Σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Τέσσερις νεκροί από επίθεση drone της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή στρατιωτική βάση

Σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Τέσσερις νεκροί από επίθεση drone της Χεζμπολάχ σε ισραηλινή στρατιωτική βάση

Χτυπήσαμε κέντρο διοίκησης της Χαμάς, λέει ο IDF - Πλήγμα και σε σχολείο με εκτοπισμένους Παλαιστίνιους - Νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ-Ισραήλ

gaza_fire
Τέσσερις Iσραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων επτά σοβαρά, κατά την επίθεση με drones που εξαπέλυσε το βράδυ της Κυριακής η Χεζμπολάχ εναντίον στρατιωτικής βάσης στη Μπινγιαμίνα του βόρειου Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα στην στρατιωτική βάση, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του πρώην ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με τον IDF οι νεκροί είναι στρατιώτες του Ισραήλ. Οι οικογένειές τους έχουν ειδοποιηθεί και τα ονόματά τους θα δημοσιευθούν αργότερα. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ζητάει να μην διαδίδονται φήμες και ονόματα τραυματιών και να σέβονται τις οικογένειες.

Κλείσιμο




Φωτογραφίες δείχνουν ότι χτυπήθηκε αίθουσα όπου ήταν συγκεντρωμένο πλήθος ανθρώπων.

Το ισραηλινό Κανάλι 12 ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε τρία drone κατά του Ισραήλ. Δύο καταρρίφθηκαν ανοιχτά της Χάιφα, αλλά το τρίτο χτύπησε στην Μπινγιαμίνα.










Η Χεζμπολάχ απειλεί το Ισραήλ με περισσότερα πλήγματα εάν συνεχίσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο

Η Χεζμπολάχ απείλησε το Ισραήλ με περισσότερα πλήγματα εάν συνεχίσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ διαμηνύει ότι «η αντίσταση υπόσχεται στον εχθρό» ότι η επίθεση «νότια της Χάιφας ήταν μόνο μια πρόγευση του τι τον περιμένει εάν αποφασίσει να συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του λαού μας».

Το πλήγμα στη στρατιωτική βάση της Μπινγιαμίνα ήταν το φονικότερο στο Ισραήλ από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο στις 23 Σεπτεμβρίου.

«Κενό» στην αεράμυνα

Η Haaretz αναφέρει ότι το drone εξαπολύθηκε από τον Λίβανο. Δεν είναι σαφές ποια διαδρομή ακολούθησε φαίνεται όμως ότι δεν ενεργοποιήθηκαν οι σειρήνες συναγερμού.

Πηγές αναφέρουν ότι το σύστημα αεράμυνας εντόπισε και αναχαίτισε το ένα αλλά το άλλο χάθηκε από τα ραντάρ. Τα συστήματα δεν έδειξαν το παραμικρό και υπήρξε η βεβαιότητα πως και τα δύο UAV είχαν καταστραφεί από τους πυραύλους αναχαίτισης. Το δεύτερο drone όμως χτύπησε τελικώς τον στόχο που ήταν η στρατιωτική βάση στην περιοχή.

Το drone σύμφωνα με τις διαρροές του IDF είναι ένα «Mirsad 1», ιρανικής κατασκευής. Τέτοια drones έχει στο οπλοστάσιό της εκατοντάδες η Χεζμπολάχ και έχει αναχαιτίσει ήδη δεκάδες τις τελευταίες 15ημέρες το Ισραήλ.

Τα Mirsad 1 αναπτύσσουν ταχύτητα κοντά στα 200 χιλιόμετρα λίγο πριν την πρόσκρουση και φέρουν κεφαλές με 20 κιλά εκρηκτική ύλη.

627965


Οι έρευνες ειδικών κλιμακίων του Ισραηλινού στρατού για το συνέβη συνεχίζονται ενώ από την βάση έχουν εκκενωθεί πέρα από τους τραυματίες και το πολιτικό προσωπικό.

Την Κυριακή οι ισραηλινές Αρχές είχαν χαλαρώσει τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού για περιοχές της χώρας στα βόρεια και τα κεντρικά. Για την ώρα δεν είναι σαφές πώς η επίθεση στην Μπινγιαμίνα θα επηρεάσει τα μέτρα.

Σήμερα, όλη την ημέρα εντοπίστηκαν περίπου 150 εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, με τους IDF να υποστηρίζουν ότι έχει μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ είπαν στο Reuters την Παρασκευή ότι η οργάνωση προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο φθοράς.

51 νεκροί και 174 τραυματίες το Σάββατο από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες ότι 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο και 174 τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη χώρα.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από τότε που Χεζμπολάχ και Ισραήλ μπήκαν σε ανοιχτό μεταξύ τους πόλεμο στις 23 Σεπτεμβρίου.

Σφυροκόπημα στη Γάζα - Χτυπήσαμε κέντρο διοίκησης της Χαμάς, λέει ο IDF

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα.

«Το σχολείο επλήγη από οβίδες του ισραηλινού πυροβολικού, με απολογισμό 15 νεκρούς και 50 τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μαχμούντ Μπασάλ, συμπληρώνοντας ότι ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν.

Στο νοσοκομείο της Αλ Άκσα αρκετές σκηνές τυλίχθηκαν στις φλόγες. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν κατά την συγκεκριμένη επίθεση στο νοσοκομειακό συγκρότημα, όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι.









Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε κέντρο διοίκησης της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάνεις (IDF). Ειδικότερα, ανέφεραν ότι έπληξαν κτίριο στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα (στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα) το οποίο λειτουργούσε στο παρελθόν ως νοσοκομείο. Το κέντρο «χρησιμοποιήθηκε από τρομοκράτες της Χαμάς για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων» εναντίον του Ισραήλ, υπογραμμίζεται στην ενημέρωση που κοινοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram.

«Πρόκειται για ακόμη ένα παράδειγμα της συστηματικής κατάχρησης μη στρατιωτικών υποδομών από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», συμπληρώνουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κάνοντας λόγο για «πλήγμα ακριβείας» και διαβεβαιώνοντας ότι είχαν λάβει μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για τους αμάχους.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ-Ισραήλ

Ο Άμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, υπογράμμισε την ανάγκη να λάβει το Ισραήλ όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και του λιβανέζικου στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε επίσης πως είναι αναγκαία μια άμεση μεταστροφή στη στρατηγική του Ισραήλ, από τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο προς την αναζήτηση διπλωματικής επίλυσης της κρίσης, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τους πολίτες και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Ο Λόιντ Όστιν είπε επίσης στον Γιοάβ Γκάλαντ ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δεν παρέλειψε να εκφράσει στον Γκάλαντ τα συλλυπητήριά του για τους Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση με drone που εξαπέλυσε χθες η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα.





Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη ένοπλος κοντά σε ομιλία του Τραμπ στην Καλιφόρνια

Φιλοδώρημα: Αφορολόγητο και χωρίς κρατήσεις μέχρι τα 3.600 ευρώ - Έρχεται τροπολογία

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Επεισόδιο έξω από τα γραφεία του κόμματος με την Ελένη Λουκά - Φώναζε και την απομάκρυναν, δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης