Λίβανος: Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία καταδικάζουν τους πυροβολισμούς Ισραηλινών σε Κυανόκρανους

Ο Μακρόν εκτίμησε ότι «ο μοναδικός μοχλός» για να μπει τέλος στις συγκρούσεις είναι «να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων» που χρησιμοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο

Κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τους πυροβολισμούς Ισραηλινών στατιωτών κατά Κυανόκρανων στον Λίβανο, εξέδωσαν Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως «η επίθεση των IDF σε στρατιώτες της UNIFIL παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Για τις επιθέσεις αυτές δεν υπάρχει δικαιολογία και θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα». «Βασιζόμαστε στις προσπάθειες του Ισραήλ, υπέρ της ασφάλειας των αποστολών του ΟΗΕ -όπως και των διμερών αποστολών - που έχουν ως στόχο την διατήρηση της ειρήνης στον Λίβανο και της ασφάλειας των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στην περιοχή» προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε «να σταματήσει κάθε είδους βία» σε βάρος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) χαρακτηρίζοντας «παντελώς απαράδεκτο» το νέο επεισόδιο που σημειώθηκε σήμερα, στο οποίο τραυματίστηκαν δύο κυανόκρανοι.



«Αυτό που συνέβη στην έδρα της UNIFIL στον Λίβανο (…) είναι εντελώς απαράδεκτο», είπε ο Σάντσεθ στη Σύνοδο Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med9) στην Κύπρο.

Τον ίδιο χαρακτηρισμό απέδωσε και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η χώρα της οποίας έχει αναπτύξει περίπου 1.000 στρατιώτες στο πλαίσιο αυτής της αποστολής. «Το γενικό επιτελείο της UNIFIL και δύο ιταλικές βάσεις επλήγησαν από τα πυρά (…) των ισραηλινών δυνάμεων (…) Δεν είναι αποδεκτό και παραβιάζει όσα καθορίστηκαν» από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε η Μελόνι.



Και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκρινε «εντελώς απαράδεκτο» να «στοχοθετούνται σκόπιμα» οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στον νότιο Λίβανο και προειδοποίησε ότι η χώρα του «δεν θα ανεχθεί» να επαναληφθεί αυτό.

«Το καταδικάζουμε. Δεν το ανεχόμαστε και δεν θα ανεχθούμε να ξανασυμβεί» είπε ο Γάλλος πρόεδρος που συμμετέχει στην Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med9). Ευχαρίστησε μάλιστα τις χώρες αυτές επειδή στάθηκαν ξεκάθαρα στο πλευρό της Γαλλίας στο θέμα αυτό.

Ο Μακρόν εκτίμησε ότι «ο μοναδικός μοχλός» για να μπει τέλος στις συγκρούσεις είναι «να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων» που χρησιμοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν μιλά για «αφοπλισμό» του Ισραήλ.

«Η Γαλλία ζήτησε να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων που χρησιμοποιούνται στα θέατρα του πολέμου. Και άλλοι ηγέτες εδώ έκαναν το ίδιο. Όλοι το ξέρουμε, είναι ο μοναδικός μοχλός που θα μπορούσε να βάλει τέλος σήμερα» στις συγκρούσεις, είπε. «Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για έκκληση αφοπλισμού του Ισραήλ απέναντι στις απειλές που δέχεται αυτή η χώρα και αυτός ο φίλος λαός», πρόσθεσε.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Αλβανός που συνελήφθη στη Σωκράτους είχε καταδικαστεί το 2008 σε ισόβια για ναρκωτικά αλλά αποφυλακίστηκε το 2015

«Με έβαλε να παρακολουθώ μήπως έρθει κανένας, ενώ κακοποιούσε τον αδελφό μου...»: Τι υποστήριξαν τα δύο αδέλφια που σκότωσαν τον ξάδελφό τους


Κασσελάκης: Αποσύρω το εξώδικο, ώστε να μην έχουν κανένα άλλοθι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr