Γάζα: ΗΠΑ και Γαλλία πιέζουν τον Νετανιάχου για εκεχειρία - Το τελεσίγραφο Μπάιντεν και η απειλή με εμπάργκο όπλων

Η Δύση δείχνει αποφασισμένη να φέρει αποτέλεσμα μετά από 383 ημέρες πολέμου ως προς την επίτευξη εκεχειρίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα

Η γαλλική επιμονή για κατάπαυση του πυρός σε Γάζα και Λίβανο και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ γεννούν ένα πιεστικό πλαίσιο για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τις τελευταίες δύο εβδομάδες τρεις φορές έχει κάνει ανοιχτά λόγο για ισχυρά αντίμετρα ενάντια στο Ισραήλ προκειμένου να υπάρξει λύση με κατάπαυση του πυρός αρχικά στη Λωρίδα της Γάζας και σε δεύτερο χρόνο στο Βόρειο μέτωπο και τον Λίβανο. Ο Μακρόν δεν δίστασε να κάνει συνολική έκκληση στη Δύση να μην στέλνει όπλα στο Ισραήλ μία κίνηση που έφερε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου μαινόμενο να κάνει λόγο για «γαλλική ντροπή». Εχθές ο Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τη στάση του Ισραήλ απέναντι στο προσωπικό ασφαλείας του ΟΗΕ εντός Λιβάνου είπε κλείνοντας το υπουργικό συμβούλιο πως το Ισραήλ δεν θα πρέπει «να ξεχνά πως οφείλει την ίδια του την ύπαρξη σε ψήφισμα του ΟΗΕ» ρίχνοντας εκ νέου «λάδι στη φωτιά».

Η στάση του Γάλλου Προέδρου έχει ερμηνεία αλλά το βασικό σήμερα είναι να δούμε συνολικά τις κινήσεις της Δύσης που δείχνει αποφασισμένη να φέρει αποτέλεσμα μετά από 383 ημέρες πολέμου.



Οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει έχουν δώσει όχι ένα απλό μήνυμα προς τον Νετανιάχου αλλά ένα τελεσίγραφο 30 ημερών προκειμένου η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα να αντιμετωπιστεί. Η Ουάσιγκτον ζητά να γίνει άμεσα το πρώτο βήμα για κατάπαυση του πυρός καθώς το Ισραήλ επικαλείται συνεχώς ως λόγο για την ελάχιστη βοήθεια προς τους αμάχους, τους ελέγχους στα φορτηγά που είναι χρονοβόροι και επίσης πως οι μάχες που μαίνονται στον θύλακα θέτουν σε ακραίο κίνδυνο τη ζωή του προσωπικού των οργανώσεων. Οι Αμερικανοί αναφέρουν πως τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε η μικρότερη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα του τελευταίου εξαμήνου και επιμένουν πως είναι επιτακτική η ανάγκη επίλυσης του συγκεκριμένου θέματος.



Το οβάλ γραφείο αυτή την φορά δεν είχε άλλη επιλογή από το να «απειλήσει» με την εσχάτη των κυρώσεων, το εμπάργκο όπλων, το Τελ Αβίβ καθώς πιέζεται και το ίδιο… Το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ έχει από την αρχή της κρίσης ταχθεί κατά των μαζικών βομβαρδισμών στη Γάζα και ζητά εδώ και μήνες «πραγματική» πίεση προς το Ισραήλ. Προχθές ο αποκλεισμός της Wall Street από μέλη της εβραϊκής κοινότητας δεν ήταν μία απλή κινητοποίηση αλλά ένα μήνυμα προς την Κάμαλα Χάρις πως έχει έρθει η ώρα να κάνει κάτι για τη Γάζα.

Η απειλή των ΗΠΑ για εμπάργκο όπλων προς το Ισραήλ δεν είναι του «αέρα» αν και δεν συνάδει με την τάχιστη αποστολή στο Τελ Αβίβ της αμερικανικής συστοιχίας που έφτασε για να κάνει την αεράμυνα της χώρας αδιαπέραστη. Η αμερικανική πίεση αυτή την φορά επίσης δεν είναι ένα στοιχείο που ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μπορεί να αγνοήσει κι αυτό γιατί με δύο μέτωπα ανοιχτά (Γάζα – Λίβανος) και το Ιράν να έχει εξαπολύσει δύο επιθέσεις ήδη, δεν είναι δεδομένο πως οι πόροι (στρατιωτικοί και οικονομικοί) επαρκούν για να ολοκληρωθεί το ισραηλινό σχέδιο με επιτυχία.


Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Δεκάδες οι μπετονιέρες του Ισραήλ - Θα πλημμυρίσουν τσιμέντο τις σήραγγες της Χεζμπολάχ

Victoria's Secret: Oι «άγγελοι» επιστρέφουν - Ποιες θα περπατήσουν στην πασαρέλα και τι αλλάζει στο διάσημο σόου

Έτοιμη η πλατφόρμα για τον γονικό έλεγχο στα κινητά των ανηλίκων - Θα μπορούν να μπλοκάρουν σελίδες, λέξεις κλειδιά και βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr