Eκλογές στις ΗΠΑ: Οι Χριστιανοί ψηφοφόροι δείχνουν αδιαφορία για την κάλπη, σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου

Οι Χριστιανοί θα μπορούσαν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα της 5ης Νοεμβρίου

Εκατομμύρια Χριστιανών που δεν επιθυμούν να προσέλθουν στην κάλπη της 5ης Νοεμβρίου, θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις αμερικάνικες εκλογές, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Πολιτιστικών Ερευνών στο Χριστιανικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, περίπου 104 εκατομμύρια άνθρωποι, υπό την ομπρέλα της «λαϊκής πίστης», δεν αναμένεται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε αυτές τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων 41 εκατομμυρίων Χριστιανών και 32 εκατομμυρίων που πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία.

Η μελέτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δείχνει ότι είναι πιθανό να μην ψηφίσουν οι Χριστιανοί στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου γεγονός που κρούει τον κώδωνα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (το 51%) που συμμετείχαν στη μελέτη και χαρακτηρίστηκαν ως «άνθρωποι της πίστης», υποστήριξαν ότι είναι πιθανό να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές επιλέγοντας είτε τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είτε την απερχόμενη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

To μότο «άνθρωποι της πίστης» δίνεται σε όσους ταυτίζονται με μια αναγνωρισμένη θρησκεία, όπως ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός, ο Μορμονισμός ή το Ισλάμ.

«Βλέπω δύο τεράστιες τάσεις να διαμορφώνονται από αυτή την έκθεση που παίζουν καταλυτικό ρόλο», δήλωσε ο Λεν Μάνσιλ, πρόεδρος του Χριστιανικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα και πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το αξίωμα του κυβερνήτη της Αριζόνα, σε δελτίο Τύπου που κοινοποιήθηκε στην ιστοσελίδα «Just The News».

«Πρώτον, ότι οι Χριστιανοί θα μπορούσαν να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας στη κάλπη και επιλέγουν να μην είναι. Και δεύτερον, ότι λαχταρούν η τοπική τους εκκλησία να είναι αυτή που θα τους καθοδηγήσει πώς να σκέφτονται σφαιρικά για την πολιτικούς και την πολιτική».

«Δεν θέλουν να τους λένε πώς να ψηφίσουν, αλλά θέλουν να ξέρουν γιατί πρέπει να ψηφίσουν και πώς να βλέπουν τα πολιτικά ζητήματα με βάση το πλαίσιο της Βίβλου», πρόσθεσε.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μερικούς από τους λόγους που οι Χριστιανοί δεν σχεδιάζουν να ψηφίσουν τον Νοέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ενδιαφέροντος για την πολιτική (68%), της αντιπάθειας των δύο υποψηφίων κομμάτων (57%) και της πεποίθησης ότι η ψήφος τους δεν θα κάνει τη διαφορά (52%). Ένα μικρότερο ποσοστό (48%) πιστεύει ότι στα εκλογικά αποτελέσματα θα υπάρξει νοθεία.

«Τα 32 εκατομμύρια Χριστιανών που παρακολουθούν τακτικά εκκλησιαστικές λειτουργίες αλλά δεν είναι πιθανό να ψηφίσουν, αντιπροσωπεύουν πολύ μεγαλύτερο περιθώριο από τον συνδυασμένο αριθμό ψήφων που έκριναν στις εκλογές του 2020 το αποτέλεσμα των κρίσιμων εκλογών (των επονομαζόμενων swing states)», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Δρ Τζορτζ Μπάρνα. «Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες, μέλη της οικογένειας και στενοί φίλοι θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να πείσουν τους επιφυλακτικούς ψηφοφόρους από τις εκκλησίες τους να ψηφίσουν στις 5 Νοεμβρίου προκειμένου το εκλογικό αποτέλεσμα να επηρεαστεί σημαντικά».

Η έρευνα διεξήχθη σε δύο φάσεις τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, όπου συμμετείχαν συνολικά τρεις χιλιάδες ερωτηθέντες.

Στην πρώτη φάση, που διεξήχθη από τις 26 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν 2.000 ενήλικες αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Χριστιανοί που πήγαιναν στην εκκλησία τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Η δεύτερη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα χιλίων ατόμων άνω των 18 ετών.


Ειδήσεις σήμερα:

H Χαμάς θα αναγεννηθεί σαν φοίνικας από τις στάχτες της, λέει ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης

Δούκας: Το αίτημα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είναι πανίσχυρο, θα στήριζα Γερουλάνο αν ήταν στον β' γύρο

Κοινό Πάσχα κάθε χρόνο για Ορθόδοξους και Καθολικούς, κοντά σε συμφωνία οι δύο Εκκλησίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr