Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Έκτακτη σύνοδο κορυφής ζητά ο Μακρόν για τον Λίβανο

Η Γαλλία κάνει δυναμική είσοδο στον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, με τον πρόεδρο Μακρόν να ζητά άμεση έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής

Άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής ζητά ο πρόεδρος της Γαλλίας προκειμένου να συζητηθεί η κλιμάκωση και ο πόλεμος που μαίνεται στον Λίβανο.

Γαλλικά μέσα επικαλούμενα πηγές από το περιβάλλον Μακρόν αναφέρουν πως η ημερομηνία που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος είναι η 24η Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στα θέματα που βάζει το Παρίσι στην «ατζέντα» της συνόδου είναι η ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας πως τους αμάχους του Λιβάνου, η στήριξη του εθνικού στρατού της χώρας αλλά και η αναδιάρθρωση των τοπικών θεσμών. Επί της αρχής οι ΗΠΑ εμφανίζονται θετικές στην Γαλλική πρόταση ενώ δεν υπάρχει ακόμη αντίδραση από την πλευρά του Ισραήλ.

Πριν λίγες ημέρες υπήρξε ένταση, στα όρια διπλωματικού επεισοδίου, ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Παρίσι, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε να σταματήσει η αποστολή όπλων προς το Ισραήλ όσο δεν υπάρχει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να απευθύνεται προσωπικά στον Γάλλο Πρόεδρο (αν και στα Αγγλικά) σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα χαρακτηρίζοντας την κίνηση της Γαλλίας «ντροπιαστική».

Εχθές ισραηλινά μέσα αναφέρουν πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου - Μακρόν στις 6 Οκτωβρίου. 


Ειδήσεις σήμερα:

Ντέμης Χασάμπης: Το παιδί θαύμα στο σκάκι που κατέκτησε AI και Google και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ

Μεταναστευτικό: Συναγερμός στην Αθήνα για τις ροές μετά την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Τούνη εναντίον Λιάγκα: «Γελοίοι που κάθονται στα πάνελ» - «Αμόρφωτοι μείνετε στη γωνίτσα σας» απαντά ο παρουσιαστής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr