Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιο ευέλικτη τη στάση του Ζελένσκι για τερματισμό του πολέμου, βλέπουν Bloomberg και Corriere

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιο ευέλικτη τη στάση του Ζελένσκι για τερματισμό του πολέμου, βλέπουν Bloomberg και Corriere

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ως πηγές του «υψηλόβαθμα στελέχη από τον χώρο του ΝΑΤΟ»

zelensky_2907
O ιταλικός Τύπος αναπαράγει ευρέως σήμερα τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο «οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπορεί να είναι έτοιμος να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη προσέγγιση, σε ό,τι αφορά τους τρόπους που είναι σε θέση να συμβάλουν στον τερματισμό του πολέμου με την Ρωσία».

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ως πηγές του «υψηλόβαθμα στελέχη από τον χώρο του ΝΑΤΟ».

Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ακόμα ότι «ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε δημοσίως τα κύρια αιτήματα του Κιέβου για να τερματιστεί ο πόλεμος, αποκλείοντας διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την ουκρανική κυριαρχία και επικράτεια», αλλά την ίδια στιγμή «ανώτεροι ουκρανοί αξιωματούχοι αποσαφήνισαν ότι είναι έτοιμοι να παραδεχθούν ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει».

Παράλληλα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, «ο Ζελέσνκι φέρεται έτοιμος να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της σημερινής γραμμής του μετώπου χωρίς να αναγνωρίσει επίσημη αλλαγή των συνόρων και ζητώντας σε αντάλλαγμα ορισμένες δεσμεύσεις από την Δύση».

Κλείσιμο
O ηγέτης της εμπόλεμης χώρας δείχνει καλή θέληση και ζητάει ξαφνικά κατάπαυση του πυρός, σχολιάζει το ιταλικό δημοσίευμα. Ο Ζελένσκι απαιτεί σε αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ όπως αυτές που έδωσε η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες.

Ωστόσο, από τη Ρώμη, το Παρίσι και το Βερολίνο - τις πρωτεύουσες που επισκέπτεται σήμερα και αύριο, ο Ζελένσκι ευελπιστεί να λάβει τις διαβεβαιώσεις για ταχεία ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα προσφέρει στην Ουκρανία προοπτικές ανάπτυξης.

Επιπλέον, η κίνηση του Ζελένσκι σημαίνει ότι το Κίεβο εγκαταλείπει τον στόχο του να απελευθερώσει ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια πριν από τις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν!

Πιθανότατα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου να θεωρήσει ότι νίκησε στον πόλεμο που ο ίδιος ξεκίνησε. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει επίσης και για τη Δύση, η οποία δεν έχει προμηθεύσει αρκετά όπλα για να νικήσει τον ρωσικό επιθετικό στρατό.

Ο Ζελένσκι θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, και αύριο με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη. Πριν από τις συνομιλίες με διάφορες προσωπικότητες στη Ρώμη, ο Ζελένσκι θέλει να συναντήσει την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζορτζία Μελόνι.

Σήμερα το πρωί, ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε το Λονδίνο, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και τον Μαρκ Ρούτε. Ο Ζελένσκι ήθελε στην πραγματικότητα να παρουσιάσει τα μυστικά του σχέδια σε μια συνάντηση των αρχηγών δυτικών κρατών και κυβερνήσεων και υπουργών Άμυνας στη Γερμανία το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, η συνάντηση αναβλήθηκε επειδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να παραμείνει στις ΗΠΑ λόγω του τυφώνα Μίλτον.

Για τον Ζελένσκι, οι πιθανότητες ειρήνης είναι προς το παρόν ελπιδοφόρες: «Τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να βελτιώσουμε την κατάσταση. προς την ειρήνη και τη διαρκή σταθερότητα», έγραψε χθες στο X (πρώην Twitter) ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Η κατάσταση στο μέτωπο προσφέρει την ευκαιρία για αποφασιστική δράση για τον τερματισμό του πολέμου το αργότερο μέχρι το 2025», προσθέτει.

Το μεγάλο ερώτημα , ωστόσο, είναι αν πρέπε ο Ζελένσκι να βάλει ταφόπλακα στο σχέδιό του για την απελευθέρωση ολόκληρης της επικράτειας της Ουκρανίας από τους εισβολείς λόγω της ρωσικής ανωτερότητας. Οι ειδικοί επικρίνουν τη στρατιωτική κατάσταση της Ουκρανίας σε ολόκληρο το μέτωπο του Ντονμπάς.

Το Κίεβο ζητά από τη Δύση όπλα μεγάλης εμβέλειας εδώ και πολύ καιρό, αλλά ο Τζο Μπάιντεν σφυρίζει αδιάφορα, όπως και η Γερμανία. Η αιτία γι΄αυτή την καθυστέρηση είναι ο φόβος για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

Στη χθεσινή σύνοδο κορυφής που διεξήχθη στην Κροατία με τους ηγέτες των κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Ζελένσκι δήλωσε είπε ότι το σχέδιό του στοχεύει στην ενίσχυση της Ουκρανίας «τόσο γεωπολιτικά όσο και στο πεδίο της μάχης» προτού ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία.

Το βασικό ερώτημα είναι πότε θα είναι έτοιμος ο Ρώσος πρόεδρος για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ηγεσία της Ουκρανίας.



Ειδήσεις σήμερα:

To «μάτι» του Μίλτον πέρασε τη Φλόριντα: Άφησε πίσω νεκρούς, πλημμύρες και σκοτάδι σε εκατομμύρια σπίτια - Δείτε βίντεο

Αποσύρεται στα 38 του ο θρύλος του τένις, Ράφα Ναδάλ - Δείτε το συγκινητικό του βίντεο


Όπισθεν Κασσελάκη για το εξώδικο, ζητά έρευνα για τη διαρροή του πόθεν έσχες - Τα είπαν για μισή ώρα με τον Πολάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης