ΗΠΑ: Οι 17 ημέρες μυστηρίου στη Βιρτζίνια - Ο άγνωστος στόλος drone που παραβίασε εναέριο χώρο στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Οι 17 ημέρες μυστηρίου στη Βιρτζίνια - Ο άγνωστος στόλος drone που παραβίασε εναέριο χώρο στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ

Ένα άλυτο μυστήριο που ταλαιπωρεί το Πεντάγωνο - Ποιοι πετούσαν τα drones και γιατί ο αμερικανικός στρατός έβρισκε περισσότερα κωλύματα παρά λύσεις - Τι αποκαλύπτει η Wall Street Journal

drones23
Για 17 ημέρες, μυστηριώδη drones πετούσαν ανενόχλητα πάνω από αμερικανική στρατιωτική βάση, αφήνοντας το Πεντάγωνο σε αδιέξοδο. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ παραμένουν αβέβαιοι για την ταυτότητα των υπευθύνων, ενώ δεν έχουν βρει τρόπο να εμποδίσουν τις πτήσεις πάνω από ευαίσθητες ζώνες εθνικής ασφάλειας. Την αποκάλυψη της υπόθεσης, που το Πεντάγωνο προσπαθεί να λύσει, φέρνει στο φως η Wall Street Journal, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Ο στόλος των drones εμφανίστηκε στο Langley για περισσότερες από 17 ημέρες, τον Δεκέμβριο του 2023. Σε μερικά έλαμπαν μικρά φώτα, κάνοντάς τα να μοιάζουν με έναν αστερισμό που κινείται στον νυχτερινό ουρανό.

wsj-drone-1

Ο πτέραρχος  της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Μαρκ Κέλι, μαζί με άλλους αξιωματικούς -υπεύθυνους για μια σειρά από τα πιο προηγμένα μαχητικά τζετ της χώρας, όπως τα F-22 Raptors, που σταθμεύουν στη συγκεκριμένη βάση - ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου για να παρατηρήσουν οι ίδιοι τι συνέβαινε.

Για αρκετές νύχτες, το στρατιωτικό προσωπικό είχε αναφέρει μια μυστηριώδη παραβίαση του περιορισμένου εναέριου χώρου σε μια έκταση γης που έχει μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις εγκαταστάσεων εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ. Τα drones εμφανίζονταν 45 λεπτά έως μία ώρα μετά τη δύση του ηλίου, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της βάσης.

Ο Κέλι υπολόγισε ότι τα drones είχαν μήκος περίπου 6 μέτρα και πετούσαν με περισσότερα από 100 μίλια την ώρα, σε ύψος περίπου 900 έως 1200 μέτρα περίπου. Ακολούθησαν και άλλα drones, ένα προς ένα, που ηχούσαν στο βάθος σαν παρέλαση χλοοκοπτικών, όπως αναφέρεται.

Τα drones κατευθύνθηκαν νότια, πέρα ​​από τον κόλπο Chesapeake, προς το Norfolk, Va., και πάνω από μια περιοχή που περιλαμβάνει τη βάση για την ομάδα SEAL του Ναυτικού Six και το Naval Station Norfolk, το μεγαλύτερο ναυτικό λιμάνι στον κόσμο.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, οι αξιωματούχοι δεν γνώριζαν εάν ο στόλος των drone ανήκε σε έξυπνους χομπίστες ή εχθρικές δυνάμεις. Κάποιοι υποψιάστηκαν ότι η Ρωσία ή η Κίνα τα ανέπτυξαν για να τεστάρουν την απάντηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο στρατηγός Γκλεν Ντέιβιντ Βάνχερκ, που τότε ήταν διοικητής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ και της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, είπε ότι τα drones είχαν εντοπιστεί για χρόνια να πετούν γύρω από αμυντικές εγκαταστάσεις. Αλλά σμήνος drone που πετούσε τις νύχτες πάνω από το Langley, είπε, δεν έμοιαζε με καμία προηγούμενη «εισβολή».

Τότε ο Βάνχερκ διέταξε μαχητικά τζετ και άλλα αεροσκάφη να πετάξουν αρκετά κοντά για να συλλέξουν στοιχεία από τα drones. Συνέστησε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Ώστιν, να εξουσιοδοτήσει ένα πλήρες “μενού” ηλεκτρονικών υποκλοπών και κατασκοπείας για να μάθει περισσότερα, αν και το Πεντάγωνο είναι περιορισμένο σε ό,τι μπορεί να κάνει στο έδαφος των ΗΠΑ.

«Εάν υπάρχουν άγνωστα αντικείμενα στη Βόρεια Αμερική», είπε ο Βανχέρκ, η δουλειά μας είναι «να βγούμε έξω και να τα αναγνωρίσουμε».

Ωστόσο, όπως αναφέρει η The Wall Street, ακόμα και για την υπερδύναμη, η λύση του μυστηρίου ήταν δύσκολη  στη πράξη.

Η κατάρριψη ύποπτων αεροσκαφών πάνω από τις ΗΠΑ κινδυνεύει να διαταράξει ή να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών που ο στρατός έχει ορκιστεί ότι θα προστατεύσει. Ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει στον στρατό να καταρρίπτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά σε στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ, εκτός εάν αποτελούν επικείμενη απειλή. Επιπλέον, η εναέρια κατασκοπεία δεν πληροί τις προϋποθέσεις, αν και ορισμένοι νομοθέτες ελπίζουν να δώσουν στον στρατό μεγαλύτερο περιθώριο.

Ο στρατηγός Κέλι είπε ότι το Πεντάγωνο ήταν μπερδεμένο. Τι θα έκαναν οι ΗΠΑ, ρώτησε, «αν αυτό συμβεί πάνω από το National Mall;». 

Η Σύμβουλος Εσωτερικής Ασφάλειας, Ελίζαμπεθ Σέργουντ-Ράνταλ, παρείχε συμβουλές στον Λευκό Οίκο, ενώ ένας αξιωματούχος πρότεινε τη χρήση ηλεκτρονικών σημάτων για να μπλοκάρουν τα συστήματα πλοήγησης των drones. Ωστόσο, άλλοι προειδοποίησαν ότι αυτό θα μπορούσε να διαταράξει τα τοπικά συστήματα έκτακτης ανάγκης της αστυνομίας και τα δίκτυα Wi-Fi.

Μια πρόταση ήταν η χρήση κατευθυνόμενης ενέργειας, μιας αναδυόμενης τεχνολογίας, για την απενεργοποίηση ή καταστροφή των drones. Ένας αξιωματούχος της FAA τόνισε ότι ένα τέτοιο όπλο ενέχει πολύ υψηλό κίνδυνο για τα εμπορικά αεροσκάφη, ειδικά κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου.

Άλλοι πρότειναν στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει δίχτυα για να παγιδεύσει τα drones στον αέρα, αλλά ένας αξιωματούχος σημείωσε ότι το Λιμενικό Σώμα ενδέχεται να μην έχει την εξουσία να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο μέσο σε αυτή την περίπτωση. Επιπλέον, τα drones ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν από κοντά.

Οι αξιωματούχοι στο Λάνγκλεϊ ζήτησαν από τα πλοία του Ναυτικού και της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ να προσέχουν τα drones, όμως αυτά ήταν μικρότερα από τα στρατιωτικά αεροσκάφη και δεν εμφανίζονταν πάντα στα ραντάρ. Το στρατιωτικό προσωπικό έπρεπε να ρυθμίσει ξανά τα συστήματα ραντάρ του, τα οποία ήταν προγραμματισμένα να αγνοούν αντικείμενα που έμοιαζαν με πουλιά.

Οι αναλυτές ανακάλυψαν ότι τα μικρότερα drones δεν χρησιμοποιούσαν τη συνήθη ζώνη συχνοτήτων που είναι διαθέσιμη για εμπορικά drones, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι χειριστές δεν ήταν απλοί χομπίστες.

Οι αξιωματούχοι στο Λάνγκλεϊ ακύρωσαν τις νυχτερινές εκπαιδευτικές αποστολές, καθώς ανησύχησαν για πιθανές συγκρούσεις με τα σμήνη των drones και μετέφεραν τα μαχητικά F-22 σε άλλη βάση.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών εντόπισαν ένα σκάφος να πλέει στα διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Βιρτζίνια και υποψιάστηκαν μια σύνδεση. Τα πληρώματα της Ακτοφυλακής επιβιβάστηκαν στο σκάφος, αλλά δεν βρήκαν υπολογιστές ή άλλο εξοπλισμό.


Ειδήσεις σήμερα:

Σκάκι για την επόμενη μέρα: Εκκλησιαστικό Game of thrones σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Τίρανα

Πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ καταγγέλλει «ομηρία» της αποστολής της Νιγηρίας σε εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της Λιβύης

Κωνσταντίνα Σωτηρίου στο protothema.gr: Η 25χρονη δασκάλα που διακρίθηκε ανάμεσα στις 20 ομορφότερες γυναίκες του Κόσμου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης