ΗΠΑ: Η μυστική υπηρεσία πρέπει να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων, λέει επιτροπή που ερεύνησε την απόπειρα δολοφονίας Τραμπ

Διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας έχει αναλάβει προσωρινά ο Ρόναλντ Ρόουι, μετά την παραίτηση, στις 23 Ιουλίου, της διευθύντριας Κίμπερλι Τσιλ

Η Μυστική Υπηρεσία, που είναι αρμόδια για την προστασία υψηλόβαθμων αξιωματούχων στις ΗΠΑ, «πρέπει να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων» για να μην επαναληφθούν οι παταγώδεις αποτυχίες της, όπως η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή.

Στην έκθεσή των συμπερασμάτων τους, τα τέσσερα μέλη αυτής της επιτροπής συνιστούν ιδίως να αλλάξει η διεύθυνση της Secret Service, με τον διορισμό στην ηγεσία της αξιωματούχων που δεν θα προέρχονται από τους κόλπους της. Προτείνεται επίσης να επικεντρωθεί στο εξής στη βασική αποστολή της, αυτήν της προστασίας των προσώπων και να αφήσει όλες τις άλλες.

Η έκθεση απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας, τον πολιτικό προϊστάμενο της Μυστικής Υπηρεσίας. Στο κείμενο αυτό επισημαίνονται όχι μόνο τα «πολλά λάθη» των πρακτόρων κατά την προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνιας, στις 13 Ιουλίου, αλλά επίσης και «βαθύτερα, συστημικά προβλήματα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατεπειγόντως».

«Η Μυστική Υπηρεσία χρειάζεται μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση για να υλοποιήσει την αποστολή της. Χωρίς αυτήν τη μεταρρύθμιση η ανεξάρτητη επιτροπή θεωρεί ότι θα μπορούσε να γίνει ξανά ένα δεύτερο Μπάτλερ και ότι θα ξαναγίνει», αναφέρεται στην εισαγωγή αυτής της έκθεσης των 35 σελίδων – εκτός των παραρτημάτων.

Διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας έχει αναλάβει προσωρινά ο Ρόναλντ Ρόουι, μετά την παραίτηση, στις 23 Ιουλίου, της διευθύντριας Κίμπερλι Τσιλ, δέκα ημέρες μετά τα γεγονότα στο Μπάτλερ.

Οι επικρίσεις για τη Μυστική Υπηρεσία επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι ο επίδοξος δράστης, ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς, κατάφερε να ανέβει στη στέγη ενός κτιρίου στην «εξωτερική περίμετρο» της συγκέντρωσης, όπου αρμοδιότητα είχε η τοπική αστυνομία, και να ανοίξει πυρ, προτού να πέσει νεκρός από τις σφαίρες των πρακτόρων της Μυστικής Υπηρεσίας. Τα πλάνα με τον αιμόφυρτο Ντόναλντ Τραμπ με υψωμένη τη γροθιά του έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Γιαχία Σινουάρ: Επιβεβαιώνουν τον θάνατο ισραηλινά ΜΜΕ - Τον σκότωσαν στρατιώτες μετά από τυχαίο έλεγχο στη Ράφα

Πολάκης κατά «87» για Κασσελάκη: Τον κάνετε «πληγωμένο πρίγκιπα»

Πώς «εκπαιδεύονται» οι δολοφόνοι - Οι serial killers ξεκινούν την «καριέρα» τους από τα ζώα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr