Ιορδανία: Ανακάλυψαν τάφο στην Πέτρα με 12 ανθρώπινους σκελετούς και αντικείμενα 2.000 ετών

Ιορδανία: Ανακάλυψαν τάφο στην Πέτρα με 12 ανθρώπινους σκελετούς και αντικείμενα 2.000 ετών

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη» τόνισε αρχαιολόγος

petra-iordania
Έναν τάφο με 12 ανθρώπινους σκελετούς και αντικείμενα που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας τουλάχιστον 2.000 ετών, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην καρδιά της αρχαίας πόλης της Πέτρας, στην Ιορδανία.

Αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον δρα Πιρς Πολ Κρίσμαν, εκτελεστικό διευθυντή του Αμερικανικού Κέντρου Έρευνας, ανακάλυψαν τον αρχαίο τάφο στο διάσημο τοπόσημο της Ιορδανίας Khaznah (Θησαυροφυλάκιο). Η αποστολή μελετούσε το θησαυροφυλάκιο μετά από χρόνια εικασιών ότι δύο τάφοι που είχαν εντοπιστεί κάτω από την αριστερή πλευρά του μνημείου το 2003 δεν ήταν οι μόνοι μυστικοί υπόγειοι νεκρικοί θάλαμοι. Η θεωρία αυτή παρέμενε -μέχρι σήμερα- ανεπιβεβαίωτη.

Νωρίτερα φέτος, ο Κρίσμαν και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR) ή γεωραντάρ -μια τεχνική τηλεπισκόπησης με τη χρήση παλμών ραντάρ για την ανίχνευση υπόγειων αντικειμένων- προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα εδαφικά χαρακτηριστικά στα αριστερά, όπου βρέθηκαν οι αρχικοί τάφοι, ταιριάζουν με εκείνα στα δεξιά. Οι έρευνες αποκάλυψαν ισχυρές ομοιότητες μεταξύ των δύο πλευρών και ήταν η απόδειξη που χρειάζονταν για να εξασφαλίσουν άδεια από την κυβέρνηση της Ιορδανίας για ανασκαφές κάτω από το θησαυροφυλάκιο.

Ο Κρίσμαν επικοινώνησε με τον Τζος Γκέιτς, παρουσιαστή της εκπομπής «Expedition Unknown» του Discovery Channel. «Νομίζω ότι βρήκαμε κάτι», τον ενημέρωσε ο αρχαιολόγος.

Κλείσιμο

Josh Gates digs beneath the Treasury building in Petra, Jordan and discovers something incredible... The season premiere of #ExpeditionUnknown is streaming now on discovery+!

Posted by Expedition Unknown on Thursday, October 10, 2024


Σύμφωνα με το CNN, παρουσία κινηματογραφικού συνεργείου, η ομάδα ανέσκαψε τον τάφο τον Αύγουστο. Αλλά η πραγματική έκπληξη ήταν αυτό που βρισκόταν μέσα στον τάφο. Ενώ πολλοί τάφοι που ανακαλύπτονται στην Πέτρα, αποδεικνύονται άδειοι ή συλημένοι, ο συγκεκριμένος ταφικός θάλαμος ήταν γεμάτος με άθικτους σκελετούς και εξαιρετικά διατηρημένα κτερίσματα από χαλκό, σίδηρο και κεραμικά.

Σύμφωνα με τον Κρίσμαν, ο άθικτος τάφος και τα ευρήματά του παράσχουν μια σπάνια εικόνα της ζωής των Ναβαταίων, αρχαίων Αράβων νομάδων που έζησαν στην έρημο κατά τη διάρκεια του τέταρτου αιώνα π.Χ. έως το 106 μ.Χ.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ανακάλυψη. Στους δύο αιώνες που η Πέτρα ερευνάται από τους αρχαιολόγους, δεν έχει βρεθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Γκέιτς. «Ακόμη και μπροστά σε ένα από τα πιο διάσημα τοπόσημα στον κόσμο, γίνονται ακόμη τεράστιες ανακαλύψεις».

Το Θησαυροφυλάκιο δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ετησίως, ενώ έχει επίσης αξιοποιηθεί ως κινηματογραφικό σκηνικό, με πιο χαρακτηριστική την τοποθεσία του Αγίου Δισκοπότηρου στην ταινία του 1989 «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία».

Ειδήσεις σήμερα:

Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε ανελέητα και στη Βηρυτό» - Πυραυλικά χτυπήματα από τη Χεζμπολάχ σε πολλές περιοχές του Ισραήλ

Ο Λιάνης, ο Τσίπρας, ο Βενιζέλος και το ραντεβού συγγνώμης (που δεν έγινε) για το σκάνδαλο Novartis

Ζοσέ Μουρίνιο: Πάντρεψε την κόρη του Ματίλντα - Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης