Αθώος ο αστυνομικός διευθυντής της Σεούλ για την τραγωδία με τους 159 νεκρούς το 2022

Οι οικογένειες των θυμάτων αντέδρασαν με οργή για την απόφαση και δηλώνουν ότι θα ασκήσουν έφεση - Κατηγορούν την εισαγγελία για «αδύναμη έρευνα»

Δικαστήριο στη Νότια Κορέα απάλλαξε από τις κατηγορίες τον πρώην επικεφαλής της αστυνομίας στη Σεούλ για την τραγωδία με τους 159 νεκρούς που ποδοπατήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου 2022.

Μαζί του απαλλάχθηκαν και άλλοι δύο αξιωματικοί.

Ο Κιμ Κουάνγκ-χο ήταν ο πλέον υψηλόβαθμος αστυνομικός που είχε κατηγορηθεί για την τραγωδία στη συνοικία Ιταεουόν. Τον Σεπτέμβριο είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών ένας άλλος αξιωματικός, που ήταν χαμηλότερα στην ιεραρχία, γιατί δεν κατάφερε να αποτρέψει το ποδοπάτημα που οδήγησε σε τόσους θανάτους, κυρίως νέων ανθρώπων που γιόρταζαν το Χαλοουίν.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή για να στηρίξουν την κατηγορία ότι έδειξε αμέλεια πριν το συμβάν και κατά την πρώτη αντίδραση έπειτα από αυτό.

Οι αρχές είχαν διατυπώσει κατηγορίες κατά του Κιμ μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του μόλις τον Ιούνιο, έπειτα από την επιβολή πειθαρχικών μέτρων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το BBC, οι οικογένειες των θυμάτων αντέδρασαν με οργή για την απόφαση και δηλώνουν ότι θα ασκήσουν έφεση. Κατηγορούν από την πλευρά τους την εισαγγελία για «αδύναμη έρευνα» και το δικαστήριο για «παθητική ερμηνεία του νόμου».

Εν τω μεταξύ, η εσωτερική έρευνα της αστυνομίας για την τραγωδία, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο απάλλασσε σε μεγάλο βαθμό τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και επέρριπτε ευθύνες στις δημοτικές αρχές και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για κακό σχεδιασμό.



Ειδήσεις σήμερα:

Την άρση ασυλίας Πολάκη αποφάσισε η Βουλή - Γεωργιάδης: Τι άλλο να κάνω για να υπερασπιστώ την υπόληψή μου (βίντεο)

Παραιτήθηκαν οι δύο αντιδήμαρχοι Σερρών που πιάστηκαν στα χέρια για τη διαχείριση των μηχανημάτων έργων, δείτε βίντεο

Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr