Λίβανος: Τα ολοκαίνουργια ασθενοφόρα εθελοντών, αγορασμένα μέσω δωρεών, βρίσκονται κάτω από τις ισραηλινές βόμβες

Λίβανος: Τα ολοκαίνουργια ασθενοφόρα εθελοντών, αγορασμένα μέσω δωρεών, βρίσκονται κάτω από τις ισραηλινές βόμβες

«Οταν έρχεσαι αντιμέτωπος με πόνο και καταστροφές αυτών των διαστάσεων, αρκεί να σώσεις και μία μόνο ζωή», λέει ο Μπασίρ Ναχάλ

israel-arthrou-01
Τον περασμένο χρόνο, ο Μπασίρ Ναχάλ έκανε καμπάνια για την συγκέντρωση χρημάτων διότι φοβόταν ότι ο πόλεμος του Ισραήλ στην Γάζα θα επεκταθεί στην χώρα του, τον Λίβανο. Σήμερα, τα ασθενοφόρα που μπόρεσε να αγοράσει με τα χρήματα αυτά βρίσκονται κάτω από τις ισραηλινές βόμβες.

Επί μήνες, ο 29χρονος μηχανικός της Πληροφορικής, εθελοντής τραυματιοφορέας και ο ίδιος, κατέγραφε τις ανάγκες των συναδέλφων του από τότε που η οργάνωση Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο με επιθέσεις κατά του βορείου Ισραήλ για την υποστήριξη της Χαμάς στη Γάζα.

Δύο ασθενοφόρα χάρη σε δωρεές στο Λίβανο

Εδώ και έναν μήνα περίπου, η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο και οι ανάγκες έχουν εκτοξευτεί: τα κιτ Πρώτων Βοηθειών και άλλος εξοπλισμός που αγόραζε ο Μπασίρ Ναχάλ χάρη στις δωρεές έδωσαν την θέση τους σε δύο ασθενοφόρα που πρόσφατα μετακινήθηκαν προς τον νότιο Λίβανο.

«Είδα τι γινόταν στην Γάζα και είπα ότι θα ήταν καλύτερα να είναι παρόντα εδώ. Αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να αντιμετωπίσω τον πόλεμο και να κάνω την δουλειά που μου αντιστοιχεί προσφέροντας υπηρεσίες στην κοινότητα», δήλωσε στο AFP.

Κλείσιμο
Αλλά, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της υπηρεσίας του, το πρώτο ασθενοφόρο καταστράφηκε από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα κατά του χωριού Ντέργκχαϊγια που σκότωσε πέντε διασώστες ανάμεσά τους και τον τοπικό επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και τον γιο του.

Μία εβδομάδα μετά, όταν η ισραηλινή αεροπορία σφυροκοπούσε την πόλη της Ναμπατίγια επίσης στον νότιο Λίβανο σκοτώνοντας τον δήμαρχο, γιατρούς και διασώστες, το δεύτερο ασθενοφόρο γλίτωσε παρά τρίχα τα πυρά της ισραηλινής αεροπορίας.

«Δεν φανταζόμασταν ότι τα ασθενοφόρα μας θα ήταν στόχος πυρών και βομβαρδισμών», λέει ο Μπασίρ Ναχάλ.

«Θέλαμε να συμπληρώσουμε ένα κενό και να εξασφαλίσουμε έναν ελάχιστο αριθμό ασθενοφόρων» σε μία χώρα με την οικονομία της σε ελεύθερη πτώση μετά την χρεοκοπία του 2019, όπου τα πληρώματα των ασθενοφόρων πληρώνουν με δικά τους έξοδα τον εξοπλισμό τους και αντιμετωπίζουν χωρίς μέσα τους κινδύνους της λιβανοϊσραηλινής μεθορίου.

Και μαζί με τις ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις που πληθύνονται και τις αεροπορικές επιδρομές που αυξάνονται κατά των κέντρων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, στην νότια Βηρυτό αλλά και στα απομακρυσμένα χωριά όπου έχουν βρει καταφύγιο εσωτερικοί πρόσφυγες, ο κίνδυνος όλο και μεγαλώνει.

«Καταγράφονται όλο και περισσότερες επιθέσεις κατά των ασθενοφόρων και των κέντρων αρωγής», δήλωνε πρόσφατα το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ δήλωνε την Τρίτη ότι έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 150 διασώστες και νοσοκόμοι νεκροί, ενώ 130 ασθενοφόρα έχουν χτυπηθεί σε διάστημα ενός έτους. Οι εχθροπραξίες έχουν επίσης αναγκάσει 13 νοσοκομεία να διακόψουν τελείως ή εν μέρει την λειτουργία τους.

Προσπάθειες να συγκεντρωθούν χρήματα και για άλλο ασθενοφόρο

Από την άλλη πλευρά, ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί την Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί τα ασθενοφόρα για την μεταφορά όπλων και μαχητών, χωρίς να παρουσιάζει αποδείξεις. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απειλεί συστηματικά με την λήψη «των αναγκαίων μέτρων» κατά «κάθε οχήματος, οποιουδήποτε τύπου, που μεταφέρει ενόπλους».

Αλλά αυτά δεν πτοούν τον Μπασίρ Ναχάλ και την ομάδα του.

Ηδη εργάζονται για να συγκεντρώσουν χρήματα για την αγορά και τρίτου ασθενοφόρου που θα σταλεί στον ανατολικό Λίβανο.

Ο Μπασίρ Ναχάλ συνεργάζεται με τον Ομάρ Αμπούντ, επιστήμονα Δεδομένων, που ζει πλέον στην Νέα Υόρκη.

Για το πρώτο ασθενοφόρο, με ένα post στα κοινωνικά μέσα, είχαν συγκεντρωθεί 15.000 δολάρια σε μία μέρα. Για το δεύτερο, λίγες μέρες μετά, 10.000 δολάρια.

Και η καταστροφή του ασθενοφόρου στο χωριό Ντέργκχαϊγια δεν είναι παρά ένα ακόμη παράδειγμα του αναμφισβήτητου γεγονότος ότι το Ισραήλ βάζει στόχο νοσοκομεία και ασθενοφόρα ατιμώρητα».

Για το τρίτο ασθενοφόρο, υπολογίζει να συγκεντρώσει όσα χρήματα συγκέντρωσε για τα προηγούμενα.

«Είτε τα ασθενοφόρα μας κυκλοφορήσουν πέντε μέρες είτε πέντε χρόνια, τίποτε δεν αλλάζει. Οταν έρχεσαι αντιμέτωπος με πόνο και καταστροφές αυτών των διαστάσεων, αρκεί να σώσεις και μία μόνο ζωή».


Ειδήσεις σήμερα:

Την άρση ασυλίας Πολάκη αποφάσισε η Βουλή - Γεωργιάδης: Τι άλλο να κάνω για να υπερασπιστώ την υπόληψή μου (βίντεο)

Παραιτήθηκαν οι δύο αντιδήμαρχοι Σερρών που πιάστηκαν στα χέρια για τη διαχείριση των μηχανημάτων έργων, δείτε βίντεο

Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης