Συμβόλαιο «μαμούθ» για την τουρκική αμυντική βιομηχανία - Η Ρουμανία αγοράζει θωρακισμένα οχήματα από την Άγκυρα

Συμβόλαιο «μαμούθ» για την τουρκική αμυντική βιομηχανία - Η Ρουμανία αγοράζει θωρακισμένα οχήματα από την Άγκυρα

Η τουρκική Otokar συμφώνησε με τη ρουμανική κυβέρνηση για την πώληση 1.059 θωρακισμένων οχημάτων 4Χ4 Cobra II

COBRA-II-780x470
Μία συμφωνία «μαμούθ» για τα δεδομένα της, έχει στα χέρια της η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας. Συγκεκριμένα η τουρκική εταιρεία Otokar συμφώνησε με την Ρουμανική Κυβέρνηση στην πώληση 1.059 θωρακισμένων οχημάτων 4Χ4 Cobra II. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια (συγκεκριμένα 934 εκατομμύρια δολάρια) και είναι το μεγαλύτερο που έχει συνάψει η τουρκική εταιρεία.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα το συμβόλαιο εντάσσεται στο πλαίσιο της διευρυμένης συνεργασίας που επιθυμούν να αναπτύξουν τόσο το Βουκουρέστι όσο και η Άγκυρα και αναμένεται να έχει αμοιβαία οφέλη και για τις δύο χώρες. Σημειώνεται πως από τα 1059 θωρακισμένα τετρακίνητα οχήματα τα πρώτα 278 θα κατασκευαστούν στην Τουρκία και θα παραδοθούν στη Ρουμανία ενώ τα υπόλοιπα θα συναρμολογηθούν σε ρουμανικό εργοστάσιο το οποίο όμως ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί.

Στο συμβόλαιο επίσης ανάμεσα στις δύο πλευρές περιλαμβάνεται παράγραφος με 8 διαφορετικούς τύπους οχημάτων που θα κατασκευαστούν για τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων της Ρουμανίας. Η συμφωνία Ρουμανίας – Τουρκίας εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του στρατού της Ρουμανίας σχέδιο που εντάσσεται στο γενικότερο άξονα ενίσχυσης του στρατού της χώρας λόγω και του τριετούς πολέμου που μαίνεται στα εδάφη της Ουκρανίας και της αυξανόμενης επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Ρωσίας.

Η συμφωνία ανάμεσα στην τουρκική Otokar και τη ρουμανική κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη καθώς το 2018 είχε παραδώσει 400 λεωφορεία μεταφοράς προσωπικού.

Κλείσιμο
Αξίζει να σημειωθεί πως η τουρκική Otokar κέρδισε στον διεθνή διαγωνισμό προμήθειας, προτάσεις ακόμη και από αμερικανούς ανταγωνιστές. Τα ρουμανικά μέσα αναφέρουν πως για την Ρουμανική Κυβέρνηση καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της Otokar έπαιξε η θέληση της τουρκικής βιομηχανίας να δημιουργήσει εργοστάσιο και θέσεις εργασίας στη χώρα.

Δείτε video από τα Cobra II

Otokar - Cobra II 4X4 Tactical Wheeled Armored Vehicle



Κάποιες από τις τεχνικές προδιαγαφές των Cobra II





Ειδήσεις σήμερα:

Αμετάκλητα δις ισόβια στον καθηγητή του ΑΠΘ που δολοφόνησε με αρσενικό την σύζυγό του και την γιαγιά της

Τυφώνας Μίλτον: Η Φλόριντα μετρά τις πληγές της - Αναφορές για 4 νεκρούς, εκατομμύρια πολίτες δίχως ρεύμα

Τζορτζ Μπάλντοκ: Πνιγμός η αιτία θανάτου σύμφωνα με τον ιατροδικαστή - Ήταν νεκρός στην πισίνα επί 5 ώρες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης