφεραν κατά τη διάρκεια αυτού του έτους σύγκρουσης - και δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν, ένας ανθρώπινος φόρος αίματος που έγινε πολύ χειρότερος από τους τρομοκράτες που κρύβονται και δρουν ανάμεσα σε αθώους ανθρώπους. Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να επιτύχουμε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα φέρει τους ομήρους πίσω, θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση των δεινών στο έδαφος, θα διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ και θα τερματίσει αυτόν τον πόλεμο. Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι αξίζουν να ζουν με ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ειρήνη. Συνεχίζουμε επίσης να πιστεύουμε ότι μια διπλωματική λύση στην περιοχή των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου είναι ο μόνος δρόμος για την αποκατάσταση της διαρκούς ηρεμίας και για να επιτραπεί στους κατοίκους και των δύο πλευρών να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους» τόνισε ο Μπάιντεν.


Ειδήσεις σήμερα:

Από το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου στα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα του Ισραήλ έναν χρόνο μετά


«Ο Θεός να σώζει τον Τσάρο»: Οι πρώτες ευχές στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τα 72α γενέθλιά του

Η Χεζμπολάχ χτύπησε εστιατόριο στην Χάιφα, νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Λίβανο και Συρία - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr