Φινλανδία: Ρώσος που συνελήφθη στο Ελσίνκι, εξετάζεται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία το 2014

Φινλανδία: Ρώσος που συνελήφθη στο Ελσίνκι, εξετάζεται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία το 2014

Ο Βόισλαβ Τόρντεν, ηγέτης της νεοναζιστικής παραστρατιωτικής ομάδας «Rusich group», συνελήφθη πέρσι το καλοκαίρι

finland12
Η φινλανδική αστυνομία συνέλαβε έναν Ρώσο πολίτη που θεωρεί ύποπτο ότι διέπραξε σειρά εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία το 2014 και η εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να του απαγγείλει κατηγορίες μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Βόισλαβ Τόρντεν, ηγέτης της νεοναζιστικής παραστρατιωτικής ομάδας «Rusich group», συνελήφθη από την αστυνομία στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι τον Ιούλιο του 2023.

Ο Ρώσος πολίτης, γνωστός προηγουμένως ως Γιαν Πετρόφσκι, είναι ύποπτος για διάφορα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένου ενός «επιδεινούμενου εγκλήματος πολέμου», δήλωσε το Εθνικό Γραφείο Ερευνών (NBI) της Φινλανδίας, το οποίο διεξήγαγε την προκαταρκτική έρευνα.

«Τα φερόμενα εγκλήματα έλαβαν χώρα το φθινόπωρο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε στο AFP ο αρμόδιος για την υπόθεση επίτροπος Όλι Τοϊράς, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση των πράξεων αυτών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φινλανδίας απεφάνθη κατά της έκδοσης του Βόισλαβ Τόρντεν στην Ουκρανία, επικαλούμενο τον κίνδυνο να υποστεί απάνθρωπες συνθήκες κράτησης εκεί.

Κλείσιμο
Η έρευνα, την οποία ξεκίνησε το NBI τον Δεκέμβριο του 2023, διεξήχθη σε στενή συνεργασία με τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και την εισαγγελία. Συμμετείχαν επίσης η Europol, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και η Eurojust.

Ακροάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ουκρανία και τη Φινλανδία, δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Τοϊράς. Οι εισαγγελείς έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για να απαγγείλουν κατηγορίες. «Δύο εισαγγελείς προετοιμάζουν επί του παρόντος το κατηγορητήριο», δήλωσε στο AFP ο Γιούκα Ράπε, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας.

Η Φινλανδία εφαρμόζει την αρχή της καθολικής δικαιοδοσίας για αυτού του είδους τα εγκλήματα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ασκήσει δίωξη για ορισμένα σοβαρά εγκλήματα ανεξάρτητα από τον τόπο τέλεσής τους.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Αλβανός που συνελήφθη στη Σωκράτους είχε καταδικαστεί το 2008 σε ισόβια για ναρκωτικά αλλά αποφυλακίστηκε το 2015

«Με έβαλε να παρακολουθώ μήπως έρθει κανένας, ενώ κακοποιούσε τον αδελφό μου...»: Τι υποστήριξαν τα δύο αδέλφια που σκότωσαν τον ξάδελφό τους


Κασσελάκης: Αποσύρω το εξώδικο, ώστε να μην έχουν κανένα άλλοθι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης