Γαλλία: Ενώπιον της Δικαιοσύνης μαθήτρια, που φορούσε μαντίλα, επειδή χαστούκισε καθηγήτρια

Η μαθήτρια αναμένεται να δικαστεί για βιαιοπραγία και διατύπωση θανατικής απειλής σε βάρος δημοσίου λειτουργού

Στο δικαστήριο θα βρεθεί τον Δεκέμβριο Γαλλίδα μαθήτρια Λυκείου που κατηγορείται ότι χαστούκισε καθηγήτρια, η οποία της ζήτησε να βγάλει τη μαντίλα της, την οποία είχε φορέσει τη στιγμή που έβγαινε από το σχολείο.

Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα στο Τουρκουάν της βόρειας Γαλλίας.

Η 18χρονη, που έχει τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο με την απαγόρευση να εμφανιστεί κοντά στο σχολείο, δεν αρνήθηκε ότι χτύπησε την καθηγήτρια. «Λυπάμαι για τα χτυπήματα που κατάφερα σε αυτήν την καθηγήτρια και ελπίζω όλα να πάνε καλά», δήλωσε.

Ωστόσο, διαψεύδει ότι διατύπωσε απειλές θανάτου, σύμφωνα με την πρόεδρο του δικαστηρίου, η οποία της έδωσε χρόνο για να προετοιμάσει την υπεράσπισή της.

Η μαθήτρια αναμένεται να δικαστεί για βιαιοπραγία και διατύπωση θανατικής απειλής σε βάρος δημοσίου λειτουργού.

Ο δικηγόρος της Οσάμα Νταχμάν υπογράμμισε ότι η 18χρονη δεν έχει βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο και κατήγγειλε τη διαδικασία «που καθοδηγείται από την κοινή γνώμη».

«Ο εκπαιδευτικός κλάδος, όπως και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, πέφτουν θύματα βιαιοπραγιών όταν θέλουμε να γίνουν σεβαστοί ένας κανόνας, αρχές», δήλωσε, αντιθέτως, ο Ερίκ Κατλέν-Ντενού, ο δικηγόρος της καθηγήτριας, που δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία.

Βάσει των πρώτων στοιχείων της έρευνας, η καθήγητρια ζήτησε από τη μαθήτρια «να βγάλει τη μαντίλα της», η οποία μάλιστα αρχίσει να βρίζει τη καθηγήτρια, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Τότε η εκπαιδευτικός «αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο να φύγει [ενν. η μαθήτρια] από το σχολείο προτού καταγράψει το ονοματεπώνυμό της» και κατόπιν η μαθήτρια τη «χαστούκισε, εκείνη ανταπέδωσε» και «ακολούθησαν πολλά χτυπήματα, απειλές και σπρωξιές».

Η νέα υπουργός Παιδείας, Αν Ζενετέ, κατήγγειλε χθες Τρίτη την ενέργεια, η οποία αψηφά την «κοσμική εκπαίδευση» και τάχθηκε υπέρ της επιβολής «πολύ αυστηρών πειθαρχικών κυρώσεων» σε βάρος της μαθήτριας.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων των συναδέλφων της καθηγήτριας εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, όμως κατήγγειλαν την «ανεξέλεγκτη και μεροληπτική φρενίτιδα» εκ μέρους μερίδας ΜΜΕ, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πολιτικών.

Μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το σχολείο το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ αυτών μία φίλη της 18χρονης, που έκανε λόγο για «αδικία», επισημαίνοντας πως είναι σύνηθες να φορά ξανά ένα κορίτσι τη μαντίλα του προτού βγει από το σχολείο.

Χθες και σήμερα δεν έγιναν μαθήματα στο σχολείο.

Στη Γαλλία, ο νόμος από το 2004 απαγορεύει να φέρει κανένας θρησκευτικά σύμβολα στο σχολείο, όπως την ισλαμική μαντίλα, το κιπά ή τους μεγάλους σταυρούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Τυφώνας Μίλτον: Σε κατάσταση συναγερμού ομογενείς στη Φλόριντα - «Οχυρώσαμε τα σπίτια μας και περιμένουμε»

Επίθεση Δούκα σε Ανδρουλάκη μετά το ναυάγιο της τηλεμαχίας - Τον κατηγορεί ότι δεν ήθελε εξαρχής το debate

Τέσσερις νεκροί από πυρά των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Ναμπλούς - Δείτε βίντεο με την εκτέλεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr