Τουλάχιστον 128 οι νεκροί δημοσιογράφοι στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς

Η πλέον αιματηρή χρονιά για τους εκπροσώπους του Τύπου όπως την καταγράφουν οι ενώσεις - Το Ισραήλ δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε «ενεργή στρατιωτική ζώνη»

Η χρονιά που έχει περάσει από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου 2023 ως σήμερα, ήταν η πιο θανατηφόρα για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης από τότε που οι περισσότερες οργανώσεις δημοσιογραφίας και ελευθερίας του Τύπου άρχισαν να παρακολουθούν τους θανάτους δημοσιογράφων σε συγκρούσεις.

Τη Δευτέρα, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), τουλάχιστον 128 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, σχεδόν όλοι τους Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης στη Γάζα που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Ορισμένοι από τους δημοσιογράφους έχασαν τη ζωή τους ενώ φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό που τους αναγνώριζε ως μέλη του Τύπου, επισημαίνει το CNN.

Πολλοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί και ομάδες ελεύθερου Τύπου έχουν κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό ότι στοχοποιεί σκόπιμα δημοσιογράφους.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν στοχοποιεί σκόπιμα δημοσιογράφους, αλλά ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε «ενεργή στρατιωτική ζώνη». Ακόμη, έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι σκόπιμα διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις «κοντά σε δημοσιογράφους και πολίτες». Έχει επίσης κατηγορήσει Παλαιστίνιους δημοσιογράφους ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ή ότι είναι μέλη της Χαμάς.

Κατά τις επιθέσεις της Χαμάς σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί δημοσιογράφοι.




Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εκκένωση του παραλιακού μετώπου του Λιβάνου ζητούν οι IDF - Μπαράζ ρουκετών από την Υεμένη στο κεντρικό Ισραήλ

ΠΑΣΟΚ, η μάχη του β΄ γύρου: Ψάχνει συμμάχους ο Δούκας, ανοίγματα στους άλλους υποψηφίους και από Ανδρουλάκη

Κιάνου Ριβς: Έκανε ντεμπούτο ως οδηγός αγώνων στην Ινδιανάπολη με τον «John Wick» στο καπό - Βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr