Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χτύπησε ουκρανικό σύστημα Patriot

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία χτύπησε ουκρανικό σύστημα Patriot

Αν και η ουκρανική πλευρά επιβεβαίωσε το πλήγμα σε αυτό το πανάκριβο σύστημα, υποβάθμισε τις ζημιές που υπέστη 

patriot_ukraine
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έπληξε δύο εκτοξευτήρες αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μιλά για πλήγμα σε δύο εκτοξευτήρες Patriot, αν και δεν αναφέρεται πότε έλαβε χώρα η επίθεση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας εκτοξευτήρας ενός συστήματος Patriot καταστράφηκε και ένας άλλος υπέστη ζημιές.

Κλείσιμο




Στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο από ρωσικό drone στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ της κεντρικής-ανατολικής Ουκρανίας που δείχνει το σύστημα να εκτοξεύει τρεις πυραύλους πριν δεχτεί την επίθεση από ρωσικό πύραυλο.

Το Κίεβο επιβεβαίωσε μεν το χτύπημα σε αυτό το πανάκριβο σύστημα, αλλά υποβάθμισε τις ζημιές που υπέστη.

«Ο εχθρός απλά προκάλεσε ζημιές σε αρκετά εξαρτήματα του εξοπλισμού αλλά χωρίς να τα καταστρέψει», δήλωσε στο Facebook ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Γιούρι Ιγκάτ. Το προσωπικό που επανδρώνει τη συστοιχία «συνεχίζει να εκτελεί την αποστολή στην περιοχή», πρόσθεσε.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι το σύστημα «ηγείτο της μάχης κατά ομάδας ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων εκ των οποίων αρκετοί κατέστη δυνατόν να αναχαιτιστούν».

Η Ουκρανία διαθέτει αρκετά συστήματα Patriot που έχουν παραδοθεί από τους δυτικούς της συμμάχους και τα χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίζει τους καθημερινούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για ένα σπάνιο επίσημο σχόλιο για τους Patriot. Η Ουκρανία κρατά μυστικές σχεδόν όλες τις πληροφορίες που αφορούν αυτά τα οπλικά συστήματα, αρχίζοντας από τον αριθμό τους στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεών της.

«Τα συστήματα Patriot περιλαμβάνονται στους στόχους με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για τον εχθρό», καθώς αυτό είναι το μόνο μέσο για την Ουκρανία «να κρατήσει σε κάποια απόσταση τη ρωσική αεροπορία» που βομβαρδίζει με βόμβες ολίσθησης τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου, δήλωσε ο Ιγκάτ.

Τα Patriot δόθηκαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία την άνοιξη του 2023 για να επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να προασπίσει πιο αποφασιστικά τις πόλεις και τις ενεργειακές υποδομές του.

Ουκρανός στρατιωτικός μπλόγκερ, επικαλούμενος την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, δήλωσε στο Telegram ότι το πλήγμα σημειώθηκε στο Πάβλογκραντ, πόλη της περιφέρειας Ντνιπροπετρόβσκ όπου υπάρχει ένα εργοστάσιο του στρατού, αλλά ότι οι ζημιές «δεν είναι σοβαρές» και ότι η συστοιχία παραμένει λειτουργική.

Το σύστημα Patriot αναπτύχθηκε σε αυτή την περιοχή για την προστασία της περιφέρειας Ντνιπροπετρόβσκ και της πόλης Ζαπορίζια από τις βόμβες ολίσθησης που εκτοξεύουν ρωσικά αεροσκάφη, διευκρίνισε.

Τον Ιούνιο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επιμείνει στο γεγονός ότι η χώρα το χρειαζόταν τουλάχιστον άλλα επτά συστήματα Patriot, εκ των οποίων δύο για την άμυνα της περιφέρειας του Χαρκόβου (βορειοανατολικά) που αποτελούσε τότε στόχο ρωσικής επίθεσης από τις αρχές Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Οργάνωσε με τα ξαδέρφια του τη δολοφονία της συζύγου του - Ταξίδεψε από Αθήνα στη Σουηδία και τη σκότωσε


Ζιζέλ Πελικό: Aποχώρησε σε κακή κατάσταση από το δικαστήριο με την ανατριχιαστική κατάθεση βιαστή της

«Bullying» Καρανίκα στους 87: Μην εκπλαγείτε αν δείτε έξω από την ΚΕ θυμωμένο και εξοργισμένο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης