Wildlife Photographer of the Year 2024: Ελληνικής καταγωγής ο νικητής στην κατηγορία των μικρών - Φωτογραφίες

Wildlife Photographer of the Year 2024: Ελληνικής καταγωγής ο νικητής στην κατηγορία των μικρών - Φωτογραφίες

Ο 17χρονος Αλέξης Τίνκερ-Τσαβαλάς είναι ο νικητής στην κατηγορία Young Grand Title 2024 για μια φωτογραφία ενός πόδορου δίπλα σε γλοιώδη μούχλα - Δείτε τη φωτογραφία που του έδωσε τον τίτλο, αλλά και τις υπόλοιπες που διακρίθηκαν

alexis-tinker-tsavalas-a
Είναι ελληνικής καταγωγής, τον λένε Αλέξη Τίνκερ-Τσαβαλά και από την Τρίτη 9/10/24 μπορεί να καμαρώνει για έναν σπουδαίο τίτλο.

Ο νεαρός είναι ο νικητής της δεύτερης ηλικιακής κατηγορίας Young Grand Title 2024 στον διαγωνισμό Wildlife Photographer of the Year 2024 (Φωτογράφος Άγριας Ζωής για το 2024) επικρατώντας των υπόλοιπων υποψηφιοτητών χάρη σε ένα μοναδικό κλικ, που μάλιστα είχε και μεγάλο βαθμό δυσκολίας μιας και ο πόδουρος είναι ένα έντομο που μπορεί να αναπηδήσει πολλές φορές σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Συνδύασε 36 εικόνες και την διαδικασία focus stacking για τη φωτογραφία «Η Ζωή Κάτω Από Νεκρό Ξύλο»

Για να εξηγηθεί το τι αποτυπώθηκε στη φωτογραφία του ταλαντούχου Αλέξη, η οποία τιτλοφορείται με το «Η Ζωή Κάτω Από Νεκρό Ξύλο», αρκεί η μετάφραση όσων αναφέρονται στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, ο οποίος έκλεισε αισίως τα 60 χρόνια και συνεχίζει.

«Ο Αλέξης Τίνκερ-Τσαβαλάς (Alexis Tinker-Tsavalas, Γερμανία) αναποδογυρίζει προσεκτικά έναν κορμό στο τοπικό του δάσος για να δει καρποφόρα σώματα από μούχλα και έναν μικροσκοπικό πόδουρο (springtail).

Ο Αλέξης έπρεπε να δουλέψει γρήγορα για να τραβήξει αυτή τη φωτογραφία, καθώς οι πόδουροι μπορούν να πηδήξουν πολλές φορές κατά μήκος του σώματός τους σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται στοίβαγμα εστίασης (focus stacking, δηλαδή η διαδικασία ανάμειξης ή στοίβαξης πολλαπλών εικόνων για τη δημιουργία βάθους πεδίου), συνδυάζοντας 36 εικόνες, κάθε μία με διαφορετική περιοχή στην εστίαση», αναφέρεται.

Η συντάκτρια και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Κάθυ Μόραν επαίνεσε τις ικανότητες του φωτογράφου. «Η μακροφωτογραφία είναι πρόκληση όταν προσπαθείς να αποτυπώσεις ένα είδος, πόσο μάλλον δύο. Το να τα βλέπεις και τα δύο φωτογραφημένα με τέτοια λεπτομέρεια είναι εξαιρετικό. Τη στιγμή που ο φωτογράφος έφτιαξε το κάδρο είναι σαν να συνομιλούν η γλοιώδης μούχλα και ο πόδουρος», σχολίασε.

«Οι πόδουροι έχουν μήκος μόλις δύο χιλιοστά. Βρίσκονται μαζί με μούχλες γλίτσας και απορρίμματα φύλλων σε όλο τον κόσμο. Τρέφονται με μικροοργανισμούς όπως βακτήρια και μύκητες, βελτιώνοντας το έδαφος βοηθώντας την αποσύνθεση της οργανικής ύλης», αναγράφεται στην ιστοσελίδα.

Ξεκίνησε να παρατηρεί τη φύση κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Στην ίδια σελίδα αναφέρεται και ένα μίνι βιογραφικό του έφηβου Αλέξη, ο οποίος δείχνει την τρομερή δουλειά του και μέσω του επαγγελματικού του λογαριασμού στο Instagram.

«Ο Αλέξης γοητεύεται από τη φύση από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Το ενδιαφέρον του απογειώθηκε κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του Covid-19, όταν πέρασε σχεδόν κάθε μέρα παρατηρώντας και καταγράφοντας την άγρια ζωή στη γειτονιά του.

Έχοντας δραστηριοποιηθεί στην κοινοτική επιστημονική πλατφόρμα iNaturalist για αρκετό καιρό, κατέληξε στο να συντονίζει το Berlin City Nature Challenge το 2021 και έκτοτε συνεχίζει να διοργανώνει την εκδήλωση κάθε χρόνο.

Καθ' όλο αυτό το διάστημα, το ενδιαφέρον του Αλέξη για τη φωτογραφία της φύσης και ιδιαίτερα τη μακροφωτογραφία αυξήθηκε σταθερά
», όσον αφορά το βιογραφικό του.

Πλέον ετοιμάζεται να προσθέσει σε αυτό τόσο τη διάκρισή του όσο και το γεγονός πως η φωτογραφία του θα εκτεθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου από τις 11 Οκτωβρίου.

Η νικήτρια φωτογραφία και μερικές ακόμα από τον λογαριασμό του στο Instagram:













Στον διαγωνισμό συμμετείχαν χιλιάδες φωτογραφίες, αλλά μόνον 100 πήραν διάκριση. 

Νικητής στην μεγάλη κατηγορία ήταν Σέιν Γκρος με τη φωτογραφία «Το Σμήνος Της Ζωής». O Καναδός «κοίταξε κάτω από το επιφανειακό στρώμα των κρίνων, καθώς μια μάζα από δυτικούς γυρίνους κολυμπάει» και πήρε την πρωτιά σε έναν διαγωνισμό που ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος, με όλη τη σημασία της λέξης.

shane-gross


Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν:

wildlife7
wildlife6
wildlife1
wildlife2
wildlife3
wildlife4
wildlife5


Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις φωτογραφίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης