Βραβεία Νόμπελ: Για την ανακάλυψη του microRNA το φετινό νόμπελ Ιατρικής

Απονεμήθηκε στους Αμερικανούς επιστήμονες Victor Ambros και Gary Ruvkun

Στους Αμερικανούς επιστήμονες Victor Ambros και Gary Ruvkun απονεμήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας το φετινό Νόμπελ Ιατρικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής που απένειμε το Νόμπελ, το βραβείο δίνεται για την ανακάλυψη του microRNA και τον ρόλο του στη γονιδιακή ρύθμιση

Στην ανακοίνωσή της η επιτροπή κάνει λόγο για μια «ρηξικέλευθη ανακάλυψη», η οποία «αποκάλυψε μια εντελώς νέα διάσταση στην ρύθμιση των γονιδίων».


Οι δύο επιστήμονες ανακάλυψαν έναν ρυθμιστικό μηχανισμό που χρησιμοποιείται στα κύτταρα για τον έλεγχο της γονιδιακής δραστηριότητας.

Η γενετική πληροφορία ρέει από το DNA στο αγγελιοφόρο RNA (mRNA), μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται μεταγραφή, και στη συνέχεια στον κυτταρικό μηχανισμό για την παραγωγή πρωτεϊνών. Εκεί, τα mRNA μεταφράζονται έτσι ώστε οι πρωτεΐνες να παράγονται σύμφωνα με τις γενετικές οδηγίες που είναι αποθηκευμένες στο DNA. Από τα μέσα του 20ού αιώνα, αρκετές από τις πιο θεμελιώδεις επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν εξηγήσει πώς λειτουργούν αυτές οι διαδικασίες.



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Γιώργος Μαζωνάκης κατέθεσε δύο αγωγές για την υπόθεση με την αδερφή του - «Όλα εδώ πληρώνονται»

Τα πηγαδάκια και η ξαφνική αδιαθεσία της Δόμνας Μιχαηλίδου στον Αγιασμό της Βουλής - Δείτε φωτογραφίες

Πρόστιμο στο Nammos 3,1 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή - Τι ανακάλυψαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr