Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ κάνουν αδιαπέραστη την αεράμυνα του Ισραήλ με τα συστήματα THAAD

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ κάνουν αδιαπέραστη την αεράμυνα του Ισραήλ με τα συστήματα THAAD

100 Αμερικανοί θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο του συστήματος το οποίο οι ΗΠΑ δεν έχουν διάθεση να μοιραστούν ούτε με τους συμμάχους τους

thaad_arxeio_n
Η είδηση πως οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ συστήματα αναχαίτισης τύπου THAAD δεν πρέπει από μόνη της να εκπλήσσει καθώς παρά τις διαφωνίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση Μπάϊντεν υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία πως η χώρα δεν θα μείνει ποτέ μόνη απέναντι στις απειλές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα 6 τέτοιες συστοιχίες και μία από αυτές θα μεταφερθεί – αν δεν έχει ήδη φτάσει – στα ισραηλινά εδάφη. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και με τις κινήσεις του Ισραήλ αναφορικά με την απάντηση προς το Ιράν έχει έρθει η στιγμή το Τελ Αβίβ να αποκτήσει και ένα τέταρτο «στρώμα» αεράμυνας.





Τι πραγματικά προσφέρουν όμως τα συστήματα THAAD;

Κλείσιμο
Το Ισραήλ σήμερα διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία συστημάτων τα οποία εγγυώνται κάλυψη από αέρος. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως το Τελ Αβίβ διαθέτει περισσότερα και το σημαντικότερο δοκιμασμένα σε πραγματικές συνθήκες μάχης αντιαεροπορικά όπλα από τις ίδιες τις ΗΠΑ. Πέρα από το Iron Dome και τα συστήματα Arrow 1 και Arrow 2 το Ισραήλ φαίνεται πως έχει ανάγκη από ένα σύστημα που θα έρχεται να «γεφυρώσει» τα συστήματα αναχαίτισης μεγάλου και μικρού βεληνεκούς. Τέτοιο ακριβώς είναι το σύστημα των THAAD το οποίο θεωρείται και διαθέτει προδιαγραφές αναχαίτισης μεσαίου βεληνεκούς. Η σημαντική καινοτομία των συγκεκριμένων συστημάτων είναι πως για να αναχαιτίσουν έναν στόχο χρησιμοποιούν «κινητική» τεχνολογία και όχι κάποια κεφαλή. Επί της ουσίας ένας πύραυλος από το συγκεκριμένο σύστημα καταρρίπτει έναν βαλλιστικό κατά την είσοδο του και την κάθοδο προς τον στόχο χωρίς ο ίδιος να εκραγεί κοντά στην κεφαλή του βαλλιστικού αλλά τον πλήττει ευθέως. Τα συστήματα THAAD μετατρέπουν τις κεφαλές των εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων από μειονέκτημα σε αμυντικό πλεονέκτημα…



Το βεληνεκές τους ποικίλει από τα 150 μέχρι και τα 200 χιλιόμετρα και η συστοιχία πλην των εκτοξευτήρων διαθέτει και ένα άκρως εξελιγμένο ραντάρ. Τα συστήματα THAAD έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται και με απομακρυσμένες πηγές ανίχνευσης για μεγαλύτερη εμβέλεια ελέγχου. Το ραντάρ του συγκεκριμένου συστήματος έχουν δυνατότητα εντοπισμού στόχου στα 3.000 χιλιόμετρα και ενεργοποιούνται όταν ο εχθρικός βαλλιστικός πύραυλος βρεθεί στα 1.700 χιλιόμετρα από τον στόχο του αναχαιτίζοντάς τον πολύ μακριά από το σημείο στόχευσης.



Η συστοιχία περιλαμβάνει επίσης και κέντρο ελέγχου εκτόξευσης με τα τρία τμήματα του οπλικού συστήματος να είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο δίνοντας πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης στο πεδίο.

Οι ΗΠΑ θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο των THAAD

Η συστοιχία των αμερικανικών THAAD όταν ενεργοποιηθεί στα εδάφη του Ισραήλ δεν θα λειτουργήσει υπό ισραηλινή διοίκηση. Οι ΗΠΑ στέλνουν 100 άτομα προκειμένου να διασφαλίσουν από τη μία πως το σύστημα θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε περίπτωση που υπάρξει νέα επίθεση από το Ιράν και σε δεύτερο χρόνο φαίνεται πως δεν επιθυμούν να «μοιραστούν» ή να πουλήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία σήμερα ούτε με τον στενότερο σύμμαχό τους. Παραμένει επίσης άγνωστο εάν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν και σε αποστολή δεύτερης συστοιχίας με πηγές από τις ΗΠΑ να μην αποκλείουν σήμερα κανένα σενάριο.

Η κίνηση ενίσχυσης της ισραηλινής αεράμυνας πάντως δεν θα μπορούσε να μην έχει και πολιτική «νότα» καθώς ο Τζο Μπάιντεν δείχνει λίγο πριν τις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου πως η Ουάσιγκτον είναι δεδομένα και έμπρακτα στο πλευρό του Ισραήλ.

Ειδήσεις σήμερα:

H ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τον Ισμαήλ Καανί που ανακρίθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ - Δείτε βίντεο

Τι σημαίνει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος - Παρεμβάσεις σε φορολογία ακινήτων, εισοδημάτων, παροχών και ασφαλίστρων ανακοινώνει ο Χατζηδάκης

Η ΝΔ τραβάει γραμμή με τη Λατινοπούλου χωρίς να την καθιστά συνομιλήτρια - Η επανεμφάνιση των «πρώην»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης