Γερμανία - AFP: Υπαναχωρεί η κυβέρνηση Σολτς από τα σκληρά μέτρα για το μεταναστευτικό

Γερμανία - AFP: Υπαναχωρεί η κυβέρνηση Σολτς από τα σκληρά μέτρα για το μεταναστευτικό

Έγγραφο δείχνει ότι σε σχέση με κείμενο που είχε παρουσιαστεί τον Αύγουστο ορισμένες προβλέψεις είναι ηπιότερες – Ανεπαρκή κρίνει η αντιπολίτευση τα μέτρα που εισάγονται στη Βουλή σε λίγες ημέρες

scholz-m
Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις ότι τα τρία κόμματα της γερμανικής κυβέρνησης συμφώνησαν σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο για ζητήματα ασφάλειας και για το μεταναστευτικό, έγγραφο δείχνει ότι η κυβέρνηση εν μέρει έχει αλλάξει στάση αναφορικά με προηγούμενες διακηρύξεις.

Το έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του AFP, δείχνει ότι η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς έχει μετριάσει το σχέδιό της για την αυστηροποίηση της πολιτικής της σε ό,τι αφορά την υποδοχή των αιτούντων άσυλο.

Πρόκειται για το σχέδιο που αποφασίστηκε μετά τις δολοφονικές επιθέσεις με μαχαίρι, όπως αυτή στο Ζόλιγκεν, που συγκλόνισαν τη Γερμανία. Χθες Παρασκευή και έπειτα από εβδομάδες διαφωνιών, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν στο «πακέτο για την ασφάλεια», δηλαδή το νέο, αυστηροποιημένο πλαίσιο για την μετανάστευση και το άσυλο.

Ένα από τα βασικά σημεία του κειμένου, που παρουσιάστηκε στα τέλη Αυγούστου, προβλέπει την κατάργηση της βοήθειας για τους αιτούντες άσυλο που έχουν εισέλθει σε άλλη χώρα της ΕΕ πριν έρθουν στη Γερμανία. Αν και η διάταξη διατηρείται, τα κόμματα του συνασπισμού (οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι) έχουν προσθέσει εξαιρέσεις.

Κλείσιμο
Η πλήρης κατάργηση θα είναι δυνατή μόνο εάν η αναχώρηση των αιτούντων άσυλο στη χώρα της ΕΕ όπου έφτασαν για πρώτη φορά «είναι νομικά και πρακτικά δυνατή». Αποκλείεται επίσης η κατάργηση όταν πρόκειται για παιδιά.

Το «πακέτο ασφαλείας» της κυβέρνησης περιλαμβάνει επίσης την ευκολότερη απέλαση προσφύγων που έχουν κάνει χρήση όπλων, τον περιορισμό της μεταφοράς  μαχαιριών και αιχμηρών αντικειμένων που χρησιμοποιούνται ως όπλα και την επέκταση των εξουσιών των αρχών.

Σε μια προσπάθεια περιορισμού των κινήτρων για μετανάστευση προς την Γερμανία, δεν θα υπάρχουν πλέον κοινωνικές παροχές για πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η χώρα δέχεται να επιστρέψουν σε αυτήν.

Πάντως τα μέτρα κρίθηκαν ανεπαρκή από τη συντηρητική αντιπολίτευση. Ένας από τους βουλευτές της μάλιστα, ο Τόρστεν Φράι, επέκρινε το τροποποιημένο κείμενο δηλώνοντας στην εφημερίδα Rheinische Post ότι οι πρόσφυγες για τους οποίους η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη «θα συνεχίσουν να μπορούν να κρύβονται πίσω από τις δήθεν εξαιρέσεις».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου που συμφωνήθηκε από τις χώρες της ΕΕ, η πρώτη χώρα της Ένωσης στην οποία εισέρχεται ένας παράτυπος μετανάστης είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της αίτησης για άσυλο.

Το τροποποιημένο κείμενο αναμένεται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο μέχρι την Παρασκευή.

Το AFP υπενθυμίζει ότι το σχέδιο παρουσίασε το σχέδιό της τον Αύγουστο, στον απόηχο της σφαγής στο Ζόλινγκεν, η οποία αποδόθηκε σε Σύριο ύποπτο για διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Τον Ιούνιο είχε συμβεί άλλη μία επίθεση με μαχαίρι στο Μανχάιμ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας αστυνομικός.

Οι τραγωδίες αυτές τροφοδότησαν την άνοδο του ακροδεξιού και αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD, που κέρδισε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο εκλογές σε κρατίδιο.


Ειδήσεις σήμερα:

Οικογένεια Μπάλντοκ: Σεβαστείτε το πένθος και το δικαίωμά μας στην ιδιωτικότητα

Πώς το γιγάντιο ρωσικό drone «Κυνηγός» έπεσε στα χέρια των Ουκρανών – Βίντεο και φωτογραφίες

Απόστολος Ρουβάς - Φανή Γιαβρίδου: Παντρεύτηκαν και βάφτισαν τον γιο τους, δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης