Καμερούν: Η κυβέρνηση απαγόρευσε στα μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται με την υγεία του 91χρονου προέδρου

Συγκροτούνται και «ομάδες επιτήρησης» που θα παρακολουθούν όλες τις εκπομπές και τις συζητήσεις στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης

Αφού διέψευσε με τον εντονότερο τρόπο τις ανησυχητικές φήμες για την κατάσταση του προέδρου Πολ Μπίγια, η κυβέρνηση του Καμερούν «απαγόρευσε επισήμως» στα μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στην υγεία του.

«Ο αρχηγός του κράτους είναι ο πρώτος θεσμός της Δημοκρατίας και οι συζητήσεις για την κατάστασή του ανάγονται στον τομέα της εθνικής ασφάλειας» αναφέρεται σε ένα σημείωμα που φέρει την υπογραφή του υπουργού Περιφερειακής Διοίκησης Πολ Ατάνγκα Ντζι και απευθύνεται στους τοπικούς κυβερνήτες.

«Κατά συνέπεια, κάθε συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση του προέδρου της Δημοκρατίας απαγορεύεται επισήμως» και «οι παραβάτες θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με τον νόμο», σημειώνεται σε αυτό το υπόμνημα που φέρει χθεσινή ημερομηνία (9 Οκτωβρίου) και μια κόκκινη σφραγίδα με την ένδειξη «κατεπείγον».

Ο υπουργός έδωσε εντολή στους κυβερνήτες να συγκροτήσουν «ομάδες επιτήρησης» που θα παρακολουθούν όλες τις εκπομπές και τις συζητήσεις στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και θα εντοπίζουν όσους κάνουν σχόλια για την υγεία του προέδρου, ακόμη και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η παρατεταμένη απουσία του 91χρονου προέδρου, ο οποίος δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση από τις αρχές Σεπτεμβρίου, προκάλεσε ανησυχίες και φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ο Μπίγια, ο γηραιότερος εκλεγμένος ηγέτης, κυβερνά το Καμερούν εδώ και 41 χρόνια. Δεν συμμετείχε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ούτε στη σύνοδο των γαλλόφωνων χωρών στο Παρίσι.

Για να σταματήσουν οι φήμες και η «παραπληροφόρηση» που τον ήθελαν «σοβαρά άρρωστο, ακόμη και στα πρόθυρα του θανάτου», η προεδρία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κατάσταση της υγείας του είναι «άριστη», «ασχολείται με τις υποθέσεις του στη Γενεύη» και θα επιστρέψει στο Καμερούν τις επόμενες ημέρες.

Εδώ και μερικά χρόνια ο Μπίγια εμφανίζεται μόνο σε σπάνια τηλεοπτικά διαγγέλματα, βιντεοσκοπημένα εκ των προτέρων, ή σε φωτογραφίες και βίντεο σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, στο πλευρό της συζύγου του Σαντάλ.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι σφοδροί άνεμοι του τυφώνα Μίλτον «ξήλωσαν» τμήματα της στέγης θολωτού σταδίου στη Φλόριντα - Δείτε βίντεο

Ο Τζορτζ Μπάλντοκ ήταν νεκρός επί τουλάχιστον 5 ώρες μέσα στην πισίνα - Θρήνος για τον θάνατο του 31χρονου ποδοσφαιριστή

Viral η φωτογραφία γαμπρού που κάθεται και δουλεύει στο λάπτοπ κατά τη δεξίωση του γάμου του - «Θλιβερό»




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr