Νεπάλ: 18χρονος ορειβάτης έγινε ο νεότερος άνθρωπος που κατέκτησε και τις 14 ψηλότερες κορυφές του κόσμου

Μετά το ιστορικό του κατόρθωμα, ο 18χρονος εξέφρασε την επιθυμία να αλλάξει την παγκόσμια αντίληψη για το λαό των Σέρπα του Νεπάλ, που είναι οι κάτοικοι από την περιοχή του Έβερεστ

Ένας 18χρονος ορειβάτης από το Νεπάλ έγινε ο νεότερος άνθρωπος που κατάφερε να ανέβει και στις 14 υψηλότερες κορυφές της Γης.

Πρόκειται για τον Νίμα Ρίντζι Σέρπα, ο οποίος κατέκτησε το ρεκόρ, αφού έφτασε και στην κορυφή του όρους Σισαπάνγκμα του Θιβέτ την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, αναφέρει ο Independent. 

Μετά το ιστορικό του κατόρθωμα, ο Νίμα εξέφρασε την επιθυμία να αλλάξει την παγκόσμια αντίληψη για το λαό των Σέρπα του Νεπάλ – που είναι οι κάτοικοι από την περιοχή του Έβερεστ.

«Αφιερώνω αυτό το παγκόσμιο ρεκόρ στο λαό των Σέρπα #SherpaPower. Η κατάκτηση αυτής της κορυφής δεν είναι απλά ένας προσωπικός μου στόχος, αλλά συνιστά και φόρο τιμής σε κάθε Σέρπα που τόλμησε ποτέ να ονειρευτεί πέρα από τα “παραδοσιακά” όρια που του έχουν τεθεί. Η ορειβασία είναι κάτι περισσότερο από εργασία- είναι μια απόδειξη της δύναμης, της ανθεκτικότητας και του πάθους μας», έγραψεο Νίμα στο Instagram.



Οι ορειβάτες από το Νεπάλ, ιδιαίτερα ο λαός των Σέρπα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την ορειβατική βιομηχανία των Ιμαλαΐων, καθώς χειρίζονται τον εξοπλισμό, στερεώνουν τα σχοινιά στα βουνά και υποστηρίζουν τις διεθνείς αποστολές. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει ιδιαίτερα γνωστοί για τα δικά τους επιτεύγματα, κάτι που ο 18χρονος Νίμα επιθυμεί να αλλάξει

«Δεν είμαστε απλώς οδηγοί, είμαστε πρωτοπόροι. Ας είναι αυτό ένα κάλεσμα σε κάθε Σέρπα να δει την αξιοπρέπεια στη δουλειά μας, τη δύναμη στην κληρονομιά μας και τις απεριόριστες δυνατότητες στο μέλλον μας».

Ο Νίμα, ο οποίος ξεκίνησε την ορειβασία στα 16 του, είχε κάνει στο παρελθόν κι άλλα ρεκόρ, ανεβαίνοντας τις κορυφές του Έβερεστ και του Lhotse μέσα σε 10 ώρες. Στην τελευταία του περιπέτεια τον συνόδευε ο ορειβάτης σύντροφός του Πασάνγκ Νούμου Σέρπα.

Η αναρρίχηση και των 14 «οκτώ χιλιάδων» (κορυφές υψηλότερες από 8000μ.) θεωρείται το αποκορύφωμα της ορειβατικής φιλοδοξίας.

Οι ορειβάτες διασχίζουν «ζώνες θανάτου» προκειμένου να κατακτήσουν τις κορυφές, όπου τα επίπεδα οξυγόνου είναι πολύ χαμηλά για να διατηρηθεί η ανθρώπινη ζωή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Προς την ανθρωπότητα στο σύνολό της: ας μας θυμίσει αυτή η ανάβαση ότι οι κορυφές που φτάνουμε μαζί, ενωμένοι, είναι πολύ μεγαλύτερες από κάθε ατομικό επίτευγμα», έγραψε ο Νίμα μετά την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ. «Ως έφηβος, βλέποντας τη διαίρεση που προκαλούν τα σύνορα, οι πόλεμοι, ο ρατσισμός και άλλες συγκρούσεις, ζητώ αγάπη, σεβασμό και αρμονία μεταξύ όλων των ανθρώπων», λέει ο 18χρονος.


Ειδήσεις σήμερα:

Live update: Ο «Μίλτον» σαρώνει τη Φλόριντα και προκαλεί πλημμύρες - Χωρίς ρεύμα 2,6 εκατ. κτήρια, συγκλονιστικά βίντεο

Viral η φωτογραφία γαμπρού στις ΗΠΑ που κάθεται και δουλεύει στο λάπτοπ κατά τη γαμήλια δεξίωση - «Θλιβερό»

Ο Τζορτζ Μπάλντοκ ήταν νεκρός επί τουλάχιστον 5 ώρες μέσα στην πισίνα - Θρήνος για τον θάνατο του 31χρονου ποδοσφαιριστή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr