Πώς ο Όρμπαν θα βοηθήσει τον Τραμπ μπλοκάροντας δάνειο για την Ουκρανία

Πώς το «δώρο» του Ούγγρου πρωθυπουργού θα επέτρεπε στον Τραμπ να δεσμευτεί απέναντι στους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι, εάν εκλεγεί, δεν θα δώσει στην Ουκρανία ούτε ένα σεντ

Η τελευταία προσπάθεια της Ουγγαρίας να φρενάρει την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία δεν έχει να κάνει με χρήματα, γράφει σε άρθρο του το Politico.

Πρόκειται για τους δεσμούς φιλίας που διατηρεί με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ετοιμάζεται να προσφέρει ένα σημαντικό πολιτικό δώρο στον καλύτερο του φίλο του που βρίσκεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, επισημαίνει το Politico.

Επινόησε έναν τρόπο για να εξασφαλίσει στον Τραμπ, εάν τελικά διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου για δεύτερη θητεία τον Νοέμβριο, να αποφύγει ένα δάνειο, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα πρόσφεραν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγέτες της G7 στην Ουκρανία για να στηρίξουν τον αγώνα της εμπόλεμης χώρας προκειμένου να επιβιώσει από τα ρωσικά πυρά.

Το γεγονός αυτό θα επέτρεπε στον Τραμπ να δεσμευτεί απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους όπως επίσης και τους αναποφάσιστους Αμερικανούς, ότι, εάν εκλεγεί, δεν θα δώσει στην Ουκρανία ούτε ένα σεντ.

Ειδικότερα, η Ουγγαρία λέει ότι δεν θα συναινέσει σε μια αλλαγή των κανόνων που θα επέτρεπε στην Ουάσινγκτον να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο δάνειο μέχρι τις αμερικανικές εκλογές.

Η Ευρώπη έχει στηρίξει οικονομικά όπως επίσης και στρατιωτικά την εμπόλεμη χώρα από την έναρξη του πολέμου.

Και ο συγχρονισμός είναι το παν.

Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι η ΕΕ πρέπει να παρατείνει το χρονοδιάγραμμα ανανέωσης των κυρώσεων σε τουλάχιστον 36 μήνες.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι κυρώσεις της ΕΕ ανανεώνονται κάθε έξι μήνες, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μιας και μόνο χώρας να αποδεσμεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία - κάτι που θα ανάγκαζε τις εθνικές κυβερνήσεις να αξιοποιήσουν τα χρήματα των φορολογουμένων για να αποπληρώσουν το δάνειο.

Ενώ όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται υπέρ της παράτασης της περιόδου μετατροπής των κυρώσεων σε 36 μήνες, όπως ζητήθηκε από τις ΗΠΑ, ο Όρμπαν αρνείται.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, και τα 27 κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν τυχόν αλλαγές στους κανόνες κυρώσεων.

Όπως αναφέρει το Politico, η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως νέα χρηματοδότηση από τους δυτικούς συμμάχους της για να διατηρήσει το κράτος της σε λειτουργία όπως επίσης και να προετοιμαστεί για έναν σκληρό χειμώνα.

Από την πλευρά της, η Ρωσία στοχεύει τις ενεργειακές υποδομές της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

Και τώρα, χάρη στον Όρμπαν, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να συμμετάσχουν ουσιαστικά από οικονομικής πλευράς. Ωστόσο, η Ευρώπη είναι πιθανό να προχωρήσει ούτως ή άλλως.

«Αν δεν καταφέρουμε με την παράταση της διάρκειας των κυρώσεων, αυτό θα κοστίσει στην ΕΕ - συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας - περισσότερα χρήματα», υποστήριξε ένας διπλωμάτης της ΕΕ υπό καθεστώς ανωνυμίας μιλώντας ανοιχτά για το θέμα, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το κόστος για τις ευρωπαϊκές χώρες - συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας - θα ήταν υψηλότερο από ότι εάν οι ΗΠΑ είχαν αναλάβει ηγετικό ρόλο.

Ωστόσο, για τον Όρμπαν αυτό είναι ένα μικρό τίμημα.

Το θετικό γι' αυτόν είναι ότι θα αποκτούσε την πολυπόθητη καλή θέληση του Ρεπουμπλικανού φίλο του.

«Δεν νοιάζεται η Ουγγαρία αν η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει περισσότερα. Ο Όρμπαν θέλει απλά να βοηθήσουμε τον Τραμπ», τόνισε ένας δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Εάν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον αναλάβουν από κοινού το δάνειο των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο για δεύτερη φορά θα δεσμευόταν να το αποπληρώσει για χρόνια. Αλλά, εάν το δάνειο εγκριθεί χωρίς την υπογραφή της Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος δεν θα είχε αυτή την υποχρέωση.

Το μπλοκάρισμα του δανείου από τον Όρμπαν είναι το τελευταίο παράδειγμα ευθυγράμμισης μεταξύ του Τραμπ και του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι, οι δύο πολιτικοί άνδρες συναντήθηκαν τον Ιούλιο στην έπαυλη του Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Όρμπαν έχει δηλώσει ότι θα ανοίξει «αρκετά μπουκάλια σαμπάνιας» εάν ο Τραμπ νικήσει της υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα με τους Δημοκρατικούς, Κάμαλα Χάρις, στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

H ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με τον Ισμαήλ Καανί που ανακρίθηκε ως πράκτορας της Μοσάντ - Δείτε βίντεο

Νέο περιστατικό στο αεροδρόμιο για την Ιωάννα Τούνη - Επιβάτης ζήτησε να σταματήσει να ενοχλεί ο γιος της

Μαρία Ιωαννίδου: Είχα σχέση με τον Γιώργο Νταλάρα, δεν θέλαμε να γίνει γνωστό γιατί τότε ήταν με τη Βέρα Κρούσκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr