Λίβανος - WSJ: Σαν ευκαιρία να φύγει η Χεζμπολάχ από την εξουσία, βλέπει η Ουάσινγκτον την επιχείρηση του Ισραήλ

Ο Μπλίνκεν ασκεί πιέσεις σε Άραβες ηγέτες να στηρίξουν την εκλογή νέου προέδρου στον Λίβανο - Με την Ουάσινγκτον τάσσεται η Σαουδική Αραβία, διαφωνούν Αίγυπτος και Κατάρ

Ως μια ευκαιρία να εκδιώξει τη Χεζμπολάχ από την πολιτική ζωή του Λιβάνου και να εκλέξει νέα ηγεσία, βλέπει η Ουάσινγκτον την εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της, αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την WSJ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε τις τελευταίες ημέρες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας και τους πίεσε να στηρίξουν την εκλογή νέου προέδρου στον Λίβανο, ο οποίος είναι χωρίς πρόεδρο από το 2022 εν μέσω της αποτυχίας των φατριών της χώρας να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν υποψήφιο.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να «σπάσουν τον ασφυκτικό έλεγχο της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και να αφαιρέσουν το βέτο που έχει η οργάνωση στην εκλογή προέδρου».

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα αναφέρει ότι αξιωματούχοι στην Αίγυπτο και το Κατάρ είπαν στους ομολόγους τους στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το αμερικανικό σχέδιο «εδίωξης» της Χεζμπολάχ είναι μη ρεαλιστικό και επικίνδυνο. καθώς, κατά την άποψή τους, η Χεζμπολάχ δεν θα εξαφανιστεί και θα πρέπει να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής διευθέτησης. Επιπλέον, κανείς τους δεν θέλει να φανεί ότι αποκομιζει κέρδη από την ισραηλινή επίθεση κατά της οργάνωσης.

Σαουδαραβικές πηγές που ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες του αμερικανικού σχεδίου, δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή θα υποστηριχθεί στη χώρα τους. Αυτό, σε αντίθεση με Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους, οι οποίοι προβλέπουν ότι το Ισραήλ δεν θα καταφέρει να καταστρέψει τη Χεζμπολάχ. Οι Αιγύπτιοι εξέφρασαν μάλιστα τον φόβο ότι η ανάμειξη στην πολιτική του Λιβάνου αυτή τη στιγμή θα επιδείνωνε τις εντάσεις σε μια χώρα που βρίσκεται σε κρίση.

Πολιτικοί σχολιαστές δήλωσαν επίσης ότι όποιος έρθει στην εξουσία στο Λίβανο μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη χώρα δεν θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η αμερικανική πρωτοβουλία εξαρτάται από την υποστήριξη βασικών προσώπων της ηγεσίας του Λιβάνου, όπως ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπία Μπέρι - ηγέτης μιας σιιτικής παράταξης που λειτουργεί ως σημαντικός σύνδεσμος με τη Χεζμπολάχ.


Ειδήσεις σήμερα:

Live update: Ο «Μίλτον» σαρώνει τη Φλόριντα και προκαλεί πλημμύρες - Χωρίς ρεύμα 2,6 εκατ. κτήρια, συγκλονιστικά βίντεο

Viral η φωτογραφία γαμπρού στις ΗΠΑ που κάθεται και δουλεύει στο λάπτοπ κατά τη γαμήλια δεξίωση - «Θλιβερό»

Ο Τζορτζ Μπάλντοκ ήταν νεκρός επί τουλάχιστον 5 ώρες μέσα στην πισίνα - Θρήνος για τον θάνατο του 31χρονου ποδοσφαιριστή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr