Politico: Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών

Politico: Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή ανατροπή αν σκεφθεί κανείς ότι ο μπιν Σαλμάν κάποτε ήταν ένας ηγέτης persona non grata στις δυτικές χώρες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018 - Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

salman
Για πρώτη φορά, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θα δώσει το παρών στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ και Περσικού Κόλπου.

Θα παραβρεθεί σε μία συνάντηση-ορόσημο μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Αραβικού Κόλπου στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει άρθρο του Politico.

Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αργά χθες το βράδυ, παραμονή της πρώτης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ και Περσικού Κόλπου. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή ανατροπή αν σκεφθεί κανείς ότι ο μπιν Σαλμάν κάποτε ήταν ένας ηγέτης persona non grata στις δυτικές χώρες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018.

Σήμερα, στο πλευρό του Μοχάμεντ θα βρίσκονται κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας, θέτοντας τις βάσεις για την παρουσία του πρίγκιπα διαδόχου με τη δική του επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία στις αρχές του καλοκαιριού.

Κλείσιμο
Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα παραστούν επίσης στη σύνοδο που έχει σκοπό να σηματοδοτήσει «τη σημαντική ώθηση στις σχέσεις ΕΕ με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), καθώς η ένταση μεταξύ τους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια», όπως ανέφερε αξιωματούχος του Συμβουλίου υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η ένταση κλιμακώνεται εν μέσω φόβων ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς οι 27 ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του μεταναστευτικού. Η ΕΕ κάνει τα πάντα, ωστόσο, για να συνεργαστεί με τις χώρες του Κόλπου στο πλαίσιο μιας σειράς δεσμεύσεων υπέρ της Ουκρανίας, σύμφωνα με προσχέδιο που έχει στην κατοχή του το Politico.

Ο κατάλογος των συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής κρατείται πάντα επτασφράγιστο μυστικό, με αξιωματούχους της ΕΕ να εκφράζουν νωρίτερα την ανησυχία τους για την ασφάλεια των παρισταμένων, ακόμη και όταν οι αμφιβολίες για το who is who των συμμετεχόντων απειλούσαν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της συνόδου.

Η άλλη δύναμη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα εκπροσωπηθεί μόνο από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και επικεφαλής των οικονομικών, Μακτούμ μπιν Μοχάμεντ Αλ Μακτούμ, ενώ το Ομάν θα στείλει επίσης τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι άλλες χώρες του Κόλπου, όπως το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, θα εκπροσωπηθούν από τους αρχηγούς των κυβερνήσεών τους, σύμφωνα με τη λίστα των συμμετεχόντων.

Επιπλέον, ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, επιβεβαιώθηκε εδώ και καιρό ότι θα είναι συνοικοδεσπότης, καθώς η Ντόχα κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Περσικού Κόλπου.

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς σχεδιάζει να απουσιάζει από τη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου. Επικαλούμενος συνάντηση που είχε κλείσει εδώ και πολλούς μήνες στο Βερολίνο, ο Γερμανός καγκελάριος θα εκπροσωπηθεί από τον Μακρόν.

Σημειώνεται ότι, πριν από λίγες ώρες, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, συναντήθηκαν στο Κάιρο και έδωσαν τα χέρια για εμβάθυνση της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας των δύο κρατών. Δεν παρέλειψαν επίσης να απευθύνουν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία για την ενθάρρυνση των αμοιβαίων επενδύσεων μεταξύ των χωρών τους.

Η επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πραγματοποιείται εν μέσω φημών για πιθανό επενδυτικό άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας στην Αίγυπτο, η οποία έλαβε μεγάλη εισροή εξωτερικής χρηματοδότησης φέτος, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας ρεκόρ 35 δισεκατομμυρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σίσι και Σαλμάν, σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, επανεξέτασαν τις προσπάθειες για ανάπτυξη οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Καΐρου και Ριάντ, ιδιαίτερα στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου και της οικονομικής ολοκλήρωσης στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού.


Ειδήσεις σήμερα:

Στέφανος Κασσελάκης: Απαντά σε όσους τον κατηγορούν για φράξια - «Είναι σε πανικό, είχα και πέρσι τέτοια ιστοσελίδα»

Η ιστορία του ληστή με την Aston Martin που πυροβόλησε τον Καλλίτση και συνελήφθη με ροζ κοκαΐνη

ΗΠΑ: Εξοργισμένη γυναίκα έσκιζε με μανία ελληνικές σημαίες γιατί νόμιζε ότι είναι του Ισραήλ - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης