Χριστόφορος Κολόμβος: Φως στην καταγωγή του από Ισπανούς ερευνητές - Ήταν Ισπανός και Εβραίος

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε έρευνες που κράτησαν πάνω από 20 χρόνια

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν πιθανότατα Ισπανός και Σεφαραδίτης Εβραίος, έδειξε μια νέα γενετική μελέτη που διεξήχθη από Ισπανούς επιστήμονες με στόχο να λυθεί ένα μυστήριο πέντε αιώνων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εξερευνητής που άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία με την ανακάλυψη της Αμερικής γεννήθηκε πιθανότατα στη Βαλένθια της Ισπανίας. Πιστεύουν δε ότι απέκρυψε την εβραϊκή του ταυτότητα ή ότι προσηλυτίστηκε στον καθολικισμό για να αποφύγει τις θρησκευτικές διώξεις.

Στην Ισπανία ζούσαν περίπου 300.000 Εβραίοι προτού διαταχθούν μαζί με τους μουσουλμάνους να ασπαστούν τον καθολικισμό ή να εγκαταλείψουν τη χώρα το 1492, τη χρονιά που ο Κολόμβος αποβιβάστηκε στην αμερικανική ήπειρο. Κάποιοι εγκαταστάθηκαν τότε στη Θεσσαλονίκη, που ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ως σήμερα η παραδοσιακή θεωρία -που πάντως πολλοί ιστορικοί αμφισβητούσαν- ήθελε τον Κολόμβο να είναι Ιταλός με καταγωγή από τη Γένοβα.

Αλλά, όπως σημειώνει το BBC, υπήρχαν και πολλές αντιφατικές «θεωρίες» για την καταγωγή του εξερευνητή: έριζαν από την Πολωνία ως τη Μεγάλη Βρετανία και από τη Πορτογαλία και την Ουγγαρία μέχρι και την… Ελλάδα.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε έρευνες που κράτησαν πάνω από 20 χρόνια.

Η μελέτη ξεκίνησε το 2003, όταν ο Χοσέ Αντόνιο Λορέντε, καθηγητής ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, και ο ιστορικός Μαρσιάλ Κάστρο, ερεύνησαν λείψανα του Κολόμβου στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης.

Ο Κολόμβος πέθανε Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506, αλλά επιθυμούσε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα της Καραϊβικής. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, αλλά αιώνες αργότερα μεταφέρθηκαν στην Κούβα πριν αναπαυθούν τελικά στη Σεβίλλη.

Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα DNA από τον τάφο, καθώς και από τα οστά του γιου του Κολόμβου, Ερνάντο, και του αδελφού του, Ντιέγκο. Στη συνέχεια συνέκριναν τις γενετικές πληροφορίες με εκείνες των ιστορικών προσώπων και των συγγενών του εξερευνητή.

«Έχουμε ένα πολύ μερικό, αλλά επαρκές, δείγμα DNA από τον Χριστόφορο Κολόμβο», εξήγησε ο Λορέντε σε τηλεοπτική εκπομπή κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα ευρήματα.

Όπως πρόσθεσε, δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς γεννήθηκε, μάλλον όμως ήταν στη δυτική Μεσόγειο, δηλαδή την περιοχή της Ισπανίας. Την ίδια περίοδο η παρουσία Εβραίων στην ιταλική χερσόνησο ήταν μάλλον περιορισμένη, άρα η ιταλική καταγωγή φαίνεται λιγότερο πιθανή.

Πάντως, ακόμη και αυτή η έρευνα δεν γίνεται άμεσα δεκτή, όπως σημειώνει ο Guardian. Αυτό που ζητούν άλλοι επιστήμονες είναι να δημοσιεύσουν οι Ισπανοί τα πορίσματά τους σε επιστημονικό περιοδικό για να τα κρίνει η κοινότητα των επιστημόνων.




Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός - Κολυδάς: Πτώση της θερμοκρασίας μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα - Έρχονται βροχές από τα δυτικά

Απόστολος Λύτρας: Πέθανε ο πατέρας του δικηγόρου - «Θα είσαι πάντα δίπλα μας»

Ζερεμί Γκοϊέ: Το θαύμα της φύσης από τον Καναδά είναι 13 ετών, έχει ύψος 2.21μ. και ετοιμάζεται για το NBA - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr