Black Lives Matter: Δικάζεται για τρίτη φορά αστυνομικός για το θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ στο Κεντάκι

Black Lives Matter: Δικάζεται για τρίτη φορά αστυνομικός για το θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ στο Κεντάκι

Ο θάνατος της Τέιλορ προκάλεσε συγκεντρώσεις για το φυλετικό ρατσισμό σε όλες τις ΗΠΑ και η περίπτωσή της καθόρισε σε μεγάλο βαθμό το κίνημα Black Lives Matter

breonna-taylor
Ξανά στο προσκήνιο έρχεται η πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας της Μπριόνα Τέιλορ, καθώς ο τέως αστυνομικός του Κεντάκι που μαζί με μια συναδέφλους του πυροβόλησαν θανάσιμα την 26χρονη μαύρη γυναίκα στο ίδιο της το σπίτι το 2020, κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης επιδρομής, πρόκειται να δικαστεί για τρίτη φορά.

Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειτι για τον 47χρονο Μπρετ Χάντισον, ο οποίος μαζί με άλλους αστυνομικούς στην πόλη Λούισβιλ, εισέβαλε στο διαμέρισμα της Τέιλορ στις 13 Μαρτίου του 2020. Περίπου 32 πυροβολισμοί έπεσαν εναντίον της Τέιλορ και του φίλου της, ο οποίος επέζησε από τη συμπλοκή.

Ο θάνατος της Τέιλορ προκάλεσε συγκεντρώσεις για το φυλετικό ρατσισμό σε όλες τις ΗΠΑ και η περίπτωσή της καθόρισε σε μεγάλο βαθμό το κίνημα Black Lives Matter. 

Σημειώνεται ότι ο Χάνισον έχει αποφύγει δύο φορές στο παρελθόν την καταδίκη για την παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων της Τέιλορ. Η επιλογή των ενόρκων στη νέα δίκη του θα ξεκινήσει την Τρίτη.

Η δολοφονία της Μπριόνα Τέιλορ από πυρά αστυνομικών

Κλείσιμο
Ενώ η Τέιλορ, φοιτήτρια νοσηλευτικής, και ο φίλος της Κένεθ Γουόκερ, κοιμόντουσαν στο διαμέρισμά της τις πρώτες πρωινές ώρες, αστυνομικοί με πολιτικά ρούχα εκτέλεσαν ένταλμα έρευνας χωρίς να χτυπήσουν προειδοποιητικά την πόρτα και χωρίς να εκφράσουν ρητά την ιδιότητά τους ως αστυνομικοί.

Οι αρχές πίστευαν ότι ο Γουόκερ χρησιμοποιούσε το σπίτι της για να κρύβει ναρκωτικά. Ο Γουόκερ πυροβόλησε μόνο μία φορά όταν οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα επειδή, όπως είπε, δεν αναγγέλθηκαν ως αστυνομικοί και νόμιζε ότι ήταν εισβολείς.

Ένας άλλος αστυνομικός έριξε τους έξι πυροβολισμούς που σκότωσαν την Τέιλορ, αλλά οι εισαγγελείς είπαν ότι η χρήση θανατηφόρας βίας ήταν δικαιολογημένη επειδή ο κ. Γουόκερ είχε ανοίξει πρώτος πυρ, χτυπώντας έναν συνάδελφο του κ. Χάνκισον.

Κατά τη διάρκεια της διαμάχης, ο 47χρονος πρώην αστυνομικός έριξε 10 σφαίρες από το παράθυρο και τη συρόμενη γυάλινη πόρτα της 26χρονης. Οι σφαίρες δεν χτύπησαν κανέναν, αλλά εισήλθαν στο γειτονικό ακίνητο. Μια μεταγενέστερη έκθεση της αστυνομίας περιείχε λάθη, μεταξύ των οποίων δεν αναφερόταν πουθενά ότι η 26χρονη φοιτήτρια είχε πυροβοληθεί. 

Σημειώνεται ότι ο αστυνομικός δεν έχει καταδικαστεί για μέχρι στιγμής κανένα έγκλημα. Η προηγούμενη ομοσπονδιακή του υπόθεση πέρυσι έληξε με κακοδικία, όταν οι ένορκοι είπαν στον δικαστή ότι δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε ομόφωνη ετυμηγορία. Ως εκ τούτου, η νέα αυτή δίκη του Μπρετ Χάντισον, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες καταδίκης και χωρίς να έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία της Τέιλορ ενδέχεται να προκαλέσει νέο κύμα εντάσεων στις ΗΠΑ. 

Η οικογένεια των δύο θυμάτων έχουν αμφότεροι λάβει αποζημιώσεις από την πόλη για το περιστατικό. Στο Λούισβιλ εισήχθησαν, επίσης, πολλές μεταρρυθμίσεις κατά της αστυνομικής βίας.


Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Δεκάδες οι μπετονιέρες του Ισραήλ - Θα πλημμυρίσουν τσιμέντο τις σήραγγες της Χεζμπολάχ

Μητσοτάκης: Η εκτός σχεδίου δόμηση δημιουργεί προβλήματα - Θα μπουν περιορισμοί και καλώς θα μπουν

Victoria's Secret: Το σόου επιστρέφει μετά από πέντε χρόνια - Η Ανθή Φακιδάρη είναι η πρώτη Ελληνίδα που θα περπατήσει στην πασαρέλα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης