Ισραήλ: Ο Νετανιάχου καλεί τον ΟΗΕ να απομακρύνει την ειρηνευτική του δύναμη από τον Λίβανο

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου καλεί τον ΟΗΕ να απομακρύνει την ειρηνευτική του δύναμη από τον Λίβανο

Η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο κατηγόρησε αυτήν την εβδομάδα τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ σκοπίμως στις θέσεις της

netaniaxou
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρότρυνε σήμερα τον ΟΗΕ ν’ απομακρύνει τις δυνάμεις της ειρηνευτικής δύναμης UNIFIL από τις περιοχές των μαχών εντός του Λιβάνου.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο στρατός ζήτησε επανειλημμένα από τον ΟΗΕ ν’ απομακρύνει τους κυανόκρανους, προσθέτοντας ότι η παρουσία τους στην περιοχή, τους καθιστά ομήρους της Χεζμπολάχ.

«Ανεπιθύμητος ο Γκουτέρες» λέει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραήλ Κατς επανέλαβε σήμερα ότι η χώρα του θεωρεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ανεπιθύμητο πρόσωπο (persona non grata) εξαιτίας της μη καταδίκης της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, την οποία, ο Κατς θεωρεί αντισημιτική συμπεριφορά, η οποία, στρέφεται κατά του Ισραήλ.

Ο Κατς είχε δηλώσει στις 2 Οκτωβρίου ότι απαγορεύει στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εισέλθει στη χώρα του, επειδή δεν καταδίκασε “ξεκάθαρα” την πυραυλική επίθεση.

Το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, κλιμακώνοντας την πολεμική ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Κλείσιμο
Αρκετοί από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ, ενώ μερικοί διαπέρασαν τα διάφορα επίπεδα της ισραηλινής αντιαεροπορικής ομπρέλας.

Νέες εκκενώσεις

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε σήμερα τους κατοίκους σε άλλα 21 χωριά του Λιβάνου να εγκαταλείψουν περιοχές που βρίσκονται βορείως του ποταμού Αουάλι στις νότιες περιοχές του Λιβάνου, καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις των ισραηλινών στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή.



Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο.

Στη διάρκεια της συνομιλίας που είχαν, ο Γκάλαντ υπογράμμισε ότι παρά "την επιχειρησιακή πρόκληση" που δημιουργεί η παρουσία της Χεζμπολάχ "κοντά σε θέσεις της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL, FINUL)", ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει "να λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει την πρόκληση βλάβης στους στρατιώτες της FINUL", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Ο Γκάλαντ κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι "επιχειρεί και ανοίγει πυρ" κοντά σε θέσεις της UNIFIL, "χρησιμοποιώντας τις αποστολές διατήρησης της ειρήνης ως κάλυψη για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες", τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η UNIFIL κατηγόρησε αυτήν την εβδομάδα τον ισραηλινό στρατό ότι άνοιξε πυρ "σκοπίμως" στις θέσεις της.

"Οι ενέργειες αυτές πρέπει να σταματήσουν αμέσως και να αποτελέσουν αντικείμενο αρμόζουσας έρευνας", δήλωναν χθες, Σάββατο, σε κοινή ανακοίνωσή τους 40 χώρες που συνεισφέρουν στη δύναμη αυτή, η οποία έχει περίπου 9.500 στρατιώτες, και βρίσκεται ανεπτυγμένη στον νότιο Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ειδήσεις σήμερα:

Ήταν μία δύσκολη χρονιά γεμάτη αβεβαιότητα και πόνο, δήλωσε η Τατιάνα Μπλάτνικ


Επιμένει ο Γκλέτσος στην «εισαγωγή ιερόδουλων» για τους μετανάστες: Τι πιο αριστερό και ανθρώπινο;


Νάνα Μούσχουρη μετά τη δήλωση ότι αποσύρεται από τη μουσική: «Δεν είμαι άρρωστη, έχω ακόμη όνειρα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης