Πώς το γιγάντιο ρωσικό drone «Κυνηγός» έπεσε στα χέρια των Ουκρανών – Βίντεο και φωτογραφίες

Τα μυστικά του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που καταρρίφθηκε πριν από ημέρες στην ανατολική Ουκρανία

Το μυστηριώδες ρωσικό drone που κατέσπεσε πριν από μερικές ημέρες σε ουκρανικό έδαφος έφερε στο προσκήνιο ένα από τα πιο φιλόδοξα μυστικά προγράμματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Μόσχα δοκιμάζει στο μέτωπο της Ουκρανίας τα πιο προηγμένα όπλα της ρισκάροντας το ενδεχόμενο της αποτυχίας όπως και να πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Αυτό ακριβώς συνέβη στις αρχές του Οκτωβρίου στην ανατολική Ουκρανία, γράφει το BBC, και μάλιστα καταγράφηκε σε βίντεο.






Το οπτικό υλικό που κυκλοφόρησε στο Telegram έδειχνε δύο ίσχνη ατμών στον ουρανό. Ξαφνικά το ένα χωρίστηκε και άρχισε να κινείται προς το άλλο ίχνος ώσπου φάνηκε μια λάμψη.

Ήταν περιστατικό κατάρριψης ρωσικού μαχητικού από ουκρανικά πυρά ή ρωσικού μαχητικού από φίλια πυρά; Σύντομα οι Ουκρανοί εντόπισαν τα συντρίμμια του χτυπημένου αεροσκάφους και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό.

Τα συντρίμμια ανήκαν σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος S-70, που οι Ρώσοι ονομάζουν «Οχότνικ» («Κυνηγός»). Είναι ένα stealth αεροσκάφος, δηλαδή εντοπίζεται πολύ δύσκολα, που ακολουθεί τα προηγμένα ρωσικά μαχητικά Su-57.

To «Οχότνικ» ζυγίζει πάνω από 20 τόνους και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ακτίνα δράσης 6.000 χιλιομέτρων. Μπορεί να μεταφέρει βόμβες και πυραύλους, αλλά και εξοπλισμό παρακολούθησης.



Είναι πολύ πιθανό το μαχητικό να έχασε την επαφή του με το drone οπότε ο πιλότος αποφάσισε να το καταρρίψει για να μην πέσει σε εχθρικά χέρια. Δεν είναι σαφές γιατί μπορεί να χάθηκε η σύνδεση, είναι όμως πιθανόν να οφείλεται σε παρεμβολές από την ουκρανική πλευρά, γράφει το BBC.

Το ρωσικό μη επανδρωμένο, που πέταξε για πρώτη φορά το 2019 και αναπτύσσεται εδώ και πάνω από 10 χρόνια, είναι drone τύπου «loyal wingman» («πιστός σύντροφος» σε ελεύθερη απόδοση) για το μαχητικό. Πετά κοντά του και συνεργάζονται στον εντοπισμό ή άλλων απειλών.

Πληροφορίες θέλουν τη Ρωσία να κατέχει μόλις τέσσερα S-70, σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης και αυτό που κατέπεσε να ήταν το πιο προηγμένο.



Φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία το χρησιμοποιεί στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένα «Οχότνικ» είχε εντοπιστεί στις αρχές του 2024 στο αεροδρόμιο του Αχτούμπινσκ στη νότια Ρωσία, μία από τις πολλές ρωσικές βάσεις που χρησιμοποιείται στον πόλεμο.

Ακόμη, πάντως, και τα συντρίμμια έχουν κάτι να πουν στην Ουκρανία και τους δυτικούς της συμμάχους.

Αναλυτής λέει στο BBC ότι μπορούμε να μάθουμε πώς εντοπίζει στόχους το drone είτε αυτόνομα είτε είναι προγραμματισμένο από πριν. Ακόμη οι Ουκρανοί μπορούν να μελετήσουν πώς το drone περνά σχετικά απαρατήρητο από τα ραντάρ.

Περισσότερο όμως είναι μια ένδειξη ότι η Ρωσία αναπτύσσει και εξελίσσει συστήματα που μπορεί να της δώσουν πλεονεκτήματα στη μάχη.



Ειδήσεις σήμερα:

Χιλιάδες σφαίρες, πυρομαχικά και όπλο εντοπίστηκαν σε σπίτι στο Μενίδι – Δείτε φωτογραφίες

Κέρκυρα: Μου ζήτησαν €200.000 για να μου διευθετήσουν φορολογικές εκκρεμότητες, λέει επιχειρηματίας για τη σπείρα εφοριακών

Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που οφείλουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr