Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Ιράν δεν θέλουν «ολοκληρωτική σύγκρουση» εκτιμά ο Μπερνς της CIA

Μέση Ανατολή: Ισραήλ και Ιράν δεν θέλουν «ολοκληρωτική σύγκρουση» εκτιμά ο Μπερνς της CIA

Ο επικεφαλής της CIA αναγνωρίζει πάντως πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι περίπλοκη και υπάρχει πάντα περιθώριο για εσφαλμένους υπολογισμούς

william_burns_cia
Την πεποίθηση ότι ούτε το Ισραήλ ούτε το Ιράν θέλουν «ολοκληρωτική σύγκρουση», εξέφρασε ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, επικαλούμενος πληροφορίες από την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ωστόσο πρόσθεσε πως πάντα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτός ο υπολογισμός να είναι εσφαλμένος.

«Εμείς αντιμετωπίζουμε τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης», είπε ο Μπερνς κατά τη διάρκεια συνεδρίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CBS News.

Ακόμη, υποστήριξε ότι το Ισραήλ «ζυγίζει πολύ προσεκτικά» το πώς θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία η Τεχεράνη εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά προειδοποιεί ότι υπάρχει πιθανότητα για «λανθασμένες εκτιμήσεις». «Η Μέση Ανατολή είναι ένα μέρος όπου συμβαίνουν συνεχώς περίπλοκα πράγματα», λέει.

Ο Μπερνς ανέφερε, ακόμη, ότι ενώ η ιρανική επίθεση αποκάλυψε κάποιους περιορισμούς στις στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν, «αυτό δεν σημαίνει ότι οι δυνατότητες αυτές δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρές και είναι κάτι που όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους».

Όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ο Μπερνς είπε ότι φάνηκε να έχει επιταχυνθεί, αλλά δεν έδειξε ότι το Ιράν έχει αλλάξει απόφαση αναφορικά με την αναστολή της οπλοποίησής του.

Κλείσιμο
Όσον αφορά τη Γάζα, ο Μπερνς τόνισε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός είναι «άπιαστες» μέχρι στιγμής, αν και έχουν πλησιάσει κατά καιρούς.

«Το τι διακυβεύεται στη Γάζα διαμορφώνεται από την πολιτική βούληση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της CIA. «Στο τέλος, δεν πρόκειται μόνο για αγκύλες σε κείμενα ή δημιουργικές φόρμουλες όταν προσπαθείς να διαπραγματευτείς μια συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης του πυρός. Πρόκειται για ηγέτες που πρέπει τελικά να αναγνωρίσουν ότι δεν πάει άλλο, ότι το τέλειο σπάνια υπάρχει στο μενού, ειδικά στη Μέση Ανατολή. Και στη συνέχεια πρέπει να πας να κάνεις δύσκολες επιλογές και κάποιους συμβιβασμούς προς το συμφέρον και μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής σταθερότητας».


Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στην Αθήνα: Νεκρός από μαχαιριές 28χρονος – Παραδόθηκαν δύο αδέρφια

Iron Dome: Πώς ορισμένοι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν το πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας του πλανήτη

Σκάνδαλο με βιασμούς και trafficking απειλεί rich & famous - Ποιοι «τρέμουν» τις αποκαλύψεις για τα πάρτι οργίων του Diddy
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης