Μέση Ανατολή - Ανάλυση Politico: Η αφέλεια της Ευρώπης απέναντι στο Ιράν είναι άστοχη

Μέση Ανατολή - Ανάλυση Politico: Η αφέλεια της Ευρώπης απέναντι στο Ιράν είναι άστοχη

Αναποτελεσματική και σοβαρά ελαττωματική η πολιτική της ΕΕ για το Ιράν μέχρι σήμερα - Η απειλή της Τεχεράνης για την Ένωση είναι σοβαρή κα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα

Μέση Ανατολή - Ανάλυση Politico: Η αφέλεια  της Ευρώπης απέναντι στο Ιράν είναι άστοχη
Μέχρι σήμερα, η πολιτική της ΕΕ για το Ιράν αποδείχθηκε αναποτελεσματική και σοβαρά ελαττωματική. Οι ηγέτες του μπλοκ πρέπει να αφυπνιστούν λαμβάνοντας υπόψη την απειλή για την ασφάλεια που θέτει η Τεχεράνη.

Ο Όλιβερ Ρολόφς είναι ειδικός σε θέματα στρατηγικής ασφάλειας και επικοινωνίας και διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και Διεθνούς Συνεργασίας. Στο παρελθόν είχε διατελέσει επικεφαλής επικοινωνίας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Σε άρθρο του στο Politico, εκτιμά ότι η στοχευμένη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα από το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα ήταν ένα πολύ μεγάλο γεγονός. Και οι αντιδράσεις για τον θάνατό του δύσκολα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές.

Πολλοί στο Ισραήλ, το Ιράν και τον Λίβανο για δεκαετίες κρατούνταν όμηροι ή δέχτηκαν επίθεση με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ, ενώ οι μουλάδες πανηγύριζαν. Ωστόσο πολλοί από τους μουλάδες έδωσαν τώρα όρκο εκδίκησης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρώπης είχαν αναμενόμενες συγκρατημένες αντιδράσεις, που κάποιοι θα μπορούσαν να τις χαρακτηρίσουν αφελείς.

Για παράδειγμα, η Πράσινη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ υποστήριξε ότι η δολοφονία Νασράλα «απειλεί την αποσταθεροποίηση ολόκληρου του Λιβάνου», και η οποία «σε καμία περίπτωση δεν είναι προς το συμφέρον για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Το γεγονός είναι ότι, με τον θάνατο του Νασράλα, οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να αφυπνιστούν υπό την απειλή του Ιράν για την ασφάλεια της ηπείρου και να διερωτηθούν εάν αυτή η επιτυχημένη επίθεση κατά της Χεζμπολάχ δεν θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ευκαιρίες για να απωθήσει το επικίνδυνο καθεστώς στην Τεχεράνη. Υπό την κυριαρχία της Χεζμπολάχ, ο Λίβανος έχει αναμφισβήτητα μετατραπεί από ένα οικονομικά εύρωστο σ' ένα αποτυχημένο κράτος.

Ωστόσο, καθώς ο Νασράλα κι ένα μεγάλο μέρος της ηγεσίας της Χεζμπολάχ έχουν πλέον απομακρυνθεί, υπάρχει μια ευκαιρία για ό,τι έχει απομείνει από την κυβέρνηση και τον στρατό του Λιβάνου να επανακτήσει τον έλεγχο και να ανοικοδομήσει ένα λειτουργικό κράτος – προς όφελος του λαού του Λιβάνου και όχι του Ιράν.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες αρνούνταν να πιστέψουν ότι το Ιράν ακολουθούσε μια επιθετική πολιτική στη Μέση Ανατολή και ότι υποστήριζε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, που ήταν σε θέση να δρουν ανενόχλητες στην Ευρώπη επί δεκαετίες.

Αλλά τώρα, σιγά-σιγά οι δυτικοί διαπιστώνουν ότι οι δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος αποτελούν παγκόσμια απειλή — συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης.

Κλείσιμο
Θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρο εδώ και πολύ καιρό ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ασκεί κρατική τρομοκρατία. Και ότι ένα τέτοιο κράτος δεν μπορεί να είναι εταίρος στον αγώνα κατά του τζιχαντισμού... Σε τελική ανάλυση, όποιος πουλάει πυραύλους και drones στη Ρωσία και εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς και τους Χούθι δεν είναι εγγυητής της σταθερότητας και της ασφάλειας.

Ωστόσο, οι ευρωπαίοι πολιτικοί αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό - με αποτέλεσμα να ευτελιστούν - τις απόπειρες επιθέσεων του Ιράν σε βάρος εβραϊκών θεσμών, ισραηλινών πρεσβειών και ευρωπαϊκών στόχων.

Το Σώμα «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC)» ήταν υπεύθυνο για τουλάχιστον 11 απόπειρες επιθέσεων στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2024, καθιστώντας σαφές ότι η Τεχεράνη βλέπει την Ευρώπη ως ένα από τα πεδία μάχης στη σύγκρουσή της με το Ισραήλ και τη Δύση, φτάνοντας στο σημείο να συνεργάζεται με το οργανωμένο έγκλημα για να επιτύχει τους στόχους του.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να επιβληθούν ευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά έχουν πετύχει ελάχιστα αποτελέσματα. Οι ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις προς την Τεχεράνη πέφτουν συχνά στο κενό. Το καθεστώς της Τεχεράνης δεν εντυπωσιάζεται από αυτά και όλοι το γνωρίζουν.

Αλλά δεν είναι μόνο η έλλειψη αποφασιστικότητας που χαρακτηρίζει την πολιτική της ΕΕ για το Ιράν. Υπάρχει και λανθασμένη οπτική.

Πώς θα μπορούσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ - ο οποίος, προς ανακούφιση πολλών, θα εγκαταλείψει σύντομα τα καθήκοντά του - να στείλει έναν ανώτερο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης στην Τεχεράνη για να παραστεί στην ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου;

Και πώς θα μπορούσε αυτός ο απεσταλμένος να ποζάρει για μια ομαδική φωτογραφία με τους ηγέτες των Ταλιμπάν, της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων;

Με απλά λόγια, η πολιτική της ΕΕ για το Ιράν μέχρι σήμερα ήταν αναποτελεσματική και σοβαρά ελαττωματική και μπορούμε τώρα να δούμε αυτό να συμβαίνει στην Αρμενία.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχινάς έφτασε στην Αρμενία για συνομιλίες σχετικά με τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας, καθώς η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης στην Ε.Ε. Και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Σχινάς εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα καταστήσει δυνατή τη διευκόλυνση του ταξιδιού χωρίς βίζα στο ευρωπαικό μπλοκ για τους Αρμένιους πολίτες.

Φυσικά, αν οι Αρμένιοι μετακινηθούν προς την ΕΕ και τη Δύση - μακριά από τη Ρωσία και το Ιράν - σίγουρα θα ήταν ευπρόσδεκτοι. Θα ήταν όμως μια τέτοια κίνηση σοβαρή ή θα υπέβοσκε στην πραγματικότητα κάτι άλλο; Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν το τελευταίο.

Η Αρμενία είναι μια χώρα που παραμένει εξαρτημένη από τη Ρωσία. Η Μόσχα έχει ακόμα στρατιώτες και συνοριοφύλακες στο έδαφός της και ελέγχει τη χώρα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά, γεγονός που σημαίνει ότι το Ερεβάν πρέπει να λάβει υπόψη του τον βόρειο γείτονά του.

Επιπλέον, το Ιράν συμμετέχει ενεργά και στην Αρμενία, με τον πρέσβη Μεχντί Σομπχανί να ανακοινώνει πρόσφατα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σκοπεύει να συνεργαστεί με τη χώρα, προσφέροντας της οικονομική στήριξη, ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ως πρώην πρεσβευτής του Ιράν στη Συρία, ο Σομπχανί δεν είναι ξένος στην περιοχή. Συνήθως, οι εκπρόσωποι της Τεχεράνης στη Δαμασκό δεν είναι παραδοσιακοί διπλωμάτες αλλά αξιωματικοί των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), οι οποίοι συντονίζουν τις δραστηριότητες της Τεχεράνης με τη Χεζμπολάχ και το καθεστώς Άσαντ.

Και στέλνοντας τον Σομπχανί στην Αρμενία, οι Φρουροί επιδιώκουν έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο (απλώς για υπενθύμιση, το IRGC περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλους, και η ΕΕ σκέφτεται να κάνει το ίδιο εδώ και αρκετό καιρό.).

Αλλά γιατί η Αρμενία είναι τόσο σημαντική για τους Φρουρούς;

Πρώτον, το Ιράν χρησιμοποιεί εδώ και πολύ καιρό την Αρμενία ως σημείο διέλευσης για την πώληση όπλων και την προμήθεια υλικών που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η αρμενική αεροπορική εταιρεία Flight Travel ιδρύθηκε ως το 2018 ως μέτωπο για την ελεγχόμενη από το IRGC Mahan Air. Κατά συνέπεια, στο Flight Travel επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επειδή βοήθησε την Mahan Air να μεταφέρει άνδρες της σιιτικής πολιτοφυλακής, καθώς και στρατιωτικούς, εξοπλισμό και όπλα, από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν μέχρι τη Συρία.


Ειδήσεις σήμερα:

Κικίλιας: Με απόλυτη διαφάνεια η αγορά του διαμερίσματος

Καίτη Γκρέυ: Στο νοσοκομείο η λαϊκή τραγουδίστρια - Σε κρίσιμη κατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Bitcoin: Έλυσε το HBO το μυστήριο με τον ιδρυτή του; - Ποιος είναι πίσω από τον «Satoshi Nakamoto»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης