Μολδαβοί εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία για να προκαλέσουν ταραχές πριν το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ

Οι Αρχές πιστεύουν πως μια ομάδα που συνδέεται με τον φυγά επιχειρηματία και φιλικά προσκείμενο στο Κρεμλίνο Ιλάν Σορ είχε οργανώσει την εκπαίδευση

Η αστυνομία της Μολδαβίας ανακοίνωσε την Πέμπτη (17/10) ότι αποκάλυψε πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου εκατοντάδες πολίτες της μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στη διοργάνωση ταραχών και πολιτικών αναταραχών. Πρόκειται για έναν από τους τελευταίους κατά σειρά ισχυρισμούς περί ρωσικής ανάμιξης ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Προ ημερών, η αστυνομία είχε δηλώσει ότι εγκληματικές ομάδες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία είχαν δωροδοκήσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων και σχεδίαζαν να διαταράξουν τις προεδρικές εκλογές το Σαββατοκύριακου και το δημοψήφισμα σχετικά με τις φιλοδοξίες της χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας μέχρι το σχέδιο κατάληψης κρατικών κτιρίων.

Η Ρωσία, η οποία κατηγορεί τη φιλοδυτική κυβέρνηση ότι υποθάλπει τη «ρωσοφοβία», έχει αρνηθεί δική της ανάμειξη στη Μολδαβία, η οποία επιτάχυνε την προσπάθειά της να φύγει την τροχιά της Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η αστυνομία της Μολδαβίας ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Αρχές πιστεύουν πως μια ομάδα που συνδέεται με τον φυγά επιχειρηματία και φιλικά προσκείμενο στο Κρεμλίνο Ιλάν Σορ είχε οργανώσει την εκπαίδευση για τη διοργάνωση ταραχών.

Ο Σορ, ο οποίος τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις για φερόμενη παρέμβαση στις εκλογές εκ μέρους της Ρωσίας, αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα ή ότι είναι πολιτικός πληρεξούσιος της Ρωσίας.

Οι αρχές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι μεταφέρονταν τακτικά από τον Ιούνιο σε ομάδες περίπου των 20 ατόμων για να εκπαιδευθούν στη Ρωσία.

Πρόσφατα, περισσότεροι από 300 νέοι από τη Μολδαβία επισκέφθηκαν τη Ρωσία. Η δηλωμένη πρόθεση ήταν πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στην πραγματικότητα επισκέφθηκαν στρατόπεδα όπου έλαβαν οδηγίες για ταραχές στη Μολδαβία, δήλωσε ο αρχηγός της εθνικής αστυνομίας Βιορέλ Σερναοτεάνου.

Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα που συνδέονται με ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες στο έδαφος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και της Σερβίας, είπε.

Τέσσερις Μολδαβοί πολίτες που συμμετείχαν έχουν συλληφθεί, πρόσθεσε.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μπορούν να δώσουν περιορισμένες πληροφορίες για την έρευνα τους που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αστυνομία δήλωσε ότι έχει στη διάθεση της αποδεικτικά στοιχεία για τις διασυνδέσεις της εγκληματικής ομάδας με το κόμμα του Σορ, το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου.

Ο Σορ εφέτος χρημάτισε άτομα για να πείσουν άλλα άτομα να ψηφίσουν «Όχι» στο δημοψήφισμα και να υποστηρίξουν τον αντίπαλο της σημερινής προέδρου Μάγια Σάντου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Γιαχία Σινουάρ: Επιβεβαιώνουν τον θάνατο ισραηλινά ΜΜΕ - Τον σκότωσαν στρατιώτες μετά από τυχαίο έλεγχο στη Ράφα

Πολάκης κατά «87» για Κασσελάκη: Τον κάνετε «πληγωμένο πρίγκιπα»

Πώς «εκπαιδεύονται» οι δολοφόνοι - Οι serial killers ξεκινούν την «καριέρα» τους από τα ζώα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr