Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε ενημερώθηκε για το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε ενημερώθηκε για το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι

Ο Ρούτε χαρακτήρισε «μη αναστρέψιμη» την απόφαση μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ - Νωρίτερα σήμερα, ο Ζελένσκι παρουσίασε στο ουκρανικό κοινοβούλιο το «σχέδιο νίκης» κατά της Ρωσίας

route
Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του «σχεδίου νίκης» της Ουκρανίας που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες - μέλη της συμμαχίας για τα επόμενα βήματα.

Ενώ επανέλαβε την θέση ότι η διαδικασία του να γίνει η Ουκρανία μελλοντικά ένα μέλος του ΝΑΤΟ – κύριο αίτημα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι - είναι «μη αναστρέψιμη», ο Ρούτε είπε ότι το σχέδιο νίκης επίσης περιλαμβάνει άλλα στοιχεία και ότι θα συζητήσει ολόκληρο το σχέδιο με τα μέλη της συμμαχίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε στο ουκρανικό Κοινοβούλιο το πολυαναμενόμενο "σχέδιο νίκης" του, καλώντας τους Ουκρανούς να παραμείνουν ενωμένοι σε αβέβαιους καιρούς πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στη σύμμαχό του, τις ΗΠΑ.

Καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες προωθούνται στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ένας χειμώνας με ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση πλησιάζει, είπε στους βουλευτές πως το σχέδιο περιλαμβάνει πέντε κύρια σημεία που εξαρτώνται από τους συμμάχους του Κιέβου, περιλαμβανομένης μιας άνευ όρων πρόσκλησης στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ειδική υποστήριξη σε όπλα.
Κλείσιμο

"Μαζί με τους εταίρους μας, πρέπει να αλλάξουμε τις περιστάσεις έτσι ώστε ο πόλεμος να τελειώσει. Ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Πούτιν. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε τις περιστάσεις ώστε η Ρωσία να αναγκαστεί στην ειρήνη", είπε ενώπιον των βουλευτών και ανώτατων αξιωματούχων.

Το τρίτο σημείο του τονίζει την ανάγκη η Ουκρανία να αποκτήσει ικανότητα πυρηνικής αποτροπής η οποία, όπως είπε, θα (πρέπει να) είναι επαρκής ώστε να μπορεί να καταστρέψει τη ρωσική στρατιωτική δύναμη. Δεν επεκτάθηκε, αλλά είπε πως υπάρχει ένα επιπρόσθετο μυστικό παράρτημα το οποίο δεν μπορεί να αποκαλύψει.

Το σχέδιο, είπε, προβλέπει επίσης έναν δυτικό ρόλο στην υπεράσπιση των φυσικών μεταλλευτικών πόρων της Ουκρανίας από ρωσικές επιθέσεις καθώς και υποσχέσεις για μεταπολεμική ανοικοδόμηση.

Την ομιλία του παρακολούθησε η ηγεσία του στρατού, των υπηρεσιών πληροφοριών και των πολιτικών αξιωματούχων καθώς και οι βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους σηκώνονταν κατά διαστήματα για να χειροκροτήσουν.

Έπειτα από 2,5 χρόνια πολέμου, ο Ζελένσκι επιδίωξε με την ομιλία του να πείσει την εξαντλημένη κοινή γνώμη στην Ουκρανία ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σύντομα και να τονίσει πόσο σημαντικό είναι οι Ουκρανοί να παραμείνουν ενωμένοι καθώς οι πολεμικές προκλήσεις συσσωρεύονται.

"Επιτύχαμε και επιτυγχάνουμε αποτελέσματα στις μάχες χάρη στην ενότητά μας. Επομένως, παρακαλώ μην χάσετε τη ενότητα", είπε.

Καμία παραχώρηση εδαφών

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να παραχωρήσει έδαφος ή να δεχθεί πάγωμα της γραμμής του μετώπου προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία.

"Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο απέναντι στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να υπάρξει 'πάγωμα' (του μετώπου). Δεν μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή αναφορικά με το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία της", είπε ενώπιον των βουλευτών.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τους συμμάχους του να "αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να ετοιμαστεί να βάλει τέλος στον πόλεμο", προκρίνοντας την ανάπτυξη εκ μέρους τους μέσων πυρηνικής αποτροπής στο ουκρανικό έδαφος.

Ο Ουκρανός ηγέτης απαίτησε και πάλι από τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να "άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μακρού βεληνεκούς στο σύνολο του ουκρανικού εδάφους που κατέχεται από τη Ρωσία και στο ρωσικό έδαφος", καθώς και τη συνέχιση της βοήθειας για τον "εξοπλισμό των εφεδρικών ταξιαρχιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων".

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει αύριο, Πέμπτη, το "σχέδιο νίκης" του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

"Αύριο, θα παρουσιάσω δημόσια το σχέδιο νίκης στη διάρκεια μιας συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε επίσης την υποστήριξη της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, καταγγέλλοντας "τον συνασπισμό των εγκληματιών".


Ειδήσεις σήμερα:

Εντυπωσιακές εικόνες: Ο κομήτης «Άτλας» πέρασε χθες το βράδυ πάνω από την Αττική

Βίντεο: Εξοργισμένη γυναίκα έσκιζε με μανία ελληνικές σημαίες γιατί νόμιζε ότι είναι του Ισραήλ

Γεωργιάδης: Πρόστιμο €800.000 σε γιατρό γιατί έγραψε χιλιάδες φάρμακα σε έναν μήνα με το ΑΜΚΑ της μητέρας του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης