ΗΠΑ: Μυστήριο καλύπτει το φαινόμενο της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην Καλιφόρνια φέτος

ΗΠΑ: Μυστήριο καλύπτει το φαινόμενο της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην Καλιφόρνια φέτος

Οι επιστήμονες εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι για την συχνότητα των σεισμικών δονήσεων στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια

seismos
Το έτος που διανύουμε - 2024 - καταγράφηκε η μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων δεκαετιών, γράφει η αμερικανική εφημερίδα Los Angeles Times και διερωτάται: «Γιατί τώρα;».

Οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν ότι το έδαφος κάτω από τη Νότια Καλιφόρνια ήταν πρόσφατα ιδιαίτερα ασταθές με την περιοχή να αντιμετωπίζει φέτος περισσότερους σεισμούς μέτριου μεγέθους απ' ότι τις τελευταίες δεκαετίες.

Το τι ακριβώς τροφοδοτεί την αλληλουχία των σεισμικών δονήσεων δεν είναι απολύτως σαφές με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η προηγούμενη σεισμική δραστηριότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επίκεινται πιο ισχυροί Εγκέλαδοι.

Ωστόσο, η συχνότητα - αλληλουχία με την οποία σημειώνονται οι σεισμοί στην περιοχή - εγείρει έντονους προβληματισμούς στην επιστημονική κοινότητα.

Κλείσιμο
Οι ειδικοί έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, καθώς, όταν ενεργοποιείται, δίνει ισχυρότατους σεισμούς.

«Οι σεισμοί σημειώνονται γύρω από την Καλιφόρνια και είναι λίγο σαν το ποπ κορν που φτιάχνουμε και πετιέται δεξιά κι αριστερά - μερικές φορές, οι σεισμικές δονήσεις σημειώνονται η μία μετά την άλλη για λόγους που δεν έχουμε ακόμη διευκρινίσει», όπως δηλώνει η Σούζαν Χου, σεισμολόγος του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Εκεί που κάνουν... πάρτι οι σεισμοί

Σύμφωνα με την καταμέτρηση της σεισμολόγου Λούσι Τζόουνς που είναι επιστημονική συνεργάτιδα του ινστιτούτου Caltech, στη Νότια Καλιφόρνια έχουν καταγραφεί 15 ανεξάρτητες σεισμικές ακολουθίες φέτος, με τουλάχιστον έναν σεισμό μεγέθους 4 Ρίχτερ και άνω.

Αυτός είναι ο υψηλότερος ετήσιος συνολικός αριθμός τα τελευταία 65 χρόνια, ξεπερνώντας τους 13 που καταγράφηκαν το 1988.

Ο πιο πρόσφατος σεισμός — μεγέθους 4 Βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ — σημειώθηκε πριν τα ξημερώματα της Κυριακής κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Οντάριο. Ακριβώς στο Οντάριο, μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις της κομητείας San Bernardino, σημειώθηκαν πέντε σεισμοί μεγέθους 3 Ρίχτερ ή μεγαλύτερων τον περασμένο μήνα.

Επιπλέον, η περιοχή του Μαλιμπού αποδείχθηκε άλλο ένα «hot spot» του Εγκέλαδου. Σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 9 Φεβρουαρίου, αρκετά ισχυρός για να ρίξει στο έδαφος τα βιβλία από το γραφείο. Άλλος σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών καταγράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου και ήταν τόσο ισχυρός που ο δήμαρχος της πόλης και η σύζυγός του κρύφτηκαν κάτω από το τραπέζι της κουζίνας τους.

Στις 2 Ιουνίου, η ανατολική πλευρά του Λος Άντζελες ταρακουνήθηκε από σεισμό μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το El Sereno και στις 12 Αυγούστου, οι σεισμολόγοι κατέγραψαν δόνηση μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ένας άλλος σεισμός, μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή τα τελευταία τρία χρόνια, σημειώθηκε στη Νότια Καλιφόρνια στις 6 Αυγούστου, με επίκεντρο βορειοδυτικά του Grapevine.

Ένας άλλος σεισμός που έγινε ευρέως αισθητός στην περιοχή, ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 29 Ιουλίου, περίπου 21 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπάρστοου.

Αυτές οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει εντονότατη ανησυχία και φόβο σε ορισμένους κατοίκους της Νότιας Καλιφόρνιας, υπενθυμίζοντας την παρουσία του Εγκέλαδου που απειλεί πολλές περιοχές.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι τελευταίοι σεισμοί δεν έχουν καταγραφεί και μελετηθεί έτσι όπως θα έπρεπε. «Το αντισεισμικό δίκτυο εγκαταστάθηκε στη Νότια Καλιφόρνια πριν από 100 χρόνια, κι αυτό γιατί οι εμπειρογνώμονες πίστευαν ότι οι μικροί σεισμοί θα έδιναν ένα σήμα πριν από έναν μεγάλο σεισμό. Αυτό όμως δεν λειτούργησε», τόνισε η Σούζαν Χαγκ προσθέτοντας: «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Κανείς δεν έχει βρει το μοντέλο που να είναι από στατιστικής πλευράς ακριβές προτού συμβεί ένας μεγάλος σεισμός».

Ωστόσο, το πρόσφατο κύμα σεισμών θα πρέπει να κινητοποιήσει τους πολίτες στην περιοχή υπενθυμίζοντάς τους ότι διαμένουν σε μια επικίνδυνη ζώνη.

Οι σεισμοί του καλοκαιριού στη δυτική πλευρά του Λος Άντζελες, για παράδειγμα, σημειώνονται, καθώς η πολιτεία της Καλιφόρνια προετοιμάζεται για την ετήσια αντισεισμική άσκηση στο Great California ShakeOut στις 17 Οκτωβρίου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν για να συμμετάσχουν στην άσκηση, η οποία ξεκινά στις 10:17 π.μ. (τοπική ώρα) στο shakeout.org.

Η φετινή άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της 35ης επετείου του σεισμού στη Λόμα Πριέτα. Ο σεισμός του 1989 ήταν μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε επίκεντρο τα βουνά στο Σάντα Κρουζ και ταρακούνησε τη Βόρεια Καλιφόρνια, με αποτέλεσμα τον θάνατο 63 ανθρώπων.

Αυτός ο σεισμός άλλαξε για πάντα τη Βόρεια Καλιφόρνια αφού προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο κέντρο του Σάντα Κρουζ, τμήματα του Σαν Φρανσίσκο, όπως επίσης και την κατάρρευση τμημάτων του Interstate 880 στο Όκλαντ και τη γέφυρα San Francisco - Oakland Bay Bridge.

Φέτος οι Καλιφορνέζοι θυμούνται επίσης την 30ή επέτειο από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό του Λος Άντζελες, μεγέθους 6,7 βαθμών στο Νόρτριτζ.

Τουλάχιστον 57 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στον σεισμό του 1994, ο οποίος προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος του αυτοκινητόδρομου της Σάντα Μόνικα και του κόμβου μεταξύ Interstate 5 και Highway 14.

Γιατί το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα απασχολεί τους ειδικούς

Όταν τμήματα του φλοιού της Γης μετακινούνται πλευρικά, το αποτέλεσμα είναι μια οριζόντια κίνηση κατά μήκος ενός ρήγματος ολίσθησης κατά παράταξη.

Το πιο διάσημο παράδειγμα είναι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, το οποίο εκτείνεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τη νότια Καλιφόρνια έως τα βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Η πλάγια κίνηση των κλάδων του ρήγματος προκαλείται από την πλάκα του ωκεάνιου φλοιού του Ειρηνικού που κινείται προς τα βορειοδυτικά κάτω από τον ηπειρωτικό φλοιό της Βόρειας Αμερικής.

Σημειώνεται ότι, το 1906, το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα έχει προκαλέσει σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών στο Σαν Φρανσίσκο.

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι πέθαναν και πάνω από το 80% της πόλης καταστράφηκε.


Ειδήσεις σήμερα:

Επανέρχεται ο Δακτύλιος - Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο της Αθήνας, πώς εκδίδεται η άδεια εισόδου

Τυφώνας Milton: Ελληνίδα επιστήμονας στις ΗΠΑ μιλά για τις απειλές των συνωμοσιολόγων - «Θέλουν να μας σκοτώσουν»

Diddy: Οι εισαγγελείς κατέσχεσαν 100 συσκευές με αποδεικτικό υλικό εναντίον του ράπερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης